luni, 13 martie 2023

LUNI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Treime Sfântă și Cinstită, păzește-ne întregi și neosândiți, pe noi cei ce săvârșim Postul de a treia săptămână, ca să trecem cu vrednicie și celălalt ce urmează, și să îndeplinim toate poruncile Tale! Ca așa urmând, să ajungem fără osândă a vedea slăvita Înviere, aducându-Ți cântare și laudă!” (luni dimineața, la utrenie)


“Născătoare de Dumnezeu, ocrotitoare a credincioșilor, bucuria celor necăjiți, mângâierea cea mai mare a celor întristați; roagă neîncetat pentru noi pe Cel Ce S-a născut mai presus de fire din pântecele Tău cel preasfânt, Fecioară, împreună cu îngerii și cu stăpâniile, să ne izbăvim în ceasul judecății de cumplita osândire!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Cel Ce ai milostivire ca un Dumnezeu, primește-mă pe mine cel ce mă pocăiesc, care mi-am cheltuit viața în chip desfrânat! Strig către Tine: greșit-am! Nu este nevoie de pârâși, căci eu însumi vădesc rușinea faptelor mele!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Cheltuindu-mi averea părintească în păcate, am fost lepădat afară din curțile harului; dar primește-mă, Părinte, pentru nemăsurată îndurarea Ta!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Pe mine cel ce m-am depărtat de la dragostea Ta, Părinte, și m-am făcut de voie rob al pornirilor desfătărilor, întorcându-mă acum mă primește ca pe cel risipitor; că Însuți ești mult-Îndurat!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Îmbrăcatu-m-am cu întinăciunea cea rea a greșelilor mele și din bucuria cămării am fost izgonit. Milostivește-te spre mine cu negrăită îndurarea Ta, ca spre fiul cel pierdut, Dumnezeule, și mă miluiește!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Pentru că suntem neputincioși și slăbiți de păcate, vindecă zdrobirile noastre, Doctorule al sufletelor, Cel Ce știi gândul oamenilor, Iubitorule de oameni!” (luni, la ceasul al șaselea)

 

“Cheltuindu-mi, Doamne, în chip rușinos toată viața mea eu ticălosul, ca desfrânatul strig cu umilință: Părinte Ceresc, greșit-am! Milostivește-te și mă mântuiește! Nu mă lepăda pe mine care de la Tine m-am depărtat și de lucruri dumnezeiești acum am sărăcit!” (luni seara, la vecernie)

 

“Părinte Bunule, de toate cele ce mi-ai dat m-a golit nebunia mea; depărtatu-m-am de la Tine și m-am făcut rob unui cetățean străin! Animale necurate am păscut, și nici de mâncarea lor nu m-am săturat! Pentru aceasta am alergat la Tine, știind milostivirea Ta. Acoperă goliciunea mea cu iubirea Ta de oameni și mă mântuiește!” (luni seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SUNTEM ÎN A DOUA DUMINICĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, NUMITĂ “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”, CÂND SĂRBĂTORIM A DOUA VICTORIE A ORTODOXIEI, ADICĂ A CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. (Această Duminică ne amintește că scopul omului este să se îndumnezeiască prin harul lui Dumnezeu, adică prin energiile divine necreate. Sublimă vocație avem! Se cuvine să devenim conștienți de ea și să lucrăm în această perspectivă! ... Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre Vindecarea Paraliticului din Capernaum, paralitic adus la Iisus de patru prieteni. Mulți oameni erau în fața ușii casei în care se afla Domnul nostru Iisus Hristos și ascultau cuvintele Lui. Cei patru prieteni și-au dat seama că nu vor putea să intre, așa că au desfăcut acoperișul casei și au lăsat în jos, chiar în fața lui Iisus, patul pe care era omul paralizat. Iisus, văzând credința lor, i-a vindecat omului paralizat sufletul, iertându-i păcatele, apoi i-a vindecat și trupul. ... Casele în Palestina aveau, de obicei, acoperișul orizontal, sub formă de terasă. ... Înțelegem din această întâmplare minunată că prietenii adevărați sunt aceia care îți doresc vindecarea și lucrează cu Medicul Suprem, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. ... Dă-ne Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, prieteni adevărați, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem LA PATRU SĂPTĂMÂNI DUPĂ SĂRBĂTOAREA PAȘTILOR, în A CINCEA DUMINICĂ A PAȘTILOR (sau A Cincea Duminică după Paști). Textul evanghelic programat să fie citit azi la Sfânta Liturghie este despre CONVORBIREA DINTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI FEMEIA SAMARINEANCĂ. În regiunea Samaria din Țara Sfântă, la Fântâna lui Iacov, pe teritoriul cetății Sihar, Îl vedem pe Mântuitorul lumii, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos, stând de vorbă cu o femeie care a venit după apă. Este foarte important să observăm modul în care Mântuitorul duce conversația cu această femeie, de la apa de băut, naturală, care ne este necesară zilnic pentru viața pământească, la apa cea vie, supranaturală, care ne este necesară zilnic pentru viața veșnică în comuniune cu Dumnezeu. Să urmărim, timp de 4 minute, cum este redată într-un film această convorbire: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/422857237282058 ... Iisus a schimbat viața acestei femei care avusese cinci bărbați, iar la vremea respectivă stătea cu al șaselea. Tradiția Bisericii ne spune că această femeie a fost ulterior botezată de Sfinții Apostoli și a adus la credința în Iisus pe cele cinci surori ale ei și pe cei doi fii ai ei. Ea a predicat Evanghelia în Africa, apoi, în timpul persecuției declanșată contra creștinilor de împăratul roman Nero, ea împreună cu surorile ei și cu fiii ei, și cu mulți alți creștini, au suferit moarte martirică. De-a lungul secolelor, sângele martirilor a fost (și este și va fi) sămânța creștinilor. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini, din care 45 de milioane au fost în secolul al XX - lea. ... Actualmente, Biserica Fântânii lui Iacov se află în statul Palestina, în orașul Nablus, oraș cu o populație de peste 150.000 de locuitori. ... “DĂ-NE, DOAMNE, APA TA! DĂ-NE ÎMPĂRĂȚIA TA!” ... Să ne rugăm pentru oprirea genocidului pe care Israelul îl comite contra palestinienilor!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau.” https://www.facebook.com/photo...