vineri, 12 august 2016

PSALTIREA MAICII DOMNULUI

de Pr. Prof. Ion Ciungu




“Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.” (Luca 1, 46-48)






Icoana MaiciiDomnului de la Mănăstirea Poceaev (Ucraina) https://calindragan.files.wordpress.com/2009/10/pag-5-poceaev-copy.jpg


 

( a. Psalmul 1;  b. Versete din alți Psalmi;  c. Despre autorul Psaltirii Maicii Domnului)



a.   Psalmul 1[1]

Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.

El va fi împrospătat ca lângă niște izvoare de apă; tu vei produce în el fructul dreptății.

Fericită ești tu între femei; prin credința inimii tale sfinte.

Prin frumusețea corpului tău tu întreci toate femeile; prin calitatea sfințeniei tale tu întreci toți îngerii și arhanghelii

Mila ta și harul tău sunt predicate pretutindeni; Dumnezeu a binecuvântat faptele mâinilor tale.



b.   Versete din alți Psalmi[2]

Miluiește-mă Stăpână, și vindecă-mă de neputințele mele! Încălzește inima mea cea rece și nu mă lăsa să cad în mâinile vrăjmașilor mei sufletești. În ziua morții mele, vino în ajutorul sufletului meu, ca să mă duci la limanul mântuirii. (Ps. 3)

Îl binecuvântăm pe Dumnezeu, care te-a zidit! Binecuvântați să fie părinții tăi, care te-au născut! Binecuvântată ești Doamnă Fecioară, în cer și pe pământ, lăudată și preaslăvită în vecii vecilor! ( Ps. 5)


Prin tine Domnul nostru s-a făcut Mântuitorul și Fratele nostru. (Ps. 8)

Cei păcătoși, care se căiesc înaintea lui Dumnezeu, își dobândesc mântuirea, prin tine, înaintea lui Dumnezeu. Când suspină ei cu smerenie, tu, Maică milostivă, vindeci zdrobirea inimii lor... .(Ps. 9)

Să alergăm noi, păcătoșii, pe cărările Maicii Domnului, să ne ținem cu tărie de urmele pașilor ei și să nu ne despărțim de ea în rugăciunile noastre, plecându-ne genunchii în fața sfintei sale Icoane, ridicându-ne mintea la chipul cel dintâi, până când vom dobândi milele ei în ajutor la bună vreme spre moștenirea făgăduinței cerești. (Ps.14)

Stăpână Maică pururea Fecioară, Darul sânului tău este o Lumină pentru noi... . (Ps.17)
         
Tu, Stăpână,...toate sufletele drepților cu nesaț te privesc! (Ps. 23)

Preasfântă Fecioară... Înalță capul meu asupra vrăjmașilor mei, că eu voi cânta numele tău cel preasfânt! Frumusețea și bunătatea ta a dorit-o sufletul meu! (Ps. 26)
Înălța-te-voi Prea Sfântă Fecioară, că tu ești lăcașul cel prea frumos al Prea Sfântului Duh... înviază duhul meu, și inima mea cea împietrită o înmoaie întru pocăință... . (Ps. 29)

Și tu, Stăpână, ești cărarea cea dreaptă către Împărăția Cerurilor. (Ps. 31)

Bucurați-vă, drepților, întru Domnul, bucurați-vă și întru pururea Fecioara Maria, cântați-i o cântare nouă și Stăpânei noastre... . (Ps. 32)

Voi binecuvânta pe Sfânta Fecioară Maria în toată vremea... Primiți cu bucurie Sfântul Chip al vieții ei și râvniți la dragostea și smerenia ei, că blândă și smerită este Preasfânta Fecioară. (Ps. 33)

Întinse erau peste tot cursele iadului, dar tu, Stăpână, cu bunătatea ta m-ai apărat în fața lor! (Ps. 34)

Cel fărădelege grăiește cuvinte de hulă împotriva numelui tău, o, Preasfântă Stăpână și Împărăteasă... graiurile gurii sale spurcate sunt fărădelege și lingușire, dar noi credem și mărturisim, că tu te-ai înfățișat cu trupul în ceruri și acum stai înaintea Altarului lui Dumnezeu. (Ps. 35)

Preasfântă Fecioară Doamnă...Nu este pace în oasele noastre, ci cu preabinecuvântatul Rod al pântecelui tău ne vom împăca cu Dumnezeu. (Ps. 37)

Zis-am Păzi-voi căile mântuitoare al iubitului tău Fiu, Împărăteasa cerului... păzește-mă să nu alunec și să nu mă împiedic de piatra patimilor rele, ca să nu se bucure de mine vrăjmașii sufletului meu. (Ps. 38)

O, Lumină luminată de Lumina cerească! Luminează-mi, te rog, întunericul meu cel dinlăuntru, pentru ca mintea și dorința mea să se înaripeze în lumina ta către Sionul cel de sus. (Ps. 41)

Oare nu lui Dumnezeu se va supune sufletul meu? Că de la El este mântuirea mea!  Oare nu pe tine, Stăpână Fecioară, trebuie să te iubească inima mea? Că prin tine vine mântuirea mea, iar Mântuitorul meu este Rodul binecuvântat al pântecelui tău. (Ps. 61)

Dumnezeule, Dumnezeul meu, împreună cu prea iubita Ta Maică Te slăvesc, care în chip feciorelnic Te-a zămislit din Duhul Sfânt, și ca Fecioară Te-a născut. (Ps. 62)

Lipitu-s-a sufletul meu de tine, Împărăteasa cerului, fă-mă ca să privesc pururea cu mintea slava și măreția Ta, ca să mă satur de nesăturatul tău Har. (Ps. 82)

Temelia vieții duhovnicești este să-L iubim pe Domnul nostru Iisus Hristos din toată inima și din tot sufletul, și pe iubita lui Maică, care L-a născut după trup, pe Preacurata Fecioara Maria... . (Ps. 86)

Fericit este acela care înțelege cu inima mijlocirea ta de Mamă... Cereștile tale mângâieri îl vor îmbărbăta, în conștiința lui, după mulțimea păcatelor, și duhul întunecat al deznădejdii va fugi de la el. (Ps. 93)

Mărturisiți-vă Domnului, că este bun, mărturisi-ți-vă și iubitei Sale Maici, Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu... Că ea ne povățuiește pe calea adevăratei înțelepciuni, ea ne arată cărările pașnice ale adevărului ceresc, ne învață frica Domnului, și din inima care o iubește izgonește dragostea de lume, care este vrăjmășie cu Dumnezeu... . (Ps. 106)

Zis-a Domnul, Doamnei noastre: „Stai, iubita Mea Maică, de-a dreapta Mea, sfințenia și bunătatea ta Îmi sunt plăcute Mie, de aceea să împărățești cu Mine în veci.” (Ps.109)

Lăudați, tineri, pe Maica lui Dumnezeu, lăudați, bătrâni, numele ei cel Sfânt! De la răsăritul soarelui până la apus lăudat este numele ei! Chipul ei este blând și smerit! Mila ei se revarsă peste toată făptura și îndurările ei ajung până la marginea pământului. (Ps. 112)

În ceasul ieșirii sufletului meu din Egiptul lumii acesteia, să stai lângă mine, Mângâietoare cerească, luminează-l cu sfânta-ți față, ca să nu-l înspăimânte nălucirile diavolului... . (Ps. 113)

Iubit-am pe Maica Domnului Dumnezeului meu și lumina darului ei m-a luminat! Înconjuratu-m-au boli aducătoare de moarte și necazurile iadului au tăbărât asupra mea, dar am chemat numele Sfintei Fecioare Maria și mi-a mângâiat sufletul meu. (Ps. 114)

Fericiți cei fără prihană, care umblă în Legea Domnului, fericiți cei ce umblă în calea sfintelor fapte bune ale Maicii lui Dumnezeu. ... Tu ești o făclie nestinsă pentru noi în întunericul păcatului. (Ps. 118)

Ridicat-am ochii minții mele la cer, unde petreci tu, Împărăteasa cerului, și în inima mea a venit mare mângâiere, că tu nu vei dormita, nici nu vei dormi, păzindu-mă de toate năvălirile vrăjmașului... . (Ps. 120)

Veselitu-m-am cu duhul credinței și al nădejdii în tine, Preaslăvită Împărăteasă a cerului și a pământului... te rog, cu lacrimi, întărește credința mea în făgăduielile cerești, învie nădejdea mea, spre mila iubitului tău Fiu... . (Ps. 121)

Din adâncul inimii mele te-am chemat, Preasfântă Doamnă, pururea Fecioară... Mântuiește-mă în ziua durerii și în ceasul morții să nu lași sărmanul meu suflet... .(Ps. 129)

Preasfântă Stăpână, Doamnă Fecioară, de Dumnezeu Născătoare,... Numai pe tine te-a îndrăgit sufletul meu! Numele tău este mir vărsat și mireasma milelor tale este mai bună decât toate aromatele! Tu pătrunzi până la mine, ca dimineața, în negura păcatelor! ... te pun, Împărăteasă cerească, ca pe o pecete pe inima mea... . (Ps. 130)

Lăudați numele Domnului, proslăviți și numele pururea Fecioarei Maria, ... că ea va reînnoi voia cea bună în inimile noastre și nu ne vor birui poftele păcatului. (Ps. 134)

Preasfântă Doamnă Fecioară, tu m-ai încercat și mi-ai cunoscut și căderile și fărădelegile mele, dar să se înmulțească asupra mea, a păcătosului, milele tale de Maică... . (Ps. 138)

Scoate-mă, Preasfântă Doamnă Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, de la omul cel viclean, și de vrăjmașul din iad păzește-mă, că vrăjmașul și-a îndreptat săgeata împotriva mea, și cu lingușirile lui îmi prinde sufletul meu. Zdrobește, Stăpână, puterile lui cele viclene, și să cadă degrabă în prăpastia pe care a făcut-o... . (Ps. 139)

Preasfântă Doamnă Fecioară, cu toată smerenia strig către tine, auzi-mă, ... seara, dimineața, la amiază, și în orice vreme, ca să nu întunece răutatea lumii mintea mea... . (Ps. 140)

Binecuvântată ești Stăpână, Doamnă Fecioară, că ne înveți pe noi, robii tăi, să luptăm împotriva lumii, a trupului și a diavolului! Împotriva lumii, ca să ne întoarcem ochii de la înșelăciunile ei, împotriva trupului, ca să ne menținem în curăție și să nu ne atingem de lucrurile oprite. Împotriva diavolului, ca să înțelegem ispitele și smintelile lui și să ne împotrivim din toate puterile lucrărilor lui. (Ps. 143)

Cântați Doamnei noastre și Împărătesei noastre o cântare nouă. Lauda ei în adunarea drepților... . (Ps. 149)



c.   Despre autorul Psaltirii Maicii Domnului


În cartea „Viața, Urmarea și Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastră”, tipărită la Editura „Lumină din Lumină”, în anul 2001, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, la pagina 344, scrie astfel: „Psaltirea Maicii Domnului a fost făcută de Sfântul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului și a toată Rusia, și a fost tradusă în limba română de Arhimandritul Paulin Lecca, Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică, fiind plecat dintre noi.”

Însă, într-o ediție de mai târziu, de ex., „Psaltirea Maicii Domnului” Editura Agapis, anul 2008, găsim astfel: „Autorul este anonim, dar o rugăciune premergătoare psalmilor care începe cu cuvintele: "Veniți să ne închinăm Împărătesei noastre Născătoarei de Dumnezeu. Veniți să ne închinăm Fecioarei Maria, Împărătesei noastre Născătoarei de Dumnezeu. Veniți să ne închinăm și să cădem la însăși Doamna Fecioara Maria, Împărăteasa noastră, Născătoarea de Dumnezeu", această rugăciune este luată din lucrările Sfântului Dimitrie de Rostov.” Citatul apare ca fiind de la  Arhim. Paulin Lecca.[3]

În schimb, în mai multe ediții tipărite de catolici în limba engleză, chiar și în acest an, 2016, autorul Psaltirii Fericitei Fecioare Maria este Sfântul Bonaventura. De exemplu, în Psaltirea din care eu am tradus Psalmul 1, “THE PSALTER OF THE BLESSED VIRGIN MARY, A Rosarium In Honor of Our Lady, St. Bonaventure,”  scrie astfel: “Psaltirea Fericitei Fecioare Maria a fost scrisă de Sf. Bonaventura în sec. XIII, și este în Domeniu Public în toată lumea. Traducerea engleză folosită în acest volum este făcută de J.H. Wallishauser, după câte se pare în 1841, și este de asemenea în Domeniul Public în toată lumea.”

Sfântul Bonaventura s-a născut în Italia, în localitatea Bagnoregio, lângă Viterbo, (anul nașterii nu este stabilit cu exactitate), între 1217 și 1221 și a murit în Franța, la Lyon, în anul 1274. A fost canonizat de papa Sixt al IV-lea în anul 1482, și e cinstit pe 15 iulie.[4]

Sfântul Dimitrie al Rostovului s-a născut în anul 1651 în localitatea Makarovo, la 40 km de Kiev (Ucraina), și a murit în anul 1709, la Rostov (Rusia). În 1757 a fost canonizat  ca sfânt, de către Biserica Ortodoxă Rusă, și e cinstit  pe 28 octombrie.[5]

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, te rugăm frumos, miluiește-ne și pe noi!


..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Aici se încheie articolul despre Psaltirea dedicată Maicii Domnului.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:








SĂRBĂTOAREA “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, DEDICATĂ MAICII DOMNULUI, ESTE VECHE DE APROXIMATIV 1400 -1500 DE ANI, DE PE VREMEA ÎMPĂRAȚILOR BIZANTINI LEON I ȘI JUSTINIAN I. “BISERICA SFINTEI MARII A IZVORULUI” DIN ISTANBUL, UNDE SE AFLĂ ȘI “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, AȘA CUM ESTE ASTĂZI EA DATEAZĂ DIN 1835. (De ce turcii îi spun acestei biserici Mănăstirea Grecească a Mamei Maria a Peștilor, în limba turcă “Balıklı Meryem Ana Rum Manastiri” ? Câți creștini mai sunt azi în Turcia?) NE AMINTIM CĂ TURCII AU CUCERIT IMPERIUL BIZANTIN CREȘTIN ÎN 1453 DIN CAUZA DECADENȚEI RELIGIOASE ȘI MORALE A CREȘTINILOR, CA PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU.







CAM 7.000 DE BOLNAVI PRETIND CĂ AU FOST VNDECAȚI MIRACULOS LA LOURDES (ÎN FRANȚA), PRIN INTERVENȚIA MAICII DOMNULUI, DIN 1858 PÂNĂ ACUM, ÎNSĂ NUMAI 70 DE VINDECĂRI MIRACULOASE SUNT RECUNOSCUTE OFICIAL DE CĂTRE BISERICA CATOLICĂ ȘI DE CĂTRE BIROUL MEDICAL DE LA LORDES. COMITETUL INTERNAȚIONAL MEDICAL DE LA LOURD URMEAZĂ SĂ EXAMINEZE CAZUL UNUI BRITANIC, KAZIK STEPAN, CARE ACUM ARE 71 DE ANI ȘI CARE PRETINDE CĂ A FOST VINDECAT DE CANCER PRIN FAPTUL CĂ S-A SCĂLDAT ÎN IZVORUL NATURAL DE LA LOURDES, PE CÂND ERA ADOLESCENT ȘI AVEA O TUMOARE INOPERABILĂ PE MĂDUVA SPINĂRII CARE ÎL ADUSESE ÎN SITUAȚIA DE A NU MAI PUTEA SĂ MEARGĂ DE LUNI DE ZILE. (articole în engleză din 7 septembrie 2019; și în română din 8 septembrie 2019; scurtă anunțare a știrii)













FRUMUSEȚEA SFINȚENIEI CARE NE VINE DE LA SFÂNTA MAMĂ A LUI IISUS, PURUREA FECIOARA MARIA, ȘI CHIAR DIN ÎNĂLȚIMEA DIVINITĂȚII TREIMICE REVELATĂ LUMII DE IISUS, AR PUTEA CREA ÎN NOI IUBIREA ȘI LUMINA LINIȘTITOARE A CERULUI DUMNEZEIESC, DESPOVĂRÂNDU-NE DE SFATURILE DRACILOR ȘI DE AMARUL ACESTEI LUMI DECOMPOZABILE DIN CAUZA PĂCATULUI INSERAT DE SATANA (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna august, anul 2018, editat de Oastea Domnului)
















































[1] Tradus din engleză după varianta THE PSALTER OF THE BLESSED VIRGIN MARY, A Rosarium In Honor of Our Lady, St. Bonaventure, 2010,E-Saint Library, Kindle Edition, https://www.amazon.com/Psalter-Blessed-Virgin-Saint-Library-ebook/dp/B003PJ7CUY
[2]Selectate din cartea Viața, Urmarea și Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastră, Apare cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Editura Lumină din Lumină, București, 2001, pp. 349-447. Vezi și http://maicadomnului.ro/psaltirea-maicii-domnului_l185_p0.html
[3] Psaltirea Maicii Domnului, Editura Agapis, 2008, Prezentare,
[4]SFÂNTUL BONAVENTURA DE BAGNOREGIO, episcop, doctor seraphic, CALENDAR ROMANO -CATOLIC
[5] Monahul Leontie, La pomenirea Sf. Dimitrie de Rostov, 1709 – 2009,  300 DE ANI DE LA NAŞTEREA ÎN CER A SFÂNTULUI DIMITRIE AL ROSTOVULUI, pe site-ul Sfintei Mănăstiri Pantocrator din Melissohori (Grecia), http://www.impantokratoros.gr/D1B13A28.ro.aspx



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SFÂNTA ȘI MAREA ZI JOI din SĂPTĂMÂNA SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, adică în A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI. Astăzi, în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică se face pomenire în mod special despre PATRU EVENIMENTE din VIAȚA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, ba chiar despre CINCI EVENIMENTE: 1) IISUS SPALĂ PICIOARELE UCENICILOR SĂI ÎNAINTE DE CINA CEA DE TAINĂ, pentru a arăta că El, Domnul și Învățătorul, a venit în lume pentru a-i sluji pe oameni, nu pentru ca oamenii să-L slujească pe El. În același timp, El i-a îndemnat pe ucenicii Săi să slujească unii altora. El spusese, cu altă ocazie, astfel: ... “care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi.” 2) CINA CEA DE TAINĂ; https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/752158577091096 3) RUGĂCIUNEA CEA MAI PRESUS DE FIRE FĂCUTĂ DE IISUS ÎN GRĂDINA GHETSIMANI, episod cunoscut și sub numele de AGONIA LUI IISUS ÎN GRĂDINA GHETSIMANI, când transpirația Lui era ca niște stropi mari de sânge care cădeau pe pământ; 4) PRIN SĂRUTARE VICLEANĂ, IUDA ÎL PREDĂ PE IISUS SOLDAȚILOR, CARE ÎL DUC LEGAT LA MARII PREOȚI ANA ȘI CAIAFA, PENTRU A FI JUDECAT; 5) IISUS ESTE INTEROGAT ȘI JUDECAT ÎN TIMPUL NOPȚII DE JOI SPRE VINERI, FIIND CONSIDERAT VINOVAT DE BLASFEMIE, pentru afirmația că El este Hristos, Fiul lui Dumnezeu. A FOST OSÂNDIT SĂ FIE PEDEPSIT CU MOARTEA. A fost legat la ochi, a fost scuipat și lovit peste față cu pumnii și cu palmele. ... REFERITOR LA CINA CEA DE TAINĂ, se cuvine să ne amintim că atunci Mântuitorul i-a provocat pe apostoli să-și analizeze fiecare conștiința cu privire la iubirea lor față de El și cu privire la vinderea Lui. Apoi, i-a împărtășit cu Trupul și Sângele Lui, sub forma pâinii și vinului, pentru iertarea păcatelor. Atunci a fost împărtășit și apostolul Iuda, însă spre osândă, căci iubirea lui de bani era mai puternică decât iubirea față de Iisus. ... Știm că CINA CEA DE TAINĂ A FOST, ESTE ȘI VA FI CENTRUL CULTULUI CREȘTIN TOT TIMPUL, PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUMII, căci numai prin ea pot oamenii obține adevărata viață veșnică fericită. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne ca iubirea noastră față de Tine să ne fie suficient de puternică încât nici o altă iubire și nici o frică să nu o poată întrerupe! Ajută-ne ca împărtășirea noastră să nu ne fie spre osândă, ci spre iertare și spre adevărata viață veșnică fericită! ... DUPĂ JOIA MARE urmează VINEREA MARE, când sărbătorim, prin post negru (cine poate), JERTFA DE BUNĂ VOIE, JERTFA UNICĂ ȘI SUPREMĂ, ADUSĂ DE IISUS VEȘNICULUI TATĂ CERESC, JERTFĂ ADUSĂ ÎN LOCUL OAMENILOR, ÎN BENEFICIUL OAMENILOR, JERTFĂ PRIN CARE MÂNTUITORUL NE-A RĂSCUMPĂRAT DIN PROPRIETATEA LUI SATAN, în care Eva cu Adam ne-au introdus. PRIN JERTFA SA RĂSCUMPĂRĂTOARE, IISUS NE-A ÎNFIAT LA VEȘNICUL TATĂ CERESC CEL ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ajută-ne să avem respectul cuvenit pentru Opera Ta de Răscumpărare și pentru Opera Ta de Înfiere, ajută-ne să Te cunoaștem mai bine, să Te prețuim mai mult, să Te iubim mai mult și să-Ți mulțumim mai mult, spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi le-a dat ucenicilor, zicând:  « Luaţi, mâ...