duminică, 19 iunie 2022

PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, ADICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA DEDICATĂ DUHULUI SFÂNT, SE NUMEȘTE “DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR”. DUHUL SFÂNT, PE CARE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, L-A TRIMIS DE LA TATĂL CERESC PESTE APOSTOLI, SFINȚEȘTE LUMEA, CURĂȚINDU-O DE PĂCATE. (Haideți să devenim conștienți de lucrarea Duhului Sfânt în lume și de existența unor categorii de sfinți, colaboratori ai Duhului Sfânt, de care Biserica ne amintește azi, și să încercăm să fim din ce în ce mai receptivi față de mesajele și lucrarea Duhului Sfânt către noi!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, Te rugăm frumos, dă-ne înțelepciune și putere să fim capabili să sfințim, adică să respectăm cum se cuvine, Numele Tău în noi, în gândurile noastre, în sentimentele noastre, în aspirațiile, dorințele și voințele noastre, în conștiințele noastre, în comportamentele noastre, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie!

"Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui!" (Isaia 6, 3) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=6&id=43  "Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel Ceresc desăvârşit este." (Matei 5, 48) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=5

Dumnezeu (Unul în Ființă dar întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) este Izvorul Sfințeniei și împărtășește sfințenia Sa tuturor categoriilor de sfinți: Maicii Domnului, îngerilor, proorocilor, apostolilor, martirilor (mucenicilor), ierarhilor, cuvioșilor (călugărilor), pustnicilor, mărturisitorilor, împăraților, doctorilor fără de arginți și altor categorii de oameni, pe care îi știm și pe care nu-i știm. https://ro.orthodoxwiki.org/Categorie:Sfin%C8%9Bi

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Prima Duminică după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Mate, din capitolul 10, versetele 32-35; 37-38; și din capitolul 19, versetele 27-30:

 Mt 10, 32-3537-3819, 27-30.



32

Pe cel ce Mă va mărturisi pe Mine în faţa oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri;

33

dar de cel ce se va lepăda de Mine în faţa oamenilor, de acela Mă voi lepăda şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri.

34

Să nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n'am venit să aduc pace, ci sabie.

35

Căci am venit să-l despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra ei.

37

Cel ce-şi iubeşte pe tatăl său ori pe mama sa mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine; cel ce-şi iubeşte pe fiul său ori pe fiica sa mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine.

38

Şi cel ce nu-şi ia crucea sa şi nu-Mi urmează Mie, nu este vrednic de Mine.

27

Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: „Iată, noi pe toate le-am lăsat şi Ţi-am urmat Ţie. Deci, nouă ce ne va fi?“

28

Iar Iisus le-a zis: „Adevăr vă spun că voi, cei ce Mi-aţi urmat Mie, la naşterea din nou a lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând b pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.

29

Şi oricine a lăsat fraţi sau surori sau tată sau mamă sau femeie sau ţarini sau case pentru numele Meu, însutit va primi şi viaţa veşnică va moşteni.

30

Şi mulţi dintre cei dintâi vor fi la urmă, şi cei de la urmă vor fi întâi“.


..

https://www.oca.org/readings/daily/2022/06/19

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=06

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

A DOUA ZI DE RUSALII AVEM SĂRBĂTOARE DEDICATĂ SFINTEI TREIMI (ADICĂ LUI DUMNEZEU CEL ATOTÎNȚELEPT, ATOTPUTERNIC, IUBITOR DE OAMENI, ATOTBUN, ATOTDREPT, ATOTSFÂNT, ETERN, INFINIT, CREATORULUL LUMII, SUSȚINĂTORUL LUMII, MÂNTUITORUL LUMII, SFINȚITORUL LUMII, JUDECĂTORUL LUMII, SINGURUL DUMNEZEU ADEVĂRAT, ADICĂ O SINGURĂ FIINȚĂ DIVINĂ ADEVĂRATĂ ȘI REVELATĂ LUMII ÎN TREI PERSOANE DIVINE ADEVĂRATE ȘI AFLATE ÎN RELAȚII DE IUBIRE ȘI DREPTATE: TATĂL, FIUL ȘI DUHUL SFÂNT; TAINĂ MARE! AXIOMĂ! AXIOMELE SE CRED, NU SE DEMONSTREAZĂ. 1+1+1=1, adică Trei Persoane Divine Adevărate și Distincte au O Singură Ființă Divină Adevărată. S-au făcut analogii pentru a ne apropia cumva de această Taină:. De ex., timpul vieții noastre este unul singur, dar are trei aspecte: trecut, prezent și viitor. Sau altă analogie, un singur pom are trei părți: rădăcină, tulpină și coroană. Bineînțeles că sunt slabe aceste analogii, dar totuși, ne ajută un pic. Oricum, taina rămâne taină, misterul despre Un Singur Dumnezeu Adevărat în Trei Persoane Divine Adevărate rămâne insondabil.). ACEASTĂ ZI SE MAI NUMEȘTE ȘI LUNEA DUHULUI SFÂNT. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa rugăciune adresată Sfintei Treimi! PREA SFÂNTĂ TREIME, MILUIEȘTE-NE PE NOI, DOAMNE, CURĂȚEȘTE PĂCATELE NOASTRE ... ! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în A Doua Zi De Rusalii, despre atitudinea pe care se cuvine să o avem în relațiile interumane, având conștiința că în același timp suntem în relații și cu îngerii, și cu Dumnezeu!)

 

SĂRBĂTOAREA NUMITĂ “RUSALIILE” ESTE LA 50 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, PRIN URMARE, EA SE MAI NUMEȘTE ȘI “CINCIZECIMEA”. (ACEASTA ESTE, DE FAPT, CINCIZECIMEA CEA NOUĂ, SPRE DEOSEBIRE DE VECHEA SĂRBĂTOARE IUDAICĂ A CINCIZECIMII.) CE SĂRBĂTORIM LA RUSALII, SAU LA CINCIZECIMEA CEA NOUĂ? RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL: SĂRBĂTORIM POGORÂREA (COBORÂREA) DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI. SUB CE FORMĂ S-A COBORÂT DUHUL SFÂNT PESTE APOSTOLI LA CINCIZECIME? SUB FORMA UNOR LIMBI (FLĂCĂRI) CA DE FOC. CARE A FOST EFECTUL COBORÂRII DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI? APOSTOLII S-AU UMPLUT DE DUH SFÂNT ȘI AU ÎNCEPUT SĂ VORBEASCĂ ÎN ALTE LIMBI, DIFERITE DE LIMBILE LOR MATERNE, ADRESÂNDU-SE MULȚIMII ADUNATE DIN DIFERITE ȚĂRI ÎN ORAȘUL IERUSALIM, LA VECHEA SĂRBĂTOARE A CINCIZECIMII. DESPRE CE VORBEAU APOSTOLII? APOSTOLII VORBEAU DESPRE MINUNILE LUI DUMNEZEU, DESPRE RĂSTIGNIREA, ÎNVIEREA ȘI ÎNĂLȚAREA LA CER A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PRECUM ȘI DESPRE NECESITATEA POCĂINȚEI ȘI A BOTEZULUI PENTRU IERTAREA PĂCATELOR, CA ETAPE PREMERGĂTOARE PENTRU CA OAMENII SĂ POATĂ PRIMI DARUL DUHULUI SFÂNT. ATUNCI, LA CINCIZECIME, ÎN URMA PREDICII ROSTITE DE SFÂNTUL APOSTOL PETRU, AU PRIMIT BOTEZUL APROXIMATIV 3.000 DE PERSOANE. DATORITĂ ACESTUI FAPT, ZIUA ACEASTA, A CINCIZECIMII, ESTE CONSIDERATĂ A FI ZIUA DE NAȘTERE A BISERICII CREȘTINE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, unele texte sfinte specifice Rusaliilor, între care este și frumoasa rugăciune către Duhul Sfânt, numită ÎMPĂRATE CERESC, MÂNGÂIETORULE, DUHUL ADEVĂRULUI ... !)

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...