vineri, 3 august 2018

UN FILOSOF AMERICAN A SCRIS RECENT CĂ AVEM NEVOIE DE RELIGIE, ȘI CĂ CHIAR DACĂ RELIGIA NU ESTE ADEVĂRATĂ, EA NE POATE SALVA VIAȚA. BINEÎNȚELES CĂ ACEASTA ESTE O FILOSOFIE VICLEANĂ, IAR NOI TREBUIE SĂ FIM VIGILENȚI, SĂ NU NE ÎNDEPĂRTĂM DE ADEVĂR, ADICĂ DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS (articol în engleză din 1 august 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu


„Vedeţi să nu vă subjuge cineva prin filozofie şi speculaţii fără sens după tradiţia oamenilor, după învăţăturile de la început ale lumii, şi nu după Cristos!” (Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Coloseni, capitolul 2, versetul 8). http://bibliacatolica.ro/category/biblia/2-noul-testament/58-scrisoarea-sf-apostol-paul-catre-coloseni/page/2/







Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, referindu-Se la propria persoană, i-a dezvăluit Apostolului Toma, și ne dezvăluie și nouă, identitatea Sa: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” (Evanghelia după Sfântul Ioan, capitolul 14, versetul 6). https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-Ioan/Cuvantarea-de-despartire-I-Iisus-Calea-catre-Tatal-Fagaduirea-Duhului-Sfant/



...................................................




Despre filosoful american Stephen Asma, și despre cea mai recentă carte a lui  “Why We Need Religion,” (De Ce Avem Nevoie De Religie), am aflat din articolul An atheist philosopher leaves the door open to religion’s power , (Un filosof ateu lasă ușa deschisă spre puterea religiei), publicat în data de 1 august 2018, pe site-ul american Religion News Service, de Cathy Lynn Grossman.


"În săptămâna în care a fost lansată cartea în iunie, Asma a publicat și un eseu în legătură cu ea în The New York Times “What Religion Gives Us (That Science Can’t).” [Ce Ne Dă Religia (Ceea Ce Nu Poate Știința)]. Acesta a provocat 1.200 de comentarii favorabile și incriminatoare, în câteva ore."




Cartea „Why We Need Religion”, (De Ce Avem Nevoie De Religie), a filosofului american Stephen T. Asma, are 243 de pagini, din care un număr limitat poate fi vizualizat pe internet. Această carte, tipărită la Oxford University Press, a apărut în 6 iunie 2018, și poate fi cumpărată cu 24,88 dolari, sau cu 11,89 dolari, depinde. 

.............


Traduc prezentarea cărții așa cum este pe site-ul amazon.com:



„Modul în care simțim este tot așa de vital pentru supraviețuirea noastră ca și modul în care gândim. Această afirmație cu pretenție de adevăr, bazată pe premiza că emoțiile sunt adaptative în mare măsură, servește ca temă de organizare a cărții Why We Need Religion. Această carte este o cărare nouă într-un domeniu mult frecventat al studiilor religioase și al filosofiei religiei. Stephen Asma argumentează că, asemenea artei, religia are acces direct la viețile noastre emoționale pe căi pe care nu le are știința. Da, știința ne poate da sentimente emoționale de minune și de sublim – putem simți adâncimile sacre ale naturii – dar există multe forme de suferință și vulnerabilitate umană care sunt dincolo de sfera puterii de ajutor care vine de la știință. Diferite stresuri emoționale necesită diferite feluri de acțiuni de salvare. Spre deosebire de autorii nereligioși care laudă funcția etică și civilizatoare a religiei, Asma argumentează că valoarea ei fundamentală constă în puterea ei terapeutică din punct de vedere emoțional.



Nici un teoretician al religiei nu a lăsat să-i scape din vedere importanța emoțiilor în viața spirituală și rituală, dar cercetarea sistematică în mod veritabil doar recent a furnizat date concrete despre neurologia, psihologia și antropologia sistemelor emoționale. Această « schimbare afectivă » foarte recentă a început să traseze un teritoriu puternic al cunoașterii întrupate. Cartea Why We Need Religion încorporează în filosofia religiei noi date din aceste științe afective. Ea continuă să descrie modul în care religia administrează aceste sisteme – furia, joaca, pofta, grija, mâhnirea adâncă și așa mai departe. În final, ea argumentează că religia este încă cel mai bun aparat cultural pentru a face această lucrare adaptativă. Pe scurt, cartea este o apărare darwiniană a emoțiilor religioase și a sistemelor culturale care le administrează.

……………

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole :


Referitor la alt filosof american:




Referitor la cărți:


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu