vineri, 17 martie 2023

VINERI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Vindecă-mă, Doamne, și mă voi vindeca, cu rana Ta curățind rănile sufletului meu, Hristoase, Cel Ce ai primit patimi cu trupul!” (vineri dimineața, la utrenie)


“Pe Tine, Hristoase, dacă Te-a văzut soarele spânzurat pe lemn cu trupul, și-a schimbat lumina în întuneric și pământul s-a clătinat și pietrele s-au despicat!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Sufletul meu cel roditor de spini și înțelenit cu tot felul de patimi, curățește-l, Doamne, Cel Ce ai fost încununat cu spini, pentru bunătatea cea desăvârșită!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“În locul Căpățânei răstignindu-Te Hristoase, iudeii au clătinat cu capetele râzând și batjocorindu-Te; iar Tu ai suferit, ca să ne mântuiești pe noi!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Dis-de-dimineață Te lăudăm pe Tine, Hristoase Dumnezeule, Care pentru noi ai sărăcit, și Crucea și moartea ai răbdat cu trupul Tău!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Pe Cruce Ți-ai întins palmele Tale, Hristoase, ridicând neînfrânarea mâinii strămoșului; și cu lemnul ai tămăduit blestemul lemnului; pentru aceasta Te lăudăm întru toți vecii!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

Înaintea Ta, a Voitorului mântuirii, cad Cuvinte; potolește degrab voirile cele preaviclene din inima mea, Tu Cel Ce ai răbdat de bunăvoie  Cruce și patimi!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Pe lemnul cel de blestem, Hristoase, ucigându-Te iudeii din pizmă, n-au împuținat călcătorii de lege puterea slavei Tale; că ești Stăpân al tuturor, pătimind de bunăvoie!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

Ca un risipitor m-am depărtat de la harul Tău, Doamne. Și bogăția bunătății risipind-o, am alergat la Tine, Îndurate, strigând către Tine: Dumnezeule, greșit-am, miluiește-mă!” (vineri seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

JOI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

MIERCURI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să luăm îndemnuri spre meditație la Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos și să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

MARȚI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să luăm îndemnuri spre Post, Rugăciune și Milostenie și chiar să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

LUNI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...