marți, 14 martie 2023

MARȚI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să luăm îndemnuri spre Post, Rugăciune și Milostenie și chiar să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Cu postul și cu rugăciunea să ne curățim și cu grija de săraci lui Dumnezeu să slujim! Să suspinăm, să plângem cu căldură, până avem vreme de întoarcere, ca să ne izbăvim de plângerea cea veșnică ce va fi în văpaia gheenei; dând slăvire lui Hristos Celui Ce a rânduit pocăință tuturor oamenilor, care se întorc cu dreptatea gândului!” (marți dimineața, la utrenie)


“Întinzându-Ți dumnezeieștile Tale mâini cu care L-ai purtat pe Făcătorul Întrupat pentru bunătatea Lui, Fecioară Preasfântă, roagă-L să ne izbăvească de supărări și de patimi și de primejdii, pe noi care cu dragoste Te lăudăm și strigăm Ție: slavă Celui Ce S-a sălășluit întru Tine, slavă Celui Ce a ieșit din Tine, slavă Celui Ce ne-a slobozit pe noi prin nașterea Ta!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale! Că ai arătat oarecând nemâncat de lei în groapă pe Daniel, cel îngrădit cu postul!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Plâng și mă tânguiesc, gândind la ceasul întru care voi sta înaintea scaunului celui înfricoșător, ca să dau răspunsuri de multe răutățile mele, pe care prin neștiință și prin știință le-am făcut!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Moise aflând postul curățitor, L-a cunoscut pe Dumnezeu, pe Cel Singur Curat. Suflete al meu, curățește-te și tu cu Postul, ca să te apropii de Dumnezeu, iubitorul de oameni!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“În noianurile păcatului, întru adâncul deznădăjduirii, în furtuna gândurilor și în viforul patimilor căzând, strig: Adâncule al milei, ajută-mi, și cu milostivirea Ta dă-mi ploaie de iertare a păcatelor!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Ca vameșul suspin, ca păcătoasa lăcrimez, ca tâlharul strig: pomenește-mă, Îndurate! Ca orbul glăsuiesc: Fiul lui Dumnezeu, deschide-mi ochii sufletului, cei orbiți cu răutatea vicleanului înșelător!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Greșit-am, mărturisescu-mă Ție, Doamne, eu risipitorul; nu îndrăznesc să privesc la Cer; că de acolo căzând, m-am nenorocit. Greșit-am la Cer și înaintea Ta și nu sunt vrednic să mă chem fiu al Tău; însumi eu mă vădesc, nu este nevoie de pârâși, nici de martori. Desfrâul a izbândit asupra mea; viețuirea cea rea mă înfierează; goliciunea mea stă de față și mă rușinează; și spre rușinea mea stau zdrențele cu care sunt îmbrăcat. Milostive Părinte și Fiule Unule Născut și Duhule Sfinte, primește-mă pe mine cel ce mă pocăiesc și mă miluiește!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Mântuirea noastră ești, Doamne, și Apărător în ziua necazului; miluiește-ne pe noi după mare mila Ta, Iubitorule de oameni!” (marți, la ceasul al șaselea)

 

“Rănitu-m-am, Doamne, cu sabia plăcerii, și rău cu totul m-am omorât; tămăduiește, înviază sufletul meu cel smerit, Stăpâne, Cel Ce ai fost rănit cu sulița și pe cei răniți cu săgeata vrăjmașului ca un Mântuitor i-ai vindecat, și mă fă părtaș al Cinstitelor Tale Patimi!” (marți seara, la vecernie)

 

“Când Te-a înălțat pe lemn poporul cel fără de lege, Mântuitorule, pe Tine, Viața tuturor, atunci Maica Ta Cea Cinstită și Preacurată, stând de față, s-a tânguit plângând: Fiul Meu Prea Dulce, Lumina Ochilor Mei, vai Mie! Cum ai suferit a fi pironit pe lemn, în mijlocul făcătorilor de rele, Ce Ce ai spânzurat pământul pe ape?” (marți seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

LUNI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...