miercuri, 22 martie 2023

MIERCURI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Luminându-ne cu virtuțile, câștigând curăția înfrânării, să ne apropiem și să ne închinăm cinstitei Cruci, strigând: sfințește-ne nouă sufletele și trupurile, învrednicește-ne pe noi și de preacurata Ta Patimă, Unule, Dumnezeul tuturor, dăruindu-ne și milele Tale!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Văzându-Te pe Tine, Hristoase, Maica Ta Cea cu totul fără prihană, întins pe Cruce mort, a strigat: Fiul Meu Cel Fără De Început împreună cu Tatăl și cu Duhul, ce este această rânduială de negrăit a Ta, prin care ai mântuit, cu îndurare, zidirea mâinilor Tale celor prea curate?” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Curățește-mă, Iubitorule de oameni, cu focul poruncilor Tale, și-mi dă acum să văd mântuitoarele Tale Patimi și să mă închin lor cu dragoste, îngrădindu-mă și păzindu-mă cu Crucea Ta!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“La locul unde au stat picioarele lui Hristos, să ne închinăm dumnezeieștii Cruci, rugându-ne să ne întărească picioarele noastre pe piatra poruncilor lui Dumnezeu, și să îndrepteze umbletele sufletului nostru în calea păcii, cu dumnezeiescul har!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Astăzi s-a împlinit cuvântul cel proorocesc; că iată ne închinăm la locul unde au stat picioarele Tale, Doamne, și din lemnul mântuirii gustând, am aflat dezlegare de patimile păcatului, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Crucea Ta, Doamne s-a sfințit; căci cu ea se fac tămăduiri celor ce bolesc întru păcate. Deci prin ea cădem înaintea Ta, miluiește-ne pe noi!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Trei cruci a înfipt Pilat pe Golgota; două tâlharilor și una Dătătorului de viață, pe care văzând-o iadul a zis celor de jos: o, slugile mele și puterile mele! Cine este Cel Ce a înfipt piron în inima mea? Cu suliță de lemn m-a împuns fără veste și mă sfâșie; mă doare la cele dinlăuntru ale mele; pântecele meu se chinuiește; simțirile mele îmi tulbură duhul; și mă silesc a-i lepăda din mine pe Adam și pe cei din Adam, care sunt dați mie prin lemn. Că lemnul iarăși îi duce în rai!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Întru amiază răstignindu-Te în mijlocul pământului de bunăvoie, ai smuls marginile lumii, Îndurate, din mijlocul gâtlejului balaurului. Pentru aceasta închinându-ne în mijlocul săptămânii dumnezeiescului post, slăvim cinstită Crucea ta, strigând: pe Domnul lăudați-L și-L preaînălțați întru toți vecii!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Rugul închipuia taina Nașterii Tale celei mai presus de minte, Fecioară cu totul fără prihană; că ai rămas ca și acela, născând fără ardere Focul, pe Hristos Mântuitorul, Cel Ce S-a înălțat pe Cruce! Pe Acesta roagă-L să mă izbăvească de focul cel veșnic, pe mine cel care strig: Pe Domnul lucrurile lăudați-L, și-l preaînălțați întru toți vecii!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Curățindu-ne cu postul, veniți să sărutăm cu dragoste Crucea Domnului cea pusă înainte; că ne este bogăție de sfințenie și de putere; prin care Îl lăudăm pe Hristos în veci!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!” (miercuri, la ceasul al șaselea)


“Iar mie a mă lipi de Dumnezeu, bine îmi este! (Psalmul 72, 27; miercuri seara, la vecernie)


 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf


................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

MARȚI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A PATRA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, numită “DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL”. Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT. Ucenicii Domnului nostru Iisus Hristos n-au putut să-l vindece. L-a vindecat Medicul Suprem, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ucenicii au întrebat de ce ei n-au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a explicat ucenicilor, și ne explică și nouă, faptul că ANUMITE DUHURI NECURATE NU POT FI ALUNGATE DECÂT PRIN RUGĂCIUNE ȘI POST. ... Sfântul Ioan Scărarul a trăit în perioada dintre anii 579-649. El a viețuit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, în Egipt, de la vârsta de 16 ani. Astfel că mai este numit și Ioan Sinaitul. El a scris o importantă lucrare de spiritualitate, cunoscută sub numele de Scara Dumnezeiescului Urcuș, sau Scara Sfintelor Nevoințe Ale Desăvârșirii, sau Scara Raiului, sau chiar simplu Scara. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățăm viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe ; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Să urmărim cum este redată în filmul Iisus (1979) VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT, care a avut loc imediat după Schimbarea la Față: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/678822981156807

Pr. prof. Ion Ciungu   “Învăţătorule, l-am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face s...