luni, 13 martie 2023

LUNI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Treime Sfântă și Cinstită, păzește-ne întregi și neosândiți, pe noi cei ce săvârșim Postul de a treia săptămână, ca să trecem cu vrednicie și celălalt ce urmează, și să îndeplinim toate poruncile Tale! Ca așa urmând, să ajungem fără osândă a vedea slăvita Înviere, aducându-Ți cântare și laudă!” (luni dimineața, la utrenie)


“Născătoare de Dumnezeu, ocrotitoare a credincioșilor, bucuria celor necăjiți, mângâierea cea mai mare a celor întristați; roagă neîncetat pentru noi pe Cel Ce S-a născut mai presus de fire din pântecele Tău cel preasfânt, Fecioară, împreună cu îngerii și cu stăpâniile, să ne izbăvim în ceasul judecății de cumplita osândire!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Cel Ce ai milostivire ca un Dumnezeu, primește-mă pe mine cel ce mă pocăiesc, care mi-am cheltuit viața în chip desfrânat! Strig către Tine: greșit-am! Nu este nevoie de pârâși, căci eu însumi vădesc rușinea faptelor mele!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Cheltuindu-mi averea părintească în păcate, am fost lepădat afară din curțile harului; dar primește-mă, Părinte, pentru nemăsurată îndurarea Ta!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Pe mine cel ce m-am depărtat de la dragostea Ta, Părinte, și m-am făcut de voie rob al pornirilor desfătărilor, întorcându-mă acum mă primește ca pe cel risipitor; că Însuți ești mult-Îndurat!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Îmbrăcatu-m-am cu întinăciunea cea rea a greșelilor mele și din bucuria cămării am fost izgonit. Milostivește-te spre mine cu negrăită îndurarea Ta, ca spre fiul cel pierdut, Dumnezeule, și mă miluiește!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Pentru că suntem neputincioși și slăbiți de păcate, vindecă zdrobirile noastre, Doctorule al sufletelor, Cel Ce știi gândul oamenilor, Iubitorule de oameni!” (luni, la ceasul al șaselea)

 

“Cheltuindu-mi, Doamne, în chip rușinos toată viața mea eu ticălosul, ca desfrânatul strig cu umilință: Părinte Ceresc, greșit-am! Milostivește-te și mă mântuiește! Nu mă lepăda pe mine care de la Tine m-am depărtat și de lucruri dumnezeiești acum am sărăcit!” (luni seara, la vecernie)

 

“Părinte Bunule, de toate cele ce mi-ai dat m-a golit nebunia mea; depărtatu-m-am de la Tine și m-am făcut rob unui cetățean străin! Animale necurate am păscut, și nici de mâncarea lor nu m-am săturat! Pentru aceasta am alergat la Tine, știind milostivirea Ta. Acoperă goliciunea mea cu iubirea Ta de oameni și mă mântuiește!” (luni seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SUNTEM ÎN A DOUA DUMINICĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, NUMITĂ “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”, CÂND SĂRBĂTORIM A DOUA VICTORIE A ORTODOXIEI, ADICĂ A CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. (Această Duminică ne amintește că scopul omului este să se îndumnezeiască prin harul lui Dumnezeu, adică prin energiile divine necreate. Sublimă vocație avem! Se cuvine să devenim conștienți de ea și să lucrăm în această perspectivă! ... Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre Vindecarea Paraliticului din Capernaum, paralitic adus la Iisus de patru prieteni. Mulți oameni erau în fața ușii casei în care se afla Domnul nostru Iisus Hristos și ascultau cuvintele Lui. Cei patru prieteni și-au dat seama că nu vor putea să intre, așa că au desfăcut acoperișul casei și au lăsat în jos, chiar în fața lui Iisus, patul pe care era omul paralizat. Iisus, văzând credința lor, i-a vindecat omului paralizat sufletul, iertându-i păcatele, apoi i-a vindecat și trupul. ... Casele în Palestina aveau, de obicei, acoperișul orizontal, sub formă de terasă. ... Înțelegem din această întâmplare minunată că prietenii adevărați sunt aceia care îți doresc vindecarea și lucrează cu Medicul Suprem, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. ... Dă-ne Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, prieteni adevărați, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A ȘASEA DUMINICĂ din POSTUL NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Această Duminică este DUMINICA ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Textul evanghelic stabilit să fie citit la Sfânta Liturghie astăzi ne prezintă GENEALOGIA LUI IISUS HRISTOS sau CARTEA NEAMULUI LUI IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. Este vorba despre ȘIRURI DE NUME, din tată în fiu, începând de la patriarhul biblic Avraam până la Domnul nostru Iisus Hristos. Această genealogie o găsim în Noul Testament, în Sfânta Evanghelie scrisă de Sfântul Matei. În Noul Testament mai există o genealogie a Mântuitorului, scrisă de Sfântul Luca, în această genealogie numele mergând din fiu în tată, de la Domnul nostru Iisus Hristos până la Adam, primul om creat de Dumnezeu. SĂ REȚINEM din ARBORELE GENEALOGIC AL MÂNTUITORULUI faptul că VECHIUL ARBORE GENEALOGIC UMAN, care pornește din Adam, A FOST VINDECAT, ÎMBUNĂTĂȚIT ȘI SFINȚIT, începând cu SFÂNTA FECIOARĂ MARIA. Ea s-a învoit total și definitiv să colaboreze cu DIVINITATEA, prin DUHUL SFÂNT și prin puterea TATĂLUI CERESC PREAÎNALT, în așa fel încât L-A NĂSCUT în mod supranatural PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN PERSOANA LUI SUNT UNITE PENTRU ETERNITATE NATURA DIVINĂ CU NATURA UMANĂ. Astfel, ÎN PERSOANA LUI S-A INAUGURAT VINDECAREA, ÎMBUNĂTĂȚIREA ȘI SFINȚIREA PENTRU ETERNITATE A NATURII UMANE, care fusese decăzută și stricată prin învoirea cu Diavolul, începând de la Eva și Adam. ... ASTĂZI ESTE O BUNĂ OCAZIE să ne amintim, sau să aflăm, că transumaniștii atei și sataniști în timpurile noastre au furat tehnica editării genomului uman, ei vrând să transforme natura umană (prin inginerie genetică, inteligență artificială, nanotehnologie), făcând tot felul de experiențe sataniste pe oameni, în numele „științei”. Ei repetă greșeala Evei și a lui Adam, refuzându-L pe Dumnezeu și ascultându-l pe Diavolul. SE CUVINE CA NOI, în calitate de creștini inspirați de Duhul Sfânt, SĂ REFUZĂM CONSECVENT OFERTELE TRANSUMANIȘTILOR, NOI FIIND CONȘTIENȚI CĂ GENOMUL UMAN ESTE EDITAT DEJA SPRE ÎMBUNĂTĂȚIRE ETERNĂ PRIN FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Duminica de azi se numește Duminica Sfinților Părinți După Trup ai Domnului nostru Iisus Hristos, când îi cinstim pe toți părinții care au plăcut lui Dumnezeu, începând de la primul om, Adam, până la Iosif, logodnicul Preasfintei Fecioare Maria.

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fi...