joi, 1 februarie 2024

În calitate de creștini, așteptăm să ne întâlnim cu Domnul nostru Iisus Hristos? Îl așteptăm să vină la noi în sărbători? De exemplu, mâine, 2 februarie, este sărbătoarea ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Așteptăm să ne întâlnim cu El? CE AȘTEPTĂM DE LA EL? Suntem pregătiți să ne întâlnim cu El? [poezie de poetul creștin Traian Dorz; citate de la Sfântul Porfirie Kavsokalivitul (1906-1991); din fila de calendar creștin ortodox pe luna FEBRUARIE, anul 2024, editat de Oastea Domnului]. Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui IISUS HRISTOS cel RĂSTIGNIT”. Oastea Domnului a fost înființată în România la Sibiu, în anul 1923, de preotul ortodox Iosif Trifa (1888-1938). Oastea Domnului este o mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a păcatelor în general, iar în special de combatere a înjurăturilor, alcoolismului, fumatului, avortului etc.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2869444826529342&set=a.711891222284724


AȘTEPȚI SĂ VINĂ DOMNUL?

 

Aștepți să vină Domnul?

Și tot deșart vorbești,

Aștepți să vină moartea?

Și tot pierdut trăiești!

Să vină Învierea?

Și tot nepregătit?

Să vină Judecata?

Și tot nemântuit!

Să vină Veșnicia

Cu focul inamic,

iar plâns și pocăință

nimic, nimic, nimic! ...

 

Ce-aștepți tu de la Domnul

sau de la moartea ta?

Ce-aștepți de la Învierea

Sau Judecata Sa?

Ce-aștepți în veșnicie,

ce crezi c-ai să primești

când toate bat la ușă

și nici nu te gândești?

O, viața ta se pierde

zadarnic, pic cu pic,

iar plâns și pocăință

nimic, nimic, nimic.

 

Ascultă-nștiințarea,

ascultă măcar azi

`nainte de-a ajunge

în Marele Necaz!

Întoarce-te la Domnul

cât este timp și har,

De mâine, poate, totul

pe veci va fi-n zadar.

O, iată Secerișul!

tu n-ai dat nici un spic

și n-ai în veșnicie

nimic, nimic, nimic ...


 

Traian Dorz (1914-1989), poet creștin, misionar creștin, deținut politic, închis pentru credință timp de peste 17 ani. https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Dorz

………………………………………………………………………………………                                                                                                                            

 

De aceea vreau cel mai mult să vă dedicați citirii Vechiului și Noului Testament, dar și Psaltirii și canoanelor imnografice. Cu aceeași râvnă cu care citiți troparele și canoanele imnografice să citiți să citiți și Părinții Bisericii. Dar în primul rând Sfânta Scriptură. Citiți Evanghelia, Vechiul Testament. Acolo se află bogăția, sprijinul tuturor, izvorul, fundamentul. Niciodată nu te saturi de ea.

Negrești veți simți și voi cuvintele psalmistului: “Pentru gura mea cuvintele Tale sunt mai dulci decât mierea”. Nu spune ca mierea”, ci mai dulci decât mierea”, spre a arăta dulceața nespusă pe care o au cuvintele lui Dumnezeu.

 

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul


https://ro.orthodoxwiki.org/Porfirie_Kavsokalivitul

 

…………………………………………………………………

 

Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui Iisus Hristos cel răstignit”.

 

Preot Iosif Trifa (1888-1938), întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.

 

Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! Trei copii și soția i-au murit. A rămas cu un singur copil (Titus Gheorghe, rămas orfan de mamă de la trei ani). Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu. Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935.

https://www.youtube.com/watch?v=8eMERg0KblA

 https://ro.wikipedia.org/wiki/Oastea_Domnului

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Trifa

https://oasteadomnului.ro/

………………………………………………………………………………………………………

Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Christos, prin Duhul Curat, prin Spiritul Sfânt al Adevărului Mângâietor, în fiecare moment, și de noi, în vecii vecilor!

Maica Preacurata, Pururea Fecioara Maria, și Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie binecuvântați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!

.............................................................................................................

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/scurt-si-marginit-e-timpul-si-se-cuvine.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/colo-sus-si-cel-mai-sus-in-lumina-far.html

 

 

Un comentariu:

Suntem în A PATRA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, numită “DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL”. Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT. Ucenicii Domnului nostru Iisus Hristos n-au putut să-l vindece. L-a vindecat Medicul Suprem, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ucenicii au întrebat de ce ei n-au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a explicat ucenicilor, și ne explică și nouă, faptul că ANUMITE DUHURI NECURATE NU POT FI ALUNGATE DECÂT PRIN RUGĂCIUNE ȘI POST. ... Sfântul Ioan Scărarul a trăit în perioada dintre anii 579-649. El a viețuit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, în Egipt, de la vârsta de 16 ani. Astfel că mai este numit și Ioan Sinaitul. El a scris o importantă lucrare de spiritualitate, cunoscută sub numele de Scara Dumnezeiescului Urcuș, sau Scara Sfintelor Nevoințe Ale Desăvârșirii, sau Scara Raiului, sau chiar simplu Scara. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățăm viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe ; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Să urmărim cum este redată în filmul Iisus (1979) VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT, care a avut loc imediat după Schimbarea la Față: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/678822981156807

Pr. prof. Ion Ciungu   “Învăţătorule, l-am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face s...