marți, 28 martie 2023

MARȚI, ÎN SĂPTĂMÂNA A CINCEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL ȘI DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA. (Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Duminica Sfintei Maria Egipteanca ne amintește de Sfânta Maria Egipteanca, originară din Alexandria, decedată în Palestina, în anul 421 (unele surse dau anul 422). Ea a fost prostituată de la vârsta de 12 ani, timp de 17 ani, apoi după pocăința de la Ierusalim a devenit pustnică și ucenică a Maicii Domnului în pustiul de lângă Iordan, timp de 47 de ani. Din viața acestei sfinte înțelegem că nici un păcat și nici o ticăloșie din trecut nu pot să țină departe de Dumnezeu un suflet care se pocăiește cu adevărat, căci Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-i cheme pe păcătoși la pocăință și să-i mântuiască, să-i sfințească, să le dea viață veșnică fericită. Frumoasă perspectivă avem! Se cuvine să Îi mulțumim frumos Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos! Se cuvine să devenim tot mai mult conștienți de perspectiva noastră creștină, să ne pocăim de orice păcat, să lucrăm pentru dobândirea virtuților și să urcăm astfel, în tot timpul vieții noastre, pe scara virtuților spre Patria Cerească, cu ajutorul supranatural al harului, pe care Mântuitorul ni-l oferă din abundența energiilor dumnezeiești veșnice, prin sfintele lucrări tainice ale Botezului, Mirungerii, Împărtășaniei, Spovedaniei, Maslului, Nunții, Preoției și prin multe alte Rugăciuni!)

Pr. prof. Ion Ciungu


“Cu căldura credinței, prin înfrânare, să ardem patimile neînfrânării, și să fugim de prăpastia păcatului, și cu pâraiele lacrimilor noastre să stingem văpaia cea veșnică, strigând: Greșit-am Ție, Preabunule! Milostivește-Te și ne dăruiește nouă mare milă!” (marți dimineața, la utrenie)


“Preaslăvit este harul cinstitului post: prin el Ilie proorocul a aflat car de foc, Moise a luat tablele, Daniel s-a făcut minunat, Elisei a înviat pe mort, tinerii au stins focul, și fiecare prin el se face al lui Dumnezeu. Deci cu acesta desfătându-ne să strigăm: Bine ești cuvântat, Hristoase Dumnezeul nostru, Cel Ce bine ai voit așa, slavă Ție!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Rugăciunea Ta cea nebiruită câștigând-o în nevoi, scap în chip minunat mai presus de nădejde de cei ce mă necăjesc, o, Maica lui Dumnezeu! Că totdeauna întâmpini dinainte pe cei ce se roagă Ție cu credință și sfărâmi desele încercări ale vrăjmașilor. Pentru aceasta cu mulțumită strig către Tine: Primește, Stăpână, aceste scurte mulțumiri, pentru că-mi ești în toate ajutătoare, Fecioară!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Să ne ridicăm ca și cu niște aripi sufletele, cu rugăciuni neîncetate și cu înfrânarea și cu gândirea adâncă, spre dragostea cea dumnezeiască!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Pe ceea ce-i curgea sânge ai tămăduit-o cu atingerea de poala Ta; Hristoase al meu; fă-mă sănătos de patimi și pe mine, care mă ating cu credință de mila Ta!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Într-ascuns pândindu-mă în toate zilele, cel prea viclean caută să mă prindă și să mă facă mâncare luiși. Izbăvește-mă de răutatea lui, Mântuitorule, Cel Ce ai mântuit pe Iona din chit!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Orbindu-mă în toate zilele cu întunecarea păcatelor, nu pot cunoaște cele minunate ale Tale, Doamne. Pentru aceasta deschide-mi ochii inimii mele, Iisuse, Dătătorule de lumină!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Luminează sufletul meu cel întunecat cu negreala poftelor, Preacurată, Ceea Ce ai născut Lumina; ca să Te măresc pururea cu credință!” (marți dimineața, la utrenie)

 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

LUNI, ÎN SĂPTĂMÂNA A CINCEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL ȘI DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA. (Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Duminica Sfintei Maria Egipteanca ne amintește de Sfânta Maria Egipteanca, originară din Alexandria, decedată în Palestina, în anul 421 (unele surse dau anul 422). Ea a fost prostituată de la vârsta de 12 ani, timp de 17 ani, apoi după pocăința de la Ierusalim a devenit pustnică și ucenică a Maicii Domnului în pustiul de lângă Iordan, timp de 47 de ani. Din viața acestei sfinte înțelegem că nici un păcat și nici o ticăloșie din trecut nu pot să țină departe de Dumnezeu un suflet care se pocăiește cu adevărat, căci Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-i cheme pe păcătoși la pocăință și să-i mântuiască, să-i sfințească, să le dea viață veșnică fericită. Frumoasă perspectivă avem! Se cuvine să Îi mulțumim frumos Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos! Se cuvine să devenim tot mai mult conștienți de perspectiva noastră creștină, să ne pocăim de orice păcat, să lucrăm pentru dobândirea virtuților și să urcăm astfel, în tot timpul vieții noastre, pe scara virtuților spre Patria Cerească, cu ajutorul supranatural al harului, pe care Mântuitorul ni-l oferă din abundența energiilor dumnezeiești veșnice, prin sfintele lucrări tainice ale Botezului, Mirungerii, Împărtășaniei, Spovedaniei, Maslului, Nunții, Preoției și prin multe alte Rugăciuni!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...