joi, 30 martie 2023

JOI, ÎN SĂPTĂMÂNA A CINCEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL ȘI DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA. (Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Duminica Sfintei Maria Egipteanca ne amintește de Sfânta Maria Egipteanca, originară din Alexandria, decedată în Palestina, în anul 421 (unele surse dau anul 422). Ea a fost prostituată de la vârsta de 12 ani, timp de 17 ani, apoi după pocăința de la Ierusalim a devenit pustnică și ucenică a Maicii Domnului în pustiul de lângă Iordan, timp de 47 de ani. Din viața acestei sfinte înțelegem că nici un păcat și nici o ticăloșie din trecut nu pot să țină departe de Dumnezeu un suflet care se pocăiește cu adevărat, căci Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-i cheme pe păcătoși la pocăință și să-i mântuiască, să-i sfințească, să le dea viață veșnică fericită. Frumoasă perspectivă avem! Se cuvine să Îi mulțumim frumos Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos! Se cuvine să devenim tot mai mult conștienți de perspectiva noastră creștină, să ne pocăim de orice păcat, să lucrăm pentru dobândirea virtuților și să urcăm astfel, în tot timpul vieții noastre, pe scara virtuților spre Patria Cerească, cu ajutorul supranatural al harului, pe care Mântuitorul ni-l oferă din abundența energiilor dumnezeiești veșnice, prin sfintele lucrări tainice ale Botezului, Mirungerii, Împărtășaniei, Spovedaniei, Maslului, Nunții, Preoției și prin multe alte Rugăciuni!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Eu sunt cel căzut între tâlhari, în gândurile mele; cu totul sunt acum rănit de ele și plin de bube; dar Tu Însuți venind de față, Hristoase Mântuitorule, vindecă-mă!” (joi dimineața, la utrenie)

 


“Preotul văzându-mă mai înainte a trecut de mine, și levitul văzându-mă gol în nenorocire nu m-a băgat în seamă; iar Tu, Iisuse, Cel Ce ai răsărit din Maria, venind de față, miluiește-mă!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Înaintea Ta cad, Iisuse; greșit-am Ție, milostivește-Te spre mine; ridică de la mine lanțul cel greu al păcatului și, ca un Îndurat, dă-mi lacrimi de umilință!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Viforul răutăților m-a cuprins, Milostive Doamne; ci, ca lui Petru, întinde-mi și mie mâna Ta!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Lacrimile desfrânatei, Îndurate, și eu le vărs înaintea Ta; milostivește-Te spre mine, Mântuitorule, cu îndurarea Ta!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Păcătuit-am ca și desfrânata și strig Ție: eu însumi am greșit! Primește Mântuitorule ca mir și lacrimile mele! (joi dimineața, la utrenie)

 

“Alunecat-am în desfrânare ca David și m-am umplut de noroi; dar Tu, Mântuitorule, spală-mă și pe mine cu lacrimile mele!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Nici lacrimi, nici pocăință nu am, nici umilință; ci Tu Însuți acestea, Mântuitorule, dăruiește-mi-le, ca un Dumnezeu!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Ușa Ta să nu mi-o închizi atunci, Doamne, Doamne! Ci să o deschizi mie, celui ce mă pocăiesc către Tine!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Iubitorule de oameni, Cel Ce voiești ca toți să se mântuiască, Tu mă cheamă și mă primește ca un Bun, pe mine cel ce mă pocăiesc!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Pe piatra cea neclintită a poruncilor Tale Hristoase, întărește inima mea!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Întărește, Doamne, pe piatra poruncilor Tale inima mea cea clintită, că Însuți ești Sfânt și Domn!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Trupul mi-am spurcat, duhul mi-am întinat, peste tot m-am rănit; dar ca un Doctor, Hristoase, amândouă prin pocăință mi le tămăduiește! Spală-le, curățește-le, Mântuitorul meu, arată-le mai curate decât zăpada!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Un tâlhar Te-a hulit; un tâlhar ca Dumnezeu Te-a cunoscut. Că amândoi împreună pe cruce erau spânzurați. Dar, o mult-Îndurate! Ca și tâlharului celui credincios, care Te-a cunoscut pe Tine Dumnezeu, deschide-mi și mie ușa slăvitei Tale împărății!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Făptura s-a mâhnit văzându-Te răstignit; munții și pietrele de frică s-au despicat, pământul s-a cutremurat și iadul s-a golit; și s-a întunecat lumina zilei, văzându-te pe Tine, Iisuse, cu trupul pe Cruce pironit!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Primește graiurile robilor Tăi, Preacurată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, și Te roagă neîncetat să se dăruiască nouă dezlegare de păcate și pace!” (joi dimineața, la utrenie)

 

“Îndurate, îndelung-Răbdătorule, Atotputernice Doamne, trimite mila Ta peste poporul Tău!” (joi, la ceasul al șaselea)

 

“Înălțați-L pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați așternutului picioarelor Lui, că Sfânt este!” (Psalmul 98, 5; joi seara la vecernie)

 

“Dobândirea înțelepciunii este mai bună decât aurul, iar câștigarea priceperii este mai de preț decât argintul.” (Pilde 16, 16; joi seara, la vecernie)

 ...

Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune și pricepere, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, îndură-Te spre noi!


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie!


 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

MIERCURI, ÎN SĂPTĂMÂNA A CINCEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL ȘI DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA. (Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Duminica Sfintei Maria Egipteanca ne amintește de Sfânta Maria Egipteanca, originară din Alexandria, decedată în Palestina, în anul 421 (unele surse dau anul 422). Ea a fost prostituată de la vârsta de 12 ani, timp de 17 ani, apoi după pocăința de la Ierusalim a devenit pustnică și ucenică a Maicii Domnului în pustiul de lângă Iordan, timp de 47 de ani. Din viața acestei sfinte înțelegem că nici un păcat și nici o ticăloșie din trecut nu pot să țină departe de Dumnezeu un suflet care se pocăiește cu adevărat, căci Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-i cheme pe păcătoși la pocăință și să-i mântuiască, să-i sfințească, să le dea viață veșnică fericită. Frumoasă perspectivă avem! Se cuvine să Îi mulțumim frumos Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos! Se cuvine să devenim tot mai mult conștienți de perspectiva noastră creștină, să ne pocăim de orice păcat, să lucrăm pentru dobândirea virtuților și să urcăm astfel, în tot timpul vieții noastre, pe scara virtuților spre Patria Cerească, cu ajutorul supranatural al harului, pe care Mântuitorul ni-l oferă din abundența energiilor dumnezeiești veșnice, prin sfintele lucrări tainice ale Botezului, Mirungerii, Împărtășaniei, Spovedaniei, Maslului, Nunții, Preoției și prin multe alte Rugăciuni!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 15 mai, în fiecare an, PESTE 12 MILIOANE DE PALESTINIENI DIN ÎNTREAGA LUME COMEMOREAZĂ NAKBA, și anume, CATASTROFA, adică EPURAREA ETNICĂ A PALESTINIENILOR DIN ANUL 1948. Înainte de Nakba, palestinienii locuiau în 1.300 de sate și orașe din Palestina istorică. În februarie 1947 Regatul Unit a anunțat că își va încheia mandatul asupra Palestinei și va preda această responsabilitate Organizației Națiunilor Unite înființată recent. ONU a propus un plan de a împărți Palestina în state separate, unul evreiesc și altul arab. Cea mai mare parte a teritoriului (56%) a fost alocată evreilor, care reprezentau o treime din populație și erau în majoritate imigranți recenți din Europa. Arabilor a fost alocat 42% din teritoriu, iar 2% reprezenta Ierusalimul sub administrație internațională. Îndată ce planul a fost adoptat, în acel noiembrie, forțele sioniste au început să atace orașele și satele palestiniene. Au ocupat 774 de așezări și au nimicit 530, forțând peste 250.000 de palestinieni să-și părăsească pământurile. Sioniștii erau foarte bine înarmați, folosind tancuri și arme lăsate în urmă de britanici. Pe 14 mai 1948 a fost înființat Statul Israel. Nakba a început în ziua următoare. Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși, într-o serie de atrocități în masă. În total, cel puțin 750.000 de palestinieni au fost expulzați din casele lor și de pe pământurile lor. Sioniștii au pus stăpânire pe 78% din Palestina istorică. Cele 22 de procente rămase au fost spintecate în ceea ce este acum Malul de Vest (Cisiordania) sub ocupație israeliană și Fâșia Gaza asediată de Israel. Palestinienii au fugit spre tabere de refugiați prin toată Palestina și în țările învecinate (Liban, Iordania, Siria). Mulți au păstrat cheile de la casele lor. Acele chei continuă să fie un simbol al dreptului lor de a se întoarce la casele lor. Ceea ce a început în 1948 rămâne cea mai lungă criză a refugiaților nerezolvată din lume. (traducere din videoclipul “Nakba, the ethnic cleansing of Palestinians in 1948 | By the Numbers”, publicat pe Facebook de Al Jazeera, la 15 mai 2025): https://www.facebook.com/watch/?v=1815279045705579 ... NAKBA COMEMORATĂ ȘI ÎNCĂ REPETATĂ!!! ... 77 DE ANI DE NAKBA!!!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis și zice: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"  (Sfânta Evanghelie dup...