duminică, 26 iunie 2022

A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, ADICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA DEDICATĂ DUHULUI SFÂNT, NE AMINTEȘTE CUM DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS I-A CHEMAT LA MISIUNEA DE APOSTOLI PE DOI FRAȚI CARE PESCUIAU PE MAREA GALILEII (PETRU ȘI ANDREI), APOI I-A CHEMAT PE ALȚI DOI FRAȚI CARE, DE ASEMENEA, SE OCUPAU CU PESCUITUL PE MAREA GALILEII (IACOV ȘI IOAN). IISUS LE-A ZIS: “VENIȚI DUPĂ MINE ȘI VĂ VOI FACE PESCARI DE OAMENI!” ESTE UIMITOR FAPTUL CĂ EI “ÎNDATĂ” L-AU URMAT PE IISUS. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic stabilit pentru această Duminică și să conștientizăm lucrarea de calitate pe care numai Duhul Sfânt o poate face în sufletele celor care Îl urmează pe Iisus! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, faptul că în această Duminică fiecare Biserică Ortodoxă Națională îi comemorează pe sfinții ei locali. În calendarele Bisericii Ortodoxe Române, începând din anul 1992, în această Duminică, numită Duminica Sfinților Români, sunt cinstiți toți sfinții care au trăit pe pământul românesc, știuți și neștiuți. Suntem astfel îndemnați să fim colaboratori ai Duhului Sfânt, Care este Duhul Adevărului, Dătătorul Vieții Adevărate și Mângâietorul sufletelor noastre.)

Pr. prof. Ion Ciungu


 ... și Iisus le-a zis: « Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni! » Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.”


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 2 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 4, versetele 18 – 23:

Mt 4, 18-23

 

18

Şi pe când umbla El pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon cel ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele său, care aruncau mreaja în mare, că erau pescari,

19

şi le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!“

20

Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.

21

De acolo, mergând mai departe, a văzut alţi doi fraţi, pe Iacob al lui Zevedeu şi pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-şi mrejele, şi i-a chemat.

22

Iar ei, îndată lăsându-şi corabia şi pe tatăl lor, au mers după El.

23

Şi a străbătut Iisus toată Galileea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia împărăţiei şi tămăduind toată boala şi toată neputinţa întru popor.

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/06/26

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=06

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

 

Icoana Sfinților Români. Acatistul Tuturor Sfinților Români: https://multumesc.mobi/2015/06/15/acatistul-tuturor-sfintilor-romani/

Despre Duminica Sfinților Români putem afla mai multe aspecte din articolele de la următoarele link – uri: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni    … https://ro.orthodoxwiki.org/Sinaxar_al_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni

Duminica Sfinţilor Români: 6 aspecte mai puțin cunoscute despre românii din Sinaxare, articol publicat în 4 iulie 2021, pe website-ul Patriarhiei Române, BASILICA, de Gheorghe Anghel. Același articol, în engleză, 6 interesting little-known things about the Romanian Saints, publicat în 8 iulie 2021, de Aurelian Iftimiu. 

……..

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SĂRBĂTOAREA DE AZI, 24 IUNIE, SE NUMEȘTE “NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL” ȘI ESTE CU ȘASE LUNI ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. NAȘTEREA MINUNATĂ A SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL A PREVESTIT NAȘTEREA ȘI MAI MINUNATĂ A FIULUI LUI DUMNEZEU ÎN TRUP DE OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. DE CE A FOST MINUNATĂ NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL? RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL: PENTRU CĂ MAMA LUI, ELISABETA, ERA STERILĂ ȘI AJUNSESE LA VÂRSTA BĂTRÂNEȚII, ÎMPREUNĂ CU SOȚUL EI, ZAHARIA. ÎNSĂ HARUL LUI DUMNEZEU A VINDECAT STERILITATEA ȘI A DAT BĂTRÂNEȚII VITALITATEA TINEREȚII. ... NU, NU ESTE VORBA DE TRATAMENTE MEDICALE CU HORMONI, NICI DE FERTILIZARE IN VITRO ETC, DESPRE CARE AUZIM ÎN ZILELE NOASTRE ... . E VORBA, PUR ȘI SIMPLU, DE INTERVENȚIA DIRECTĂ A LUI DUMNEZEU CEL ATOTPUTERNIC, CREATORUL CERULUI ȘI AL PĂMÂNTULUI, AL TUTUROR CELOR VĂZUTE ȘI NEVĂZUTE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie și să conștientizăm că Dumnezeu îi recompensează surprinzător de plăcut pe oamenii drepți care se roagă Lui!)

 

PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, ADICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA DEDICATĂ DUHULUI SFÂNT, SE NUMEȘTE “DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR”. DUHUL SFÂNT, PE CARE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, L-A TRIMIS DE LA TATĂL CERESC PESTE APOSTOLI, SFINȚEȘTE LUMEA, CURĂȚINDU-O DE PĂCATE. (Haideți să devenim conștienți de lucrarea Duhului Sfânt în lume și de existența unor categorii de sfinți, colaboratori ai Duhului Sfânt, de care Biserica ne amintește azi, și să încercăm să fim din ce în ce mai receptivi față de mesajele și lucrarea Duhului Sfânt către noi!)

 

A DOUA ZI DE RUSALII AVEM SĂRBĂTOARE DEDICATĂ SFINTEI TREIMI (ADICĂ LUI DUMNEZEU CEL ATOTÎNȚELEPT, ATOTPUTERNIC, IUBITOR DE OAMENI, ATOTBUN, ATOTDREPT, ATOTSFÂNT, ETERN, INFINIT, CREATORULUL LUMII, SUSȚINĂTORUL LUMII, MÂNTUITORUL LUMII, SFINȚITORUL LUMII, JUDECĂTORUL LUMII, SINGURUL DUMNEZEU ADEVĂRAT, ADICĂ O SINGURĂ FIINȚĂ DIVINĂ ADEVĂRATĂ ȘI REVELATĂ LUMII ÎN TREI PERSOANE DIVINE ADEVĂRATE ȘI AFLATE ÎN RELAȚII DE IUBIRE ȘI DREPTATE: TATĂL, FIUL ȘI DUHUL SFÂNT; TAINĂ MARE! AXIOMĂ! AXIOMELE SE CRED, NU SE DEMONSTREAZĂ. 1+1+1=1, adică Trei Persoane Divine Adevărate și Distincte au O Singură Ființă Divină Adevărată. S-au făcut analogii pentru a ne apropia cumva de această Taină:. De ex., timpul vieții noastre este unul singur, dar are trei aspecte: trecut, prezent și viitor. Sau altă analogie, un singur pom are trei părți: rădăcină, tulpină și coroană. Bineînțeles că sunt slabe aceste analogii, dar totuși, ne ajută un pic. Oricum, taina rămâne taină, misterul despre Un Singur Dumnezeu Adevărat în Trei Persoane Divine Adevărate rămâne insondabil.). ACEASTĂ ZI SE MAI NUMEȘTE ȘI LUNEA DUHULUI SFÂNT. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa rugăciune adresată Sfintei Treimi! PREA SFÂNTĂ TREIME, MILUIEȘTE-NE PE NOI, DOAMNE, CURĂȚEȘTE PĂCATELE NOASTRE ... ! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în A Doua Zi De Rusalii, despre atitudinea pe care se cuvine să o avem în relațiile interumane, având conștiința că în același timp suntem în relații și cu îngerii, și cu Dumnezeu!)

 

SĂRBĂTOAREA NUMITĂ “RUSALIILE” ESTE LA 50 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, PRIN URMARE, EA SE MAI NUMEȘTE ȘI “CINCIZECIMEA”. (ACEASTA ESTE, DE FAPT, CINCIZECIMEA CEA NOUĂ, SPRE DEOSEBIRE DE VECHEA SĂRBĂTOARE IUDAICĂ A CINCIZECIMII.) CE SĂRBĂTORIM LA RUSALII, SAU LA CINCIZECIMEA CEA NOUĂ? RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL: SĂRBĂTORIM POGORÂREA (COBORÂREA) DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI. SUB CE FORMĂ S-A COBORÂT DUHUL SFÂNT PESTE APOSTOLI LA CINCIZECIME? SUB FORMA UNOR LIMBI (FLĂCĂRI) CA DE FOC. CARE A FOST EFECTUL COBORÂRII DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI? APOSTOLII S-AU UMPLUT DE DUH SFÂNT ȘI AU ÎNCEPUT SĂ VORBEASCĂ ÎN ALTE LIMBI, DIFERITE DE LIMBILE LOR MATERNE, ADRESÂNDU-SE MULȚIMII ADUNATE DIN DIFERITE ȚĂRI ÎN ORAȘUL IERUSALIM, LA VECHEA SĂRBĂTOARE A CINCIZECIMII. DESPRE CE VORBEAU APOSTOLII? APOSTOLII VORBEAU DESPRE MINUNILE LUI DUMNEZEU, DESPRE RĂSTIGNIREA, ÎNVIEREA ȘI ÎNĂLȚAREA LA CER A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PRECUM ȘI DESPRE NECESITATEA POCĂINȚEI ȘI A BOTEZULUI PENTRU IERTAREA PĂCATELOR, CA ETAPE PREMERGĂTOARE PENTRU CA OAMENII SĂ POATĂ PRIMI DARUL DUHULUI SFÂNT. ATUNCI, LA CINCIZECIME, ÎN URMA PREDICII ROSTITE DE SFÂNTUL APOSTOL PETRU, AU PRIMIT BOTEZUL APROXIMATIV 3.000 DE PERSOANE. DATORITĂ ACESTUI FAPT, ZIUA ACEASTA, A CINCIZECIMII, ESTE CONSIDERATĂ A FI ZIUA DE NAȘTERE A BISERICII CREȘTINE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, unele texte sfinte specifice Rusaliilor, între care este și frumoasa rugăciune către Duhul Sfânt, numită ÎMPĂRATE CERESC, MÂNGÂIETORULE, DUHUL ADEVĂRULUI ... !)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...