vineri, 24 iunie 2022

SĂRBĂTOAREA DE AZI, 24 IUNIE, SE NUMEȘTE “NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL” ȘI ESTE CU ȘASE LUNI ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. NAȘTEREA MINUNATĂ A SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL A PREVESTIT NAȘTEREA ȘI MAI MINUNATĂ A FIULUI LUI DUMNEZEU ÎN TRUP DE OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. DE CE A FOST MINUNATĂ NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL? RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL: PENTRU CĂ MAMA LUI, ELISABETA, ERA STERILĂ ȘI AJUNSESE LA VÂRSTA BĂTRÂNEȚII, ÎMPREUNĂ CU SOȚUL EI, ZAHARIA. ÎNSĂ HARUL LUI DUMNEZEU A VINDECAT STERILITATEA ȘI A DAT BĂTRÂNEȚII VITALITATEA TINEREȚII. ... NU, NU ESTE VORBA DE TRATAMENTE MEDICALE CU HORMONI, NICI DE FERTILIZARE IN VITRO ETC, DESPRE CARE AUZIM ÎN ZILELE NOASTRE ... . E VORBA, PUR ȘI SIMPLU, DE INTERVENȚIA DIRECTĂ A LUI DUMNEZEU CEL ATOTPUTERNIC, CREATORUL CERULUI ȘI AL PĂMÂNTULUI, AL TUTUROR CELOR VĂZUTE ȘI NEVĂZUTE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie și să conștientizăm că Dumnezeu îi recompensează surprinzător de plăcut pe oamenii drepți care se roagă Lui!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Proorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi, cei ce cu dragoste te cinstim, că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-au dezlegat întru mărită și cinstită nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.” (Troparul care se cântă la sărătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorulhttps://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_Botez%C4%83torul#Na.C8.99terea    https://en.wikipedia.org/wiki/Nativity_of_Saint_John_the_Baptist


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie la sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 1, versetele 1 – 25; 57 – 68; 76 și 80:

 

1.

Deoarece mulţi au încercat să alcătuiască o istorisire despre faptele deplin adeverite între noi,

2.

Aşa cum ni le-au lăsat cei ce le-au văzut de la început şi au fost slujitori ai Cuvântului,

3.

Am găsit şi eu cu cale, preaputernice Teofile, după ce am urmărit toate cu de-amănuntul de la început, să ţi le scriu pe rând,

4.

Ca să te încredinţezi despre temenicia învăţăturii pe care ai primit-o.

5.

Era în zilele lui Irod, regele Iudeii, un preot cu numele Zaharia din ceata preoţească a lui Abia, iar femeia lui era din fiicele lui Aaron şi se numea Elisabeta.

6.

Şi erau amândoi drepţi înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile şi rânduielile Domnului.

7.

Dar nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpă şi amândoi erau înaintaţi în zilele lor.

8.

Şi pe când Zaharia slujea înaintea lui Dumnezeu, în rândul săptămânii sale,

9.

A ieşit la sorţi, după obiceiul preoţiei, să tămâieze intrând în templul Domnului.

10.

Iar toată mulţimea poporului, în ceasul tămâierii, era afară şi se ruga.

11.

Şi i s-a arătat îngerul Domnului, stând de-a dreapta altarului tămâierii.

12.

Şi văzându-l, Zaharia s-a tulburat şi frică a căzut peste el.

13.

Iar îngerul a zis către el: Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan.

14.

Şi bucurie şi veselie vei avea şi, de naşterea lui, mulţi se vor bucura.

15.

Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt.

16.

Şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor.

17.

Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor spre copii şi pe cei neascultători la înţelepciunea drepţilor, ca să gătească Domnului un popor pregătit.

18.

Şi a zis Zaharia către înger: După ce voi cunoaşte aceasta? Căci eu sunt bătrân şi femeia mea înaintată în zilele ei.

19.

Şi îngerul, răspunzând, i-a zis: Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Şi am fost trimis să grăiesc către tine şi să-ţi binevestesc acestea.

20.

Şi iată vei fi mut şi nu vei putea să vorbeşti până în ziua când vor fi acestea, pentru că n-ai crezut în cuvintele mele, care se vor împlini la timpul lor.

21.

Şi poporul aştepta pe Zaharia şi se mira că întârzie în templu.

22.

Şi ieşind, nu putea să vorbească. Şi ei au înţeles că a văzut vedenie în templu; şi el le făcea semne şi a rămas mut.

23.

Şi când s-au împlinit zilele slujirii lui la templu, s-a dus la casa sa.

24.

Iar după aceste zile, Elisabeta, femeia lui, a zămislit şi cinci luni s-a tăinuit pe sine, zicând:

25.

Că aşa mi-a făcut mie Domnul în zilele în care a socotit să ridice dintre oameni ocara mea.

57.

Şi după ce s-a împlinit vremea să nască, Elisabeta a născut un fiu.

58.

Şi au auzit vecinii şi rudele ei că Domnul a mărit mila Sa faţă de ea şi se bucurau împreună cu ea.

59.

Iar când a fost în ziua a opta, au venit să taie împrejur pruncul şi-l numeau Zaharia, după numele tatălui său.

60.

Şi răspunzând, mama lui a zis: Nu! Ci se va chema Ioan.

61.

Şi au zis către ea: Nimeni din rudenia ta nu se cheamă cu numele acesta.

62.

Şi au făcut semn tatălui său cum ar vrea el să fie numit.

63.

Şi cerând o tăbliţă, el a scris, zicând: Ioan este numele lui. Şi toţi s-au mirat.

64.

Şi îndată i s-a deschis gura şi limba şi vorbea, binecuvântând pe Dumnezeu.

65.

Şi frica i-a cuprins pe toţi care locuiau împrejurul lor; şi în tot ţinutul muntos al Iudeii s-au vestit toate aceste cuvinte.

66.

Şi toţi care le auzeau le puneau la inimă, zicând: Ce va fi, oare, acest copil? Căci mâna Domnului era cu el.

67.

Şi Zaharia, tatăl lui, s-a umplut de Duh Sfânt şi a proorocit, zicând:

68.

Binecuvântat este Domnul Dumnezeul lui Israel, că a cercetat şi a făcut răscumpărare poporului Său;

76.

Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să găteşti căile Lui,

80.

Iar copilul creştea şi se întărea cu duhul. Şi a fost în pustie până în ziua arătării lui către Israel.

http://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/48/Luca

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/06/24

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=06

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, ADICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA DEDICATĂ DUHULUI SFÂNT, SE NUMEȘTE “DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR”. DUHUL SFÂNT, PE CARE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, L-A TRIMIS DE LA TATĂL CERESC PESTE APOSTOLI, SFINȚEȘTE LUMEA, CURĂȚINDU-O DE PĂCATE. (Haideți să devenim conștienți de lucrarea Duhului Sfânt în lume și de existența unor categorii de sfinți, colaboratori ai Duhului Sfânt, de care Biserica ne amintește azi, și să încercăm să fim din ce în ce mai receptivi față de mesajele și lucrarea Duhului Sfânt către noi!)

 

A DOUA ZI DE RUSALII AVEM SĂRBĂTOARE DEDICATĂ SFINTEI TREIMI (ADICĂ LUI DUMNEZEU CEL ATOTÎNȚELEPT, ATOTPUTERNIC, IUBITOR DE OAMENI, ATOTBUN, ATOTDREPT, ATOTSFÂNT, ETERN, INFINIT, CREATORULUL LUMII, SUSȚINĂTORUL LUMII, MÂNTUITORUL LUMII, SFINȚITORUL LUMII, JUDECĂTORUL LUMII, SINGURUL DUMNEZEU ADEVĂRAT, ADICĂ O SINGURĂ FIINȚĂ DIVINĂ ADEVĂRATĂ ȘI REVELATĂ LUMII ÎN TREI PERSOANE DIVINE ADEVĂRATE ȘI AFLATE ÎN RELAȚII DE IUBIRE ȘI DREPTATE: TATĂL, FIUL ȘI DUHUL SFÂNT; TAINĂ MARE! AXIOMĂ! AXIOMELE SE CRED, NU SE DEMONSTREAZĂ. 1+1+1=1, adică Trei Persoane Divine Adevărate și Distincte au O Singură Ființă Divină Adevărată. S-au făcut analogii pentru a ne apropia cumva de această Taină:. De ex., timpul vieții noastre este unul singur, dar are trei aspecte: trecut, prezent și viitor. Sau altă analogie, un singur pom are trei părți: rădăcină, tulpină și coroană. Bineînțeles că sunt slabe aceste analogii, dar totuși, ne ajută un pic. Oricum, taina rămâne taină, misterul despre Un Singur Dumnezeu Adevărat în Trei Persoane Divine Adevărate rămâne insondabil.). ACEASTĂ ZI SE MAI NUMEȘTE ȘI LUNEA DUHULUI SFÂNT. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa rugăciune adresată Sfintei Treimi! PREA SFÂNTĂ TREIME, MILUIEȘTE-NE PE NOI, DOAMNE, CURĂȚEȘTE PĂCATELE NOASTRE ... ! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în A Doua Zi De Rusalii, despre atitudinea pe care se cuvine să o avem în relațiile interumane, având conștiința că în același timp suntem în relații și cu îngerii, și cu Dumnezeu!)

 

SĂRBĂTOAREA NUMITĂ “RUSALIILE” ESTE LA 50 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, PRIN URMARE, EA SE MAI NUMEȘTE ȘI “CINCIZECIMEA”. (ACEASTA ESTE, DE FAPT, CINCIZECIMEA CEA NOUĂ, SPRE DEOSEBIRE DE VECHEA SĂRBĂTOARE IUDAICĂ A CINCIZECIMII.) CE SĂRBĂTORIM LA RUSALII, SAU LA CINCIZECIMEA CEA NOUĂ? RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL: SĂRBĂTORIM POGORÂREA (COBORÂREA) DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI. SUB CE FORMĂ S-A COBORÂT DUHUL SFÂNT PESTE APOSTOLI LA CINCIZECIME? SUB FORMA UNOR LIMBI (FLĂCĂRI) CA DE FOC. CARE A FOST EFECTUL COBORÂRII DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI? APOSTOLII S-AU UMPLUT DE DUH SFÂNT ȘI AU ÎNCEPUT SĂ VORBEASCĂ ÎN ALTE LIMBI, DIFERITE DE LIMBILE LOR MATERNE, ADRESÂNDU-SE MULȚIMII ADUNATE DIN DIFERITE ȚĂRI ÎN ORAȘUL IERUSALIM, LA VECHEA SĂRBĂTOARE A CINCIZECIMII. DESPRE CE VORBEAU APOSTOLII? APOSTOLII VORBEAU DESPRE MINUNILE LUI DUMNEZEU, DESPRE RĂSTIGNIREA, ÎNVIEREA ȘI ÎNĂLȚAREA LA CER A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PRECUM ȘI DESPRE NECESITATEA POCĂINȚEI ȘI A BOTEZULUI PENTRU IERTAREA PĂCATELOR, CA ETAPE PREMERGĂTOARE PENTRU CA OAMENII SĂ POATĂ PRIMI DARUL DUHULUI SFÂNT. ATUNCI, LA CINCIZECIME, ÎN URMA PREDICII ROSTITE DE SFÂNTUL APOSTOL PETRU, AU PRIMIT BOTEZUL APROXIMATIV 3.000 DE PERSOANE. DATORITĂ ACESTUI FAPT, ZIUA ACEASTA, A CINCIZECIMII, ESTE CONSIDERATĂ A FI ZIUA DE NAȘTERE A BISERICII CREȘTINE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, unele texte sfinte specifice Rusaliilor, între care este și frumoasa rugăciune către Duhul Sfânt, numită ÎMPĂRATE CERESC, MÂNGÂIETORULE, DUHUL ADEVĂRULUI ... !)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...