miercuri, 8 martie 2023

MIERCURI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR, PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Doamne, întinzându-Te pe Cruce, Te-ai omorât, omorându-l pe vrăjmașul și pe șarpele, începătorul răutății, și înviindu-i pe cei omorâți cu mușcătura aceluia. Pentru aceasta, Te rog, înviază Mântuitorule, sufletul meu cel omorât, care caută spre Tine, cu Rugăciune și Post!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Moarte de ocară prin răstignire de bună voie ai răbdat, Îndurate; pe Care văzându-Te Ceea Ce Te-a născut, Hristoase, S-a rănit la inimă; că plângând, ca o Maică S-a tânguit. Cu ale Cărei rugăciuni, pentru îndurările milei Tale, milostivește-Te și ne mântuiește, Cel Ce ai ridicat păcatul lumii!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Pe Cruce Ți-ai întins palmele, scoțând păcatul mâinii lui Adam, celei ce s-a întins la pomul cunoștinței de demult, pentru milostivirea îndurărilor, Cuvinte al lui Dumnezeu, Preabunule!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Întărește gândirea mea cea clătinată de pizma șarpelui, oprește năvălirile patimilor cu Patima Ta, Cel Ce ai pătimit și nepătimire ai dăruit celor credincioși!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Ceea Ce ești îndreptarea celor ce cad, pe mine cel scăpat în surpătura desfătărilor și prin păcate cumplite căzut în prăpastie, ridică-mă, Preacurată, și la viață mă îndreptează!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Întărește, Doamne, inimile noastre cu Crucea Ta, ca să nu se abată de la Tine la cuvinte viclene sau la lucruri rele!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Întărește, Doamne, inimile robilor Tăi, și le luminează spre lauda Ta, ca să Te slăvim pe Tine, Mântuitorule, în veci!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Cel Ce ai primit pentru mulțimea milei a Te socoti cu cei fără de lege, șterge păcatele mele, ca să Te slăvesc cu credință întru toți vecii!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Inima mea cea înnegrită cu întinarea păcatului, spal-o cu sângele cel ce a curs din coasta Ta, Hristoase al meu; ca să Te slăvesc întru toți vecii!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Tu împungându-Te cu sulița, ai întors sabia cea de văpaie, Hristoase, și iarăși ai deschis oamenilor raiul; în care intrând ne îndulcim pururea de viața Ta cea fără de moarte.” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Deschide-mi ușile pocăinței și închide intrările patimilor mele, Hristoase, Cel Ce ai arătat tâlharului intrarea în rai, ușor de trecut, cu răstignirea Ta; ca să slăvesc bunătatea Ta!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Pentru că sunt aruncat în adâncul răutății și de cugete protivnice înviforat, demonilor plecându-mă și de desfătări fiind robit, ajută-mi, Curată Fecioară Maică, povățuindu-mă la calea mântuirii!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MARȚI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

 

LUNI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

 

SUNTEM ÎN PRIMA DUMINICĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, NUMITĂ DUMINICA ORTODOXIEI. DUMINICĂ ÎNSEAMNĂ ZIUA DOMNULUI, ADICĂ A LUI DUMNEZEU. DUMINICA ESTE ZIUA ÎN CARE A ÎNVIAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ORTODOXIE ÎNSEAMNĂ CREDINȚĂ CORECTĂ. TEXTUL EVANGHELIC PROGRAMAT SĂ FIE CITIT AZI LA SFÂNTA LITURGHIE NE AMINTEȘTE ESENȚA ORTODOXIEI CREȘTINE: IISUS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU ȘI EL DESCHIDE CERUL PENTRU OAMENII FĂRĂ VICLEȘUG. DUMINICA ORTODOXIEI NE AMINTEȘTE CĂ ESTE CORECT SĂ-L CINSTIM PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. DE ASEMENEA, ESTE CORECT SĂ ADUCEM CINSTIRE PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR MAICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI ALTOR PERSOANE SFINTE. ICOANA ESTE FEREASTRĂ SPRE CER. NU IDOLATRIZĂM ICOANELE, NU NE ÎNCHINĂM MATERIEI DIN CARE ESTE FĂCUTĂ ICOANA, CI ACORDĂM CINSTIRE PERSOANELOR REPREZENTATE PE ICOANE. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CINSTIRII ICOANELOR, CINSTIRE STABILITĂ LA SINODUL VII ECUMENIC, ÎN ANUL 787, ȘI CONSFINȚITĂ LA SINODUL DIN 843. [Prima Duminică din Postul Paștilor ne amintește că Iisus este icoana (chipul, imaginea) lui Dumnezeu, adică a Tatălui nostru Sfânt din Ceruri (Coloseni 1, 15), și că noi, oamenii obișnuiți, fiind creați după chipul lui Dumnezeu, avem datoria de a ne sfinți, după modelul pe care ni-l oferă Iisus, pentru a ne asemăna cu Dumnezeu și pentru a deveni imagini vii ale lui Dumnezeu în lume. Sublimă vocație avem! Se cuvine să devenim conștienți de ea și să lucrăm în această perspectivă!]

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cât ține BUCURIA? Se pare că DIN GENERAȚIE ÎN GENERAȚIE, după cum a arătat Germania duminică, 6 iulie 2025, în orașul Recklinghausen, unde CEA MAI MARE ORCHESTRĂ CU COARDE DIN LUME, formată din 1.353 de muzicieni, a cântat “ODĂ BUCURIEI”. Poetul german Schiller a scris în 1785 poezia An die Freude (Spre Bucurie, Odă Bucuriei), care mai târziu a fost pusă pe muzică de compozitorul german Beethoven. Melodia a fost adoptată ca IMN AL EUROPEI în 1972 de către Consiliul Europei, apoi de către Uniunea Europeană. ... Bineînțeles că BUCURIA ADEVĂRATĂ NE-O DĂ NUMAI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. EL A ZIS ȘI ZICE: ... “BUCURAȚI-VĂ ȘI VĂ VESELIȚI CĂ PLATA VOASTRĂ MULTĂ ESTE ÎN CERURI!” Să urmărim câteva referințe la “ODĂ BUCURIEI” și la CEA MAI MARE ORCHESTRĂ CU COARDE DIN LUME: Germania a doborât recordul mondial pentru cea mai mare orchestră de coarde, cu 1.353 de muzicieni interpretând „Oda bucuriei” de Beethoven, depășind recordul din 2018 stabilit la Hong Kong: https://www.facebook.com/watch/?v=1046766850857065 ... 1.353 de muzicieni interpretează „Oda bucuriei”. Beethoven unește generații în Germania. Susan Tehrani vă spune mai multe: https://www.facebook.com/watch/?v=1829524804285645 ... Peste o mie de muzicieni s-au adunat în piața primăriei din Recklinghausen, Germania, pentru a forma cea mai mare orchestră de coarde din lume, interpretând „Oda bucuriei” de Beethoven. Generații se unesc pentru o orchestră de coarde record: https://www.facebook.com/watch/?v=3916973525186993

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=3365171096956710&set=a.711891222284724       Germany broke the...