duminică, 5 iunie 2022

“PRECUM CHRISTOS PE LAZARU DIN MORȚI A ÎNVIAT, AȘA TU ROMÂNIA DIN SOMN AI DEȘTEPTAT.” … “A FOST ÎNTRE AI LUI ȘI AI LUI NU L-AU CUNOSCUT.” (De Ziua Învățătorului, azi 5 iunie, ziua nașterii lui Gheorghe Lazăr, am găsit aceste două citate de mai sus, prin care opera și personalitatea lui Gheorghe Lazăr sunt foarte prețuite, prin asemănare cu opera și personalitatea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Citatele sunt de la doi foști elevi ai lui Gheorghe Lazăr: comitele Carol Roseti și scriitorul Ion Heliade-Rădulescu. Gheorghe Lazăr a fost savant, și învățător, și profesor, și pedagog, și inginer, și teolog, și filosof, și arhidiacon la Episcopia Ortodoxă din Sibiu. A candidat și pentru postul de episcop, însă multe bețe i-au fost puse în roate! … A murit de tânăr, la 44 de ani! După alți cercetători chiar mai tânăr! … Haideți să zicem o rugăciune pentru sufletul lui Gheorghe Lazăr, cel care a întemeiat învățământul românesc modern, superior, în Țara Românească, la București, în anul 1818!)

Pr. prof. Ion Ciungu


Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos și noi, iartă-l pe Gheorghe Lazăr și îngrijește-i sufletul în palmele Tale! Amin!

Gheorghe Lazăr, savant și pedagog român (născut la 5 iunie 1779, în Avrig; decedat la 17 septembrie 1823, în Avrig, actualmente județul Sibiu, România; atunci în Marele Principat al Transilvaniei, Imperiul Austriac).

 

"Şcoala lui Gheorghe Lazăr a fost închisă în timpul Revoluţii dela 1821 . După liniştirea ţării, el a încercat să facă o şcoală înaltă în Bucuresti, dar nu a reusit, mai ales că sănătatea lui nu-i i-a mai permis să stăruie cu aceiaş energie ca mai înainte.

Cu concursul elevilor săi, şcoala a mai dus-o pânăla 1822 când bolnav şi amărât a cerut să fie dus să moară în satul lui natal.

Ajuns la bariera Bucureştilor, face semnul crucii către cele patru părţi ale lumii, blagoslovind pe elevii lui care-l conduseseră până acolo ; aceştia plâng iar Heliade strigă cuvintele din sfânta scriptură : ,A fost între ai lui şi ai lui nu l'au cunoscut".

 Gheorghe Lazăr moare la Avrig la 17. IX. 1823 în vârstă numai de 44 ani.

Pe mormântul lui s'au scris aceste cuvinte, lăsate de dânsul:


Vieţuitorule !

Stai puţin şi citeşte,

După acea socoteşte

Trista omului soarte

Nepregătitoarea moarte.

Ce eşti tu, eu am fost,

Asta o învaţă de rost

Ce sunt eu acum, vei fi

Când ceasul îţi va sosi!


La 1864 un fost elev al lui, comitele Carol Roseti, se duce să vază mormântul fostului său dascăl, îl găseşte în părăsire, şi cu cheltuiala lui îi ridică un monument pe care scrie, pe lângă cuvintele de mai sus:


Precum Christos pe Lazaru

din morţi a înviat

Asa Tu, România din somn ai deşteptat.

 

Şcolile lui Gheorghe Lazăr şi Gheorghe Asachi au fost primele focare de cultură superioară ştiinţifică şi de învăţământ tecnic la noi în ţară ; prin înfiinţarea şi reuşita lor, dânşii au isgonit pentru totdeauna limbile streine dela învăţământul superior."

(citat din ION IONESCU, ISTORICUL ÎNVĂTĂMÂNTULUI INGINERII ÎN ROMÂNIA PÂNĂ LA INFIINŢAREA ŞCOALELOR POLITECNICE, în lucrarea SCOALA POLITECHNICĂ DIN BUCUREȘTI, ANIVERSAREA A 75 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT TECHNIC ..., CARTEA ROMÂNEASCĂ, BUCUREȘTI 1931, pag. 128-129; PDF) https://biblioteca-digitala.ro/reviste/Buletinul_societatii_politehnice/dl.asp?filename=22271_Buletinul_societatii_politehnice_ANIVERSAREA-75-50-10.pdf

...

Mai multe despre Gheorghe Lazăr putem afla din următoarele articole:

Gheorghe Lazăr, pedagog român, https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Laz%C4%83r

 

Gheorghe Lazăr: prețul frângerii, articol publicat în 28 ianuarie 2021, pe website-ul Contributors.ro, de Victor Barsan. https://www.contributors.ro/gheorghe-lazar-pretul-frangerii/

 

DOCUMENTAR: 195 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, întemeietor al învățământului românesc modern, articol din 17 septembrie 2018, publicat pe website-ul Agenția Națională de Presă, Agerpres, de Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat. https://www.agerpres.ro/documentare/2018/09/17/documentar-195-de-ani-de-la-moartea-lui-gheorghe-lazar-intemeietor-al-invatamantului-romanesc-modern--176138

...................................................................................................................

Aici am terminat acest articol despre Gheorghe Lazăr.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem câteva informații despre Gheorghe Lazăr și partea a doua a următorului articol:

2013 - Anul European al Cetăţenilor

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...