joi, 23 martie 2023

JOI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD! Să observăm prorocia anunțată de profetul Isaia, cu aproximativ 700 de ani înainte, cu privire la îndrumătorii evrei bazați pe minciună și vicleșug, cu privire la pedepsirea lor și la distrugerea țării lor, dar și cu privire la Mesia sau Hristos și la cei care se încred în El! Știm că țara evreilor a fost desființată după ce ei L-au răstignit pe Domnul nostru Iisus Hristos!!! Și-au refăcut țara abia în anul 1948!!! ) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Marie, Ceea Ce ești locaș cinstit al Stăpânului, ridică-ne pe noi cei căzuți în prăpastia deznădăjduirii celei cumplite, și a greșelilor și a necazurilor; că Tu ești mântuirea păcătoșilor și ajutătoare și ocrotitoare tare și-i mântuiești pe robii tăi!” (joi dimineața, la utrenie)


“Doamne, văzând pusă înainte Crucea Ta astăzi, ne apropiem cu credință, sărutând-o cu cântări și cu laude, cu frică și cu bucurie; sfințește-i pe robii Tăi și împacă lumea Ta, cu arătarea ei, Unule mult-Milostive!” (joi dimineața, la utrenie)


“Doamne, noi suntem poporul Tău și oile pășunii Tale; întoarce-ne pe noi cei cufundați în stricăciune; adună-ne ca un Păstor pe noi cei rătăciți și miluiește turma Ta, Iubitorule de oameni! Milostivește-Te, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Cel Ce Singur ești fără de păcat!(joi dimineața, la utrenie)


“Apostoli, rugători ai lumii, rugați-vă să ne mântuim și noi, care ținem ca armă Crucea lui Hristos!” (joi dimineața, la utrenie)


“Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!” (joi, la ceasul al șaselea)


Pentru aceasta, ascultați cuvântul Domnului, voi, oameni de râs, îndrumători ai poporului celui din Ierusalim! Voi ziceți: Noi am făcut legământ cu moartea și cu iadul (șeolul) învoială; urgia va trece fără să ne atingă, căci ne-am făcut din minciună un adăpost și din viclenie un liman! Pentru aceasta așa zice Dumnezeu: « Pus-am în Sion o Piatră, o Piatră de încercare, Piatra din capul unghiului, de mare preț, bine pusă în temelie; cel care se va bizui pe ea nu se va clătina! Și voi face judecata dreptar și dreptatea cumpănă. Și grindina va lua la vale adăpostul minciunii și potop de ape va da peste locul ei de scăpare! Și legământul vostru cu moartea va fi stricat și înțelegerea voastră cu iadul (șeolul) va fi desfăcută. Când urgia va trece vă va zdrobi, ori de câte ori va trece vă va apuca! Căci ea va trece în fiecare dimineață, ziua și noaptea, și nu va fi decât groază pentru a pricepe descoperirea. Patul acesta va fi scurt și nu te vei putea întinde, iar așternutul lui prea scurt ca să te învelești. » … Deci nu vă mai bateți joc, ca legăturile voastre să nu se strângă, că am auzit de la Domnul Dumnezeul Savaot, că nimicirea este hotărâtă să fie pentru toată țara!” (Isaia 28, 14-22 ; joi, la ceasul al șaselea)


“Omorâre ai răbdat răstignindu-Te pe Cruce, Cel Ce ai omorât moartea, și i-ai înviat pe morți cu cuvântul cel de viață aducător. Pentru aceasta mă rog Ție, înviază, Doamne, sufletul meu cel omorât de păcat, dându-mi umilință și izbăvire de rele în sfintele zile ale postului, Iubitorule de oameni!” (joi seara, la vecernie)


 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

MIERCURI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...