marți, 14 martie 2023

MARȚI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să luăm îndemnuri spre Post, Rugăciune și Milostenie și chiar să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Cu postul și cu rugăciunea să ne curățim și cu grija de săraci lui Dumnezeu să slujim! Să suspinăm, să plângem cu căldură, până avem vreme de întoarcere, ca să ne izbăvim de plângerea cea veșnică ce va fi în văpaia gheenei; dând slăvire lui Hristos Celui Ce a rânduit pocăință tuturor oamenilor, care se întorc cu dreptatea gândului!” (marți dimineața, la utrenie)


“Întinzându-Ți dumnezeieștile Tale mâini cu care L-ai purtat pe Făcătorul Întrupat pentru bunătatea Lui, Fecioară Preasfântă, roagă-L să ne izbăvească de supărări și de patimi și de primejdii, pe noi care cu dragoste Te lăudăm și strigăm Ție: slavă Celui Ce S-a sălășluit întru Tine, slavă Celui Ce a ieșit din Tine, slavă Celui Ce ne-a slobozit pe noi prin nașterea Ta!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale! Că ai arătat oarecând nemâncat de lei în groapă pe Daniel, cel îngrădit cu postul!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Plâng și mă tânguiesc, gândind la ceasul întru care voi sta înaintea scaunului celui înfricoșător, ca să dau răspunsuri de multe răutățile mele, pe care prin neștiință și prin știință le-am făcut!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Moise aflând postul curățitor, L-a cunoscut pe Dumnezeu, pe Cel Singur Curat. Suflete al meu, curățește-te și tu cu Postul, ca să te apropii de Dumnezeu, iubitorul de oameni!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“În noianurile păcatului, întru adâncul deznădăjduirii, în furtuna gândurilor și în viforul patimilor căzând, strig: Adâncule al milei, ajută-mi, și cu milostivirea Ta dă-mi ploaie de iertare a păcatelor!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Ca vameșul suspin, ca păcătoasa lăcrimez, ca tâlharul strig: pomenește-mă, Îndurate! Ca orbul glăsuiesc: Fiul lui Dumnezeu, deschide-mi ochii sufletului, cei orbiți cu răutatea vicleanului înșelător!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Greșit-am, mărturisescu-mă Ție, Doamne, eu risipitorul; nu îndrăznesc să privesc la Cer; că de acolo căzând, m-am nenorocit. Greșit-am la Cer și înaintea Ta și nu sunt vrednic să mă chem fiu al Tău; însumi eu mă vădesc, nu este nevoie de pârâși, nici de martori. Desfrâul a izbândit asupra mea; viețuirea cea rea mă înfierează; goliciunea mea stă de față și mă rușinează; și spre rușinea mea stau zdrențele cu care sunt îmbrăcat. Milostive Părinte și Fiule Unule Născut și Duhule Sfinte, primește-mă pe mine cel ce mă pocăiesc și mă miluiește!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Mântuirea noastră ești, Doamne, și Apărător în ziua necazului; miluiește-ne pe noi după mare mila Ta, Iubitorule de oameni!” (marți, la ceasul al șaselea)

 

“Rănitu-m-am, Doamne, cu sabia plăcerii, și rău cu totul m-am omorât; tămăduiește, înviază sufletul meu cel smerit, Stăpâne, Cel Ce ai fost rănit cu sulița și pe cei răniți cu săgeata vrăjmașului ca un Mântuitor i-ai vindecat, și mă fă părtaș al Cinstitelor Tale Patimi!” (marți seara, la vecernie)

 

“Când Te-a înălțat pe lemn poporul cel fără de lege, Mântuitorule, pe Tine, Viața tuturor, atunci Maica Ta Cea Cinstită și Preacurată, stând de față, s-a tânguit plângând: Fiul Meu Prea Dulce, Lumina Ochilor Mei, vai Mie! Cum ai suferit a fi pironit pe lemn, în mijlocul făcătorilor de rele, Ce Ce ai spânzurat pământul pe ape?” (marți seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

LUNI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 20 iulie avem sărbătoare: SFÂNTUL SLĂVITUL PROROC ILIE TESVITEANUL. Acest profet a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în secolul IX, înainte de venirea în lume a Domnului nostru Iisus Hristos. SFÂNTUL ILIE a anunțat că va veni SECETĂ în țară, ca PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU, din cauză că poporul avea conducători mincinoși (regele Ahav și regina Izabela) care au învățat poporul să se închine la idoli, la dumnezei falși (zeul Baal și zeița Astarte). SECETA a durat TREI ANI ȘI ȘASE LUNI, iar ploaia a venit numai după ce DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT a fost recunoscut de popor, iar prorocii falși au fost omorâți. … ILIE NU A MURIT, ci A FOST LUAT LA CER, într-o căruță de foc. Din Sfânta Tradiție a Bisericii înțelegem că Ilie va reveni dimpreună cu Enoh, înainte de a Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a osândi nelegiuirea cea fără de margini a lui Antihrist şi a însufleţi evlavia credincioşilor. ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să ÎL rugăm pe DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT să ne dea și nouă binecuvântarea Lui atotputernică, pentru ca să fim în stare să-L mărturisim cum se cuvine, și de asemenea, să-L rugăm să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie, în România peste 120.000!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi venind Iisus în părţile Cezareii lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, ...