marți, 21 martie 2023

MARȚI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Cel Ce ai cutremurat temeliile a tot pământul ca un Dumnezeu, înălțându-Te pe lemn, neclintită întărire ai dăruit tuturor credincioșilor, Doamne, arma cea de mântuire a Crucii Tale! Căreia închinându-ne, pe Tine Te preaînălțăm întru toți vecii!” (marți dimineața, la utrenie)


“Apă Vie curgătoare în viața veșnică fiind Tu, Cuvinte, ai izvorât din coastă sânge și apă, Stăpâne, pe Cruce, oprind torentele păcatului. Pentru aceasta mă rog Ție, usucă și viclenele țâșniri ale patimilor mele!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Pentru că sunt strâns cu legăturile răutăților mele cele nemăsurate, și nu vreau să cunosc din voia mea cărările Tale cele mântuitoare, Hristoase, întoarce-mă cu Crucea Ta dezlegând împietrirea mea, pentru mila cea negrăită a milostivirii Tale!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!” (marți, la ceasul al șaselea)

 

“Bine este cuvântat Dumnezeu, Care n-a depărtat rugăciunea mea și mila Sa de la mine!” (Psalmul 65, 1; marți, la ceasul al șaselea)

 

“Binecuvântați neamuri pe Dumnezeul nostru!” (Psalmul 65, 7; marți, la ceasul al șaselea)

 

“Doamne, Dumnezeul meu, pe Tine Te voi înălța; lăuda-voi numele Tău, că Tu ai făcut lucruri minunate; planurile Tale de mult întocmite sunt adevărate și statornice! ... Fost-ai scăpare pentru cel sărman, adăpost pentru cel ce era în strâmtorare, liman în vremi vijelioase, umbră în vreme de căldură.” ... (Isaia 25, 1-9; marți la ceasul al șaselea)

 

“Mort ai fost pe Cruce întins, cu sulița împuns și cu fiere adăpat, îndelung-Răbdătorule Stăpâne, Cel Ce ai prefăcut în dulceață apele Merrei prin mâna lui Moise! Pentru aceasta mă cuceresc și mă rog Ție, smulge patimile cele prea amare din gândul meu și îndulcind mintea mea cu mierea pocăinței, arată-mă închinător Cinstitei Tale Patimi!” (marți, seara la vecernie)


https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf


................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

LUNI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-l pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 20 iulie avem sărbătoare: SFÂNTUL SLĂVITUL PROROC ILIE TESVITEANUL. Acest profet a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în secolul IX, înainte de venirea în lume a Domnului nostru Iisus Hristos. SFÂNTUL ILIE a anunțat că va veni SECETĂ în țară, ca PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU, din cauză că poporul avea conducători mincinoși (regele Ahav și regina Izabela) care au învățat poporul să se închine la idoli, la dumnezei falși (zeul Baal și zeița Astarte). SECETA a durat TREI ANI ȘI ȘASE LUNI, iar ploaia a venit numai după ce DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT a fost recunoscut de popor, iar prorocii falși au fost omorâți. … ILIE NU A MURIT, ci A FOST LUAT LA CER, într-o căruță de foc. Din Sfânta Tradiție a Bisericii înțelegem că Ilie va reveni dimpreună cu Enoh, înainte de a Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a osândi nelegiuirea cea fără de margini a lui Antihrist şi a însufleţi evlavia credincioşilor. ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să ÎL rugăm pe DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT să ne dea și nouă binecuvântarea Lui atotputernică, pentru ca să fim în stare să-L mărturisim cum se cuvine, și de asemenea, să-L rugăm să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie, în România peste 120.000!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi venind Iisus în părţile Cezareii lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, ...