duminică, 24 septembrie 2023

Din PESCUIREA MINUNATĂ, pe Lacul Ghenizaret, putem înțelege ce rezultate obținem dacă lucrăm ÎMPREUNĂ CU DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. E POSIBIL SĂ DEVENIM CHIAR ȘI PESCARI DE OAMENI. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 18 – a după Rusalii, despre Pescuirea Minunată!). Putem observa în calendar că s-a dereglat numerotarea în ordine aritmetică a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 16 - a după Rusalii, dar, această Duminică o vom găsi scrisă în calendar abia în luna februarie (2024); numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor. … Această numerotare capricioasă este la fel, atât în calendarul Creștin Ortodox, cât și în calendarul Creștin Greco-Catolic.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Şi Simon I-a răspuns: „Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi n'am prins nimic; dar după vorba Ta voi arunca mrejele”. Şi făcând aceasta, au prins mulţime mare de peşte, că li se rupeau mrejele. (Luca 5, 5)

 


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 18 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 5, versetele 1 – 11.  

Lc 5, 1-11

 

Şi a fost că pe când mulţimea Îl îmbulzea ca să asculte cuvântul lui Dumnezeu şi El şedea lângă lacul Ghenizaret, 

a văzut două luntri stând lângă ţărm; iar pescarii, coborâţi din ele, îşi spălau mrejele. 

Şi urcându-Se într'una din luntri, care era a lui Simon, l-a rugat s'o depărteze puţin de la uscat. Şi şezând în luntre, din ea învăţa mulţimile. 

Iar când a încetat să vorbească i-a zis lui Simon: „Du-o la adânc şi aruncaţi-vă mrejele să pescuiţi“. 

Şi Simon I-a răspuns: „Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi n'am prins nimic; dar după vorba Ta voi arunca mrejele“. 

Şi făcând aceasta, au prins mulţime mare de peşte, că li se rupeau mrejele. 

Şi le-au făcut semn fârtaţilor lor din cealaltă luntre să vină să le ajute. Şi ei au venit; şi au umplut amândouă luntrile, că mai se afundau. 

Şi văzând Simon Petru, a căzut la genunchii lui Iisus, zicând: „Ieşi de la mine Doamne, că sunt om păcătos...“. 

Că spaimă îl cuprinsese, pe el şi pe toţi cei ce erau cu el, de pescuitul peştilor pe care îi prinseseră. 

10 

Tot aşa şi pe Iacob şi pe Ioan, fiii lui Zevedeu, care erau fârtaţii lui Simon a. Şi a zis Iisus către Simon: „Nu te teme; de acum înainte vei pescui oameni“. 

11 

Şi trăgând ei luntrile la ţărm şi lăsând totul, I-au urmat Lui.

 .....

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna9

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/9/

https://www.oca.org/readings/daily/2023/09/24

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://lire.la-bible.net/lecture/matthieu/18/1

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

.............

Duminica a 16-a după Rusalii (Pilda talanților)

Omul care împarte slugilor talanții Îl reprezintă pe Dumnezeu. Slugile ne reprezintă pe noi, pe fiecare.

 


“Și apropiindu-se cel care primise cinci talanți, a adus alti cinci talanți, zicând: Doamne, cinci talanți mi-ai dat; iată alți cinci talanți am câștigat cu ei. Zisu-i-a stăpânul: Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.” (Talant = monedă de aur sau de argint, cu valoare variabilă, folosită în Grecia antică, conform DEX 2009; de exemplu, Talantul de aur = 34,272 kg ; Talantul de argint = 43,62 kg. https://biblia.dervent.ro/index.php#AN-UNITATI

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 16-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 25, versetele 14-30:

13.

Drept aceea, privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.

14.

Şi mai este ca un om care, plecând departe, şi-a chemat slugile şi le-a dat pe mână avuţia sa.

15.

Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, altuia unul, fiecăruia după puterea lui şi a plecat.

16.

Îndată, mergând, cel ce luase cinci talanţi a lucrat cu ei şi a câştigat alţi cinci talanţi.

17.

De asemenea şi cel cu doi a câştigat alţi doi.

18.

Iar cel ce luase un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ şi a ascuns argintul stăpânului său.

19.

După multă vreme a venit şi stăpânul acelor slugi şi a făcut socoteala cu ele.

20.

Şi apropiindu-se cel care luase cinci talanţi, a adus alţi cinci talanţi, zicând: Doamne, cinci talanţi mi-ai dat, iată alţi cinci talanţi am câştigat cu ei.

21.

Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.

22.

Apropiindu-se şi cel cu doi talanţi, a zis: Doamne, doi talanţi mi-ai dat, iată alţi doi talanţi am câştigat cu ei.

23.

Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.

24.

Apropiindu-se apoi şi cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am ştiut că eşti om aspru, care seceri unde n-ai semănat şi aduni de unde n-ai împrăştiat.

25.

Şi temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată ai ce este al tău.

26.

Şi răspunzând stăpânul său i-a zis: Slugă vicleană şi leneşă, ştiai că secer unde n-am semănat şi adun de unde n-am împrăştiat?

27.

Se cuvenea deci ca tu să pui banii mei la zarafi, şi eu, venind, aş fi luat ce este al meu cu dobândă.

28.

Luaţi deci de la el talantul şi daţi-l celui ce are zece talanţi.

29.

Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua.

30.

Iar pe sluga netrebnică aruncaţi-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=25

 

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

 

Să ne asumăm FIECARE CRUCEA PROPRIE (adică identitatea de creștini cu toate greutățile care decurg din ea), ÎN FIECARE ZI, ȘI SĂ-L URMĂM PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR (adică pe Domnul nostru Iisus Hristos)! SĂ NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI DE OAMENII DESFRÂNAȚI ȘI PĂCĂTOȘI, CI SĂ-L MĂRTURISIM ÎN FAȚA LUMII PE MÂNTUITORUL NOSTRU, PENTRU CA ȘI EL SĂ NE POATĂ MĂRTURISI ÎN FAȚA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI! [Duminica de azi se numește Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, căci este după sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI (care a fost pe 14 septembrie, ca în fiecare an). Prin textul evanghelic stabilit pentru Sfânta Liturghie de azi, Mântuitorul ne îndeamnă să ne asumăm fiecare crucea vieții și să-L urmăm, dacă voim să ne câștigăm sufletul pentru eternitate. Putem observa în calendar că se va deregla numerotarea în ordine aritmetică a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 15 - a după Rusalii, dar, această Duminică o vom găsi scrisă în calendar abia în luna februarie (2024); numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor. … Această numerotare capricioasă este la fel, atât în calendarul Creștin Ortodox, cât și în calendarul Creștin Greco-Catolic.]

 

 

Un comentariu:

  1. Ajuta'ne Hristoase Mantuitorule sa Te vestim ''in tot locul si vremea'' pana la ce'a din urma suflare a noastra.
    Amin!

    RăspundețiȘtergere

Pe 17 mai este ZIUA MONDIALĂ A TELECOMUNICAȚIILOR și A SOCIETĂȚII DE INFORMARE. Cu această ocazie observăm în calendarul creștin german LEBEN IST MEHR un scurt articol foarte folositor, scris de o persoană pricepută să ofere consultații în COMUNICAȚII DE ÎNTREPRINDERE, în comunicații de afaceri. În funcția pe care o are, ea caută mereu modalități de a folosi cât mai bine posibil cuvintele, de a formula cât mai bine posibil mesajul pe care vrea să-l comunice grupului țintă. Din studiile ei, ea știe că fiecare enunț are 4 niveluri de comunicare. După ce ne dă exemple pentru fiecare nivel, ne mărturisește din viața ei că a ajuns să înțeleagă importanța următorului mesaj din Evanghelia Sfântului Ioan: “LA ÎNCEPUT ERA CUVÂNTUL, ȘI CUVÂNTUL ERA LA DUMNEZEU, ȘI DUMNEZEU ERA CUVÂNTUL.” Ea a ajuns să-și dea seama că DUMNEZEU ESTE CUVÂNTUL, adică DUMNEZEU ESTE CHINTESENȚA TUTUROR CUVINTELOR. Adică, DUMNEZEU VREA SĂ COMUNICE CU NOI, CU OAMENII, SĂ VORBEASCĂ CU NOI, PRIN BIBLIE. Cuvintele lui Dumnezeu le găsim în Biblie, astfel că BIBLIA este UN GHID DE LA DUMNEZEU PENTRU VIAȚA NOASTRĂ PE PĂMÂNT. În Biblie, Dumnezeu Se revelează pe Sine ca și Creator al nostru, și de aemenea, ca Mântuitor al nostru. În Biblie, Dumnezeu ne arată clar cât de mult a lucrat El pentru a stabili o relație personală cu noi. În Biblie, Dumnezeu ne cheamă să credem în El și să Îl urmăm. În finalul articolului autoarea ne adresează următoarea întrebare: CÂND AȚI COMUNICAT ULTIMA DATĂ CU DUMNEZEU? Apoi ne oferă următoarea sugestie pentru viață: ÎN RUGĂCIUNE PUTEȚI SĂ VĂ REVĂRSAȚI INIMA CĂTRE DUMNEZEU. EL CHIAR AȘTEAPTĂ ACEASTA. ... Într-adevăr, dincolo de tehnologia 5G, cu privire la care sunt temeri că atacă sănătatea, de ZIUA MONDIALĂ A TELECOMUNICAȚIILOR și A SOCIETĂȚII DE INFORMARE se cuvine să ne amintim că DUMNEZEUL NOSTRU ESTE, CU ADEVĂRAT, DUMNEZEUL COMUNICAȚIEI, CARE NE INFORMEAZĂ și NE FORMEAZĂ pentru ADEVĂRATA VIAȚĂ FERICITĂ. ... Doamne Iisuse Hristoase, Tu ești Cuvântul Cel Veșnic al lui Dumnezeu! Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Veșnicul Duh Sfânt, spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt, Atotputernic și Iubitor de oameni, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Adevărat!

Pr. prof. Ion Ciungu "La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumne...