duminică, 19 iunie 2022

PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, ADICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA DEDICATĂ DUHULUI SFÂNT, SE NUMEȘTE “DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR”. DUHUL SFÂNT, PE CARE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, L-A TRIMIS DE LA TATĂL CERESC PESTE APOSTOLI, SFINȚEȘTE LUMEA, CURĂȚINDU-O DE PĂCATE. (Haideți să devenim conștienți de lucrarea Duhului Sfânt în lume și de existența unor categorii de sfinți, colaboratori ai Duhului Sfânt, de care Biserica ne amintește azi, și să încercăm să fim din ce în ce mai receptivi față de mesajele și lucrarea Duhului Sfânt către noi!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, Te rugăm frumos, dă-ne înțelepciune și putere să fim capabili să sfințim, adică să respectăm cum se cuvine, Numele Tău în noi, în gândurile noastre, în sentimentele noastre, în aspirațiile, dorințele și voințele noastre, în conștiințele noastre, în comportamentele noastre, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie!

"Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui!" (Isaia 6, 3) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=6&id=43  "Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel Ceresc desăvârşit este." (Matei 5, 48) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=5

Dumnezeu (Unul în Ființă dar întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) este Izvorul Sfințeniei și împărtășește sfințenia Sa tuturor categoriilor de sfinți: Maicii Domnului, îngerilor, proorocilor, apostolilor, martirilor (mucenicilor), ierarhilor, cuvioșilor (călugărilor), pustnicilor, mărturisitorilor, împăraților, doctorilor fără de arginți și altor categorii de oameni, pe care îi știm și pe care nu-i știm. https://ro.orthodoxwiki.org/Categorie:Sfin%C8%9Bi

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Prima Duminică după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Mate, din capitolul 10, versetele 32-35; 37-38; și din capitolul 19, versetele 27-30:

 Mt 10, 32-3537-3819, 27-30.



32

Pe cel ce Mă va mărturisi pe Mine în faţa oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri;

33

dar de cel ce se va lepăda de Mine în faţa oamenilor, de acela Mă voi lepăda şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri.

34

Să nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n'am venit să aduc pace, ci sabie.

35

Căci am venit să-l despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra ei.

37

Cel ce-şi iubeşte pe tatăl său ori pe mama sa mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine; cel ce-şi iubeşte pe fiul său ori pe fiica sa mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine.

38

Şi cel ce nu-şi ia crucea sa şi nu-Mi urmează Mie, nu este vrednic de Mine.

27

Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: „Iată, noi pe toate le-am lăsat şi Ţi-am urmat Ţie. Deci, nouă ce ne va fi?“

28

Iar Iisus le-a zis: „Adevăr vă spun că voi, cei ce Mi-aţi urmat Mie, la naşterea din nou a lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând b pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.

29

Şi oricine a lăsat fraţi sau surori sau tată sau mamă sau femeie sau ţarini sau case pentru numele Meu, însutit va primi şi viaţa veşnică va moşteni.

30

Şi mulţi dintre cei dintâi vor fi la urmă, şi cei de la urmă vor fi întâi“.


..

https://www.oca.org/readings/daily/2022/06/19

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

...

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=06

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

A DOUA ZI DE RUSALII AVEM SĂRBĂTOARE DEDICATĂ SFINTEI TREIMI (ADICĂ LUI DUMNEZEU CEL ATOTÎNȚELEPT, ATOTPUTERNIC, IUBITOR DE OAMENI, ATOTBUN, ATOTDREPT, ATOTSFÂNT, ETERN, INFINIT, CREATORULUL LUMII, SUSȚINĂTORUL LUMII, MÂNTUITORUL LUMII, SFINȚITORUL LUMII, JUDECĂTORUL LUMII, SINGURUL DUMNEZEU ADEVĂRAT, ADICĂ O SINGURĂ FIINȚĂ DIVINĂ ADEVĂRATĂ ȘI REVELATĂ LUMII ÎN TREI PERSOANE DIVINE ADEVĂRATE ȘI AFLATE ÎN RELAȚII DE IUBIRE ȘI DREPTATE: TATĂL, FIUL ȘI DUHUL SFÂNT; TAINĂ MARE! AXIOMĂ! AXIOMELE SE CRED, NU SE DEMONSTREAZĂ. 1+1+1=1, adică Trei Persoane Divine Adevărate și Distincte au O Singură Ființă Divină Adevărată. S-au făcut analogii pentru a ne apropia cumva de această Taină:. De ex., timpul vieții noastre este unul singur, dar are trei aspecte: trecut, prezent și viitor. Sau altă analogie, un singur pom are trei părți: rădăcină, tulpină și coroană. Bineînțeles că sunt slabe aceste analogii, dar totuși, ne ajută un pic. Oricum, taina rămâne taină, misterul despre Un Singur Dumnezeu Adevărat în Trei Persoane Divine Adevărate rămâne insondabil.). ACEASTĂ ZI SE MAI NUMEȘTE ȘI LUNEA DUHULUI SFÂNT. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa rugăciune adresată Sfintei Treimi! PREA SFÂNTĂ TREIME, MILUIEȘTE-NE PE NOI, DOAMNE, CURĂȚEȘTE PĂCATELE NOASTRE ... ! De asemenea, să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în A Doua Zi De Rusalii, despre atitudinea pe care se cuvine să o avem în relațiile interumane, având conștiința că în același timp suntem în relații și cu îngerii, și cu Dumnezeu!)

 

SĂRBĂTOAREA NUMITĂ “RUSALIILE” ESTE LA 50 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, PRIN URMARE, EA SE MAI NUMEȘTE ȘI “CINCIZECIMEA”. (ACEASTA ESTE, DE FAPT, CINCIZECIMEA CEA NOUĂ, SPRE DEOSEBIRE DE VECHEA SĂRBĂTOARE IUDAICĂ A CINCIZECIMII.) CE SĂRBĂTORIM LA RUSALII, SAU LA CINCIZECIMEA CEA NOUĂ? RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL: SĂRBĂTORIM POGORÂREA (COBORÂREA) DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI. SUB CE FORMĂ S-A COBORÂT DUHUL SFÂNT PESTE APOSTOLI LA CINCIZECIME? SUB FORMA UNOR LIMBI (FLĂCĂRI) CA DE FOC. CARE A FOST EFECTUL COBORÂRII DUHULUI SFÂNT PESTE APOSTOLI? APOSTOLII S-AU UMPLUT DE DUH SFÂNT ȘI AU ÎNCEPUT SĂ VORBEASCĂ ÎN ALTE LIMBI, DIFERITE DE LIMBILE LOR MATERNE, ADRESÂNDU-SE MULȚIMII ADUNATE DIN DIFERITE ȚĂRI ÎN ORAȘUL IERUSALIM, LA VECHEA SĂRBĂTOARE A CINCIZECIMII. DESPRE CE VORBEAU APOSTOLII? APOSTOLII VORBEAU DESPRE MINUNILE LUI DUMNEZEU, DESPRE RĂSTIGNIREA, ÎNVIEREA ȘI ÎNĂLȚAREA LA CER A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PRECUM ȘI DESPRE NECESITATEA POCĂINȚEI ȘI A BOTEZULUI PENTRU IERTAREA PĂCATELOR, CA ETAPE PREMERGĂTOARE PENTRU CA OAMENII SĂ POATĂ PRIMI DARUL DUHULUI SFÂNT. ATUNCI, LA CINCIZECIME, ÎN URMA PREDICII ROSTITE DE SFÂNTUL APOSTOL PETRU, AU PRIMIT BOTEZUL APROXIMATIV 3.000 DE PERSOANE. DATORITĂ ACESTUI FAPT, ZIUA ACEASTA, A CINCIZECIMII, ESTE CONSIDERATĂ A FI ZIUA DE NAȘTERE A BISERICII CREȘTINE. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, unele texte sfinte specifice Rusaliilor, între care este și frumoasa rugăciune către Duhul Sfânt, numită ÎMPĂRATE CERESC, MÂNGÂIETORULE, DUHUL ADEVĂRULUI ... !)

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...