duminică, 26 martie 2023

SUNTEM ÎN A PATRA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, NUMITĂ “DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL”. TEXTUL EVANGHELIC CARE SE CITEȘTE AZI LA SFÂNTA LITURGHIE NE ATRAGE ATENȚIA ASUPRA FAPTULUI CĂ LA ORIGINEA ANUMITOR BOLI POATE FI UN DUH NECURAT, IAR MEDICUL SUPREM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NE ATRAGE ATENȚIA ASUPRA FAPTULUI CĂ ANUMITE DUHURI NECURATE NU POT FI ALUNGATE DECÂT PRIN RUGĂCIUNE ȘI POST. (Sfântul Ioan Scărarul a trăit în perioada dintre anii 579-649. El a viețuit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, în Egipt, de la vârsta de 16 ani. Astfel că mai este numit și Ioan Sinaitul. El a scris o importantă lucrare de spiritualitate cunoscută sub numele de Scara Dumnezeiescului Urcuș, sau Scara Sfintelor Nevoințe Ale Desăvârșirii, sau Scara Raiului, sau chiar simplu Scara. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe ; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Învăţătorule, l-am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut.

Iar El, răspunzând lor, a zis: O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine.”


Despre Duminica a 4-a din Postul Paștilor, numită Duminica Sfântului Ioan Scărarul, putem afla mai multe din articolul de la următorul link: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Sf%C3%A2ntului_Ioan_Sc%C4%83rarul


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 4-a din Postul Paștilor este din Sfânta Evanghelie după Marcu, din capitolul 9, versetele 17-31:

Şi I-a răspuns Lui unul din mulţime: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut.

Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut.

Iar El, răspunzând lor, a zis: O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine.

Şi l-au adus la El. Şi văzându-L pe Iisus, duhul îndată l-a zguduit pe copil, şi, căzând la pământ, se zvârcolea spumegând.

Şi l-a întrebat pe tatăl lui: Câtă vreme este de când i-a venit aceasta? Iar el a răspuns: din pruncie.

Şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă ca să-l piardă. Dar de poţi ceva, ajută-ne, fiindu-Ţi milă de noi.

Iar Iisus i-a zis: De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede.

Şi îndată strigând tatăl copilului, a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele.


Iar Iisus, văzând că mulţimea dă năvală, a certat duhul cel necurat, zicându-i: Duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: Ieşi din el şi să nu mai intri în el!

Şi răcnind şi zguduindu-l cu putere, duhul a ieşit; iar copilul a rămas ca mort, încât mulţi ziceau că a murit.

Dar Iisus, apucându-l de mână, l-a ridicat, şi el s-a sculat în picioare.


Iar după ce a intrat în casă, ucenicii Lui L-au întrebat, de o parte: Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim?


El le-a zis: Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieşi, decât numai cu rugăciune şi cu post.

Şi, ieşind ei de acolo, străbăteau Galileea, dar El nu voia să ştie cineva.

Căci îi învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului se va da în mâinile oamenilor şi-L vor ucide, iar după ce-L vor ucide, a treia zi va învia.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=9

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna3

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/3/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/03/26

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

.................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

SUNTEM ÎN A TREIA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, NUMITĂ “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN TEXTUL SFINTEI EVANGHELII DE AZI, CITITĂ LA SFÂNTA LITURGHIE, NE ATRAGE ATENȚIA SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI CĂ DACĂ VREM SĂ-L URMĂM PE EL, ADICĂ SĂ DEVENIM CREȘTINI ANGAJAȚI SERIOS PE LINIA CREDINȚEI ÎN EL, ATUNCI TREBUIE SĂ NE LEPĂDĂM DE “EUL” NOSTRU RĂU ȘI SĂ NE ASUMĂM, ÎN SENS SPIRITUAL, CRUCEA VIEȚII, SĂ-L MĂRTURISIM ÎN FAȚA LUMII PE EL CA DOMN ȘI MÂNTUITOR AL NOSTRU ȘI SĂ NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI DE OAMENII DESFRÂNAȚI ȘI PĂCĂTOȘI. ASTFEL NE PUTEM CÂȘTIGA VIAȚA FERICITĂ PENTRU ETERNITATE, OFERITĂ DE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. [Sfânta Cruce este semnul Răscumpărării omenirii din sclavia Satanei, din chinurile morții veșnice, Răscumpărare realizată prin Jertfa Supremă adusă Tatălui nostru Sfânt din Ceruri de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, în numele și în locul tuturor oamenilor. Prin Sfânta Jertfă a Mântuitorului, de pe Crucea Golgotei, suntem scoși din proprietatea Satanei și suntem înfiați la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri. Sfânta Jertfă a Mântuitorului este Adevăratul Pom al Vieții Veșnice Fericite, din care mâncând oamenii, prin credință și prin Sfintele Taine, în special prin Sfânta Împărtășanie, se vindecă de moartea veșnică, în care ne-au adus Eva și Adam când au mâncat din Pomul Cunoștinței Binelui și Răului. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne să ne lepădăm de răutățile egoismului, să ne asumăm fiecare Crucea Vieții Noastre și să Te putem urma așa cum se cuvine, pentru a putea beneficia de roadele Jertfei Tale de pe Crucea Golgotei! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!] NE AMINTIM DIN PRIMA ȘI A DOUA DUMINICĂ ALE POSTULUI MARE CĂ SCOPUL OMULUI PE PĂMÂNT ESTE SĂ-L CINSTEASCĂ PE DUMNEZEU PRIN ORTODOXIE (Ortodoxie înseamnă credință corectă în Dumnezeu și slăvire corectă a lui Dumnezeu) ȘI ASTFEL OMUL SĂ SE LUMINEZE ȘI SĂ DEVINĂ ASEMENEA LUI DUMNEZEU, PRIN ENERGIILE DIVINE NECREATE. OBSERVĂM AZI, ÎN A TREIA DUMINICĂ A POSTULUI MARE, CĂ PENTRU A AJUNGE LA LUMINARE, LA ÎNDUMNEZEIRE, LA ADEVĂRATA ÎNVIERE A FIINȚEI NOASTRE UMANE, AVEM DE PARCURS MAI ÎNTÂI, PE TOT TIMPUL VIEȚII NOASTRE, DRUMUL CRUCII, ADICĂ AL RĂSTIGNIRII NOASTRE, AL MORȚII NOASTRE, AL DEBARASĂRII NOASTRE DE TOT CE ESTE RĂU. (Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ascultă-ne, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, și ajută-ne să putem parcurge Drumul Crucii Vieții Noastre, cu înțelepciune, cu sentimente bune și cu voie bună, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...