joi, 1 februarie 2024

În calitate de creștini, așteptăm să ne întâlnim cu Domnul nostru Iisus Hristos? Îl așteptăm să vină la noi în sărbători? De exemplu, mâine, 2 februarie, este sărbătoarea ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Așteptăm să ne întâlnim cu El? CE AȘTEPTĂM DE LA EL? Suntem pregătiți să ne întâlnim cu El? [poezie de poetul creștin Traian Dorz; citate de la Sfântul Porfirie Kavsokalivitul (1906-1991); din fila de calendar creștin ortodox pe luna FEBRUARIE, anul 2024, editat de Oastea Domnului]. Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui IISUS HRISTOS cel RĂSTIGNIT”. Oastea Domnului a fost înființată în România la Sibiu, în anul 1923, de preotul ortodox Iosif Trifa (1888-1938). Oastea Domnului este o mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a păcatelor în general, iar în special de combatere a înjurăturilor, alcoolismului, fumatului, avortului etc.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2869444826529342&set=a.711891222284724


AȘTEPȚI SĂ VINĂ DOMNUL?

 

Aștepți să vină Domnul?

Și tot deșart vorbești,

Aștepți să vină moartea?

Și tot pierdut trăiești!

Să vină Învierea?

Și tot nepregătit?

Să vină Judecata?

Și tot nemântuit!

Să vină Veșnicia

Cu focul inamic,

iar plâns și pocăință

nimic, nimic, nimic! ...

 

Ce-aștepți tu de la Domnul

sau de la moartea ta?

Ce-aștepți de la Învierea

Sau Judecata Sa?

Ce-aștepți în veșnicie,

ce crezi c-ai să primești

când toate bat la ușă

și nici nu te gândești?

O, viața ta se pierde

zadarnic, pic cu pic,

iar plâns și pocăință

nimic, nimic, nimic.

 

Ascultă-nștiințarea,

ascultă măcar azi

`nainte de-a ajunge

în Marele Necaz!

Întoarce-te la Domnul

cât este timp și har,

De mâine, poate, totul

pe veci va fi-n zadar.

O, iată Secerișul!

tu n-ai dat nici un spic

și n-ai în veșnicie

nimic, nimic, nimic ...


 

Traian Dorz (1914-1989), poet creștin, misionar creștin, deținut politic, închis pentru credință timp de peste 17 ani. https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Dorz

………………………………………………………………………………………                                                                                                                            

 

De aceea vreau cel mai mult să vă dedicați citirii Vechiului și Noului Testament, dar și Psaltirii și canoanelor imnografice. Cu aceeași râvnă cu care citiți troparele și canoanele imnografice să citiți să citiți și Părinții Bisericii. Dar în primul rând Sfânta Scriptură. Citiți Evanghelia, Vechiul Testament. Acolo se află bogăția, sprijinul tuturor, izvorul, fundamentul. Niciodată nu te saturi de ea.

Negrești veți simți și voi cuvintele psalmistului: “Pentru gura mea cuvintele Tale sunt mai dulci decât mierea”. Nu spune ca mierea”, ci mai dulci decât mierea”, spre a arăta dulceața nespusă pe care o au cuvintele lui Dumnezeu.

 

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul


https://ro.orthodoxwiki.org/Porfirie_Kavsokalivitul

 

…………………………………………………………………

 

Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui Iisus Hristos cel răstignit”.

 

Preot Iosif Trifa (1888-1938), întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.

 

Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! Trei copii și soția i-au murit. A rămas cu un singur copil (Titus Gheorghe, rămas orfan de mamă de la trei ani). Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu. Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935.

https://www.youtube.com/watch?v=8eMERg0KblA

 https://ro.wikipedia.org/wiki/Oastea_Domnului

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Trifa

https://oasteadomnului.ro/

………………………………………………………………………………………………………

Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Christos, prin Duhul Curat, prin Spiritul Sfânt al Adevărului Mângâietor, în fiecare moment, și de noi, în vecii vecilor!

Maica Preacurata, Pururea Fecioara Maria, și Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie binecuvântați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!

.............................................................................................................

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/scurt-si-marginit-e-timpul-si-se-cuvine.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/colo-sus-si-cel-mai-sus-in-lumina-far.html

 

 

Un comentariu:

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...