duminică, 5 iunie 2022

“PRECUM CHRISTOS PE LAZARU DIN MORȚI A ÎNVIAT, AȘA TU ROMÂNIA DIN SOMN AI DEȘTEPTAT.” … “A FOST ÎNTRE AI LUI ȘI AI LUI NU L-AU CUNOSCUT.” (De Ziua Învățătorului, azi 5 iunie, ziua nașterii lui Gheorghe Lazăr, am găsit aceste două citate de mai sus, prin care opera și personalitatea lui Gheorghe Lazăr sunt foarte prețuite, prin asemănare cu opera și personalitatea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Citatele sunt de la doi foști elevi ai lui Gheorghe Lazăr: comitele Carol Roseti și scriitorul Ion Heliade-Rădulescu. Gheorghe Lazăr a fost savant, și învățător, și profesor, și pedagog, și inginer, și teolog, și filosof, și arhidiacon la Episcopia Ortodoxă din Sibiu. A candidat și pentru postul de episcop, însă multe bețe i-au fost puse în roate! … A murit de tânăr, la 44 de ani! După alți cercetători chiar mai tânăr! … Haideți să zicem o rugăciune pentru sufletul lui Gheorghe Lazăr, cel care a întemeiat învățământul românesc modern, superior, în Țara Românească, la București, în anul 1818!)

Pr. prof. Ion Ciungu


Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos și noi, iartă-l pe Gheorghe Lazăr și îngrijește-i sufletul în palmele Tale! Amin!

Gheorghe Lazăr, savant și pedagog român (născut la 5 iunie 1779, în Avrig; decedat la 17 septembrie 1823, în Avrig, actualmente județul Sibiu, România; atunci în Marele Principat al Transilvaniei, Imperiul Austriac).

 

"Şcoala lui Gheorghe Lazăr a fost închisă în timpul Revoluţii dela 1821 . După liniştirea ţării, el a încercat să facă o şcoală înaltă în Bucuresti, dar nu a reusit, mai ales că sănătatea lui nu-i i-a mai permis să stăruie cu aceiaş energie ca mai înainte.

Cu concursul elevilor săi, şcoala a mai dus-o pânăla 1822 când bolnav şi amărât a cerut să fie dus să moară în satul lui natal.

Ajuns la bariera Bucureştilor, face semnul crucii către cele patru părţi ale lumii, blagoslovind pe elevii lui care-l conduseseră până acolo ; aceştia plâng iar Heliade strigă cuvintele din sfânta scriptură : ,A fost între ai lui şi ai lui nu l'au cunoscut".

 Gheorghe Lazăr moare la Avrig la 17. IX. 1823 în vârstă numai de 44 ani.

Pe mormântul lui s'au scris aceste cuvinte, lăsate de dânsul:


Vieţuitorule !

Stai puţin şi citeşte,

După acea socoteşte

Trista omului soarte

Nepregătitoarea moarte.

Ce eşti tu, eu am fost,

Asta o învaţă de rost

Ce sunt eu acum, vei fi

Când ceasul îţi va sosi!


La 1864 un fost elev al lui, comitele Carol Roseti, se duce să vază mormântul fostului său dascăl, îl găseşte în părăsire, şi cu cheltuiala lui îi ridică un monument pe care scrie, pe lângă cuvintele de mai sus:


Precum Christos pe Lazaru

din morţi a înviat

Asa Tu, România din somn ai deşteptat.

 

Şcolile lui Gheorghe Lazăr şi Gheorghe Asachi au fost primele focare de cultură superioară ştiinţifică şi de învăţământ tecnic la noi în ţară ; prin înfiinţarea şi reuşita lor, dânşii au isgonit pentru totdeauna limbile streine dela învăţământul superior."

(citat din ION IONESCU, ISTORICUL ÎNVĂTĂMÂNTULUI INGINERII ÎN ROMÂNIA PÂNĂ LA INFIINŢAREA ŞCOALELOR POLITECNICE, în lucrarea SCOALA POLITECHNICĂ DIN BUCUREȘTI, ANIVERSAREA A 75 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT TECHNIC ..., CARTEA ROMÂNEASCĂ, BUCUREȘTI 1931, pag. 128-129; PDF) https://biblioteca-digitala.ro/reviste/Buletinul_societatii_politehnice/dl.asp?filename=22271_Buletinul_societatii_politehnice_ANIVERSAREA-75-50-10.pdf

...

Mai multe despre Gheorghe Lazăr putem afla din următoarele articole:

Gheorghe Lazăr, pedagog român, https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Laz%C4%83r

 

Gheorghe Lazăr: prețul frângerii, articol publicat în 28 ianuarie 2021, pe website-ul Contributors.ro, de Victor Barsan. https://www.contributors.ro/gheorghe-lazar-pretul-frangerii/

 

DOCUMENTAR: 195 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, întemeietor al învățământului românesc modern, articol din 17 septembrie 2018, publicat pe website-ul Agenția Națională de Presă, Agerpres, de Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat. https://www.agerpres.ro/documentare/2018/09/17/documentar-195-de-ani-de-la-moartea-lui-gheorghe-lazar-intemeietor-al-invatamantului-romanesc-modern--176138

...................................................................................................................

Aici am terminat acest articol despre Gheorghe Lazăr.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem câteva informații despre Gheorghe Lazăr și partea a doua a următorului articol:

2013 - Anul European al Cetăţenilor

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...