joi, 9 ianuarie 2020

PRINS ÎN CAPCANELE DURERILOR SAU ALE PLĂCERILOR, OMUL NU POATE IEȘI DIN ACEASTĂ CAPTIVITATE LIPSITĂ DE PERSPECTIVA ADEVĂRATULUI VIITOR DECÂT PRIN CREDINȚA SMERITĂ ÎN DUMNEZEU, CREDINȚĂ CARE LUMINEAZĂ RAȚIUNEA OMULUI SPRE LINIȘTEA DEPLINĂ. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citat de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna Ianuarie, anul 2020, editat de Oastea Domnului)


Pr. prof. Ion Ciungu









Botezul lui Hristos, icoană de George Kordis, grec născut în 1956.
............................................



ÎN IERUSALIM, LA SFÂNTUL MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS SE CONTINUĂ REVOVĂRILE ÎN VALOARE DE MULTE MILIOANE DE DOLARI. PRIMA RUNDĂ DE RENOVĂRI A AVUT LOC ÎN 2016-2017. URMEAZĂ A DOUA RUNDĂ. (articole în engleză din 28 și 29 mai 2019; scurtă anuţare a ştirii). NE AMINTIM CĂ MAJESTATEA SA ABDULLAH II AL IORDANIEI DEJA A FĂCUT DONAŢIE ŞI PENTRU ACEASTĂ A DOUA RUNDĂ DE RENOVĂRI.





………………………………………………………………..
………………………………………………………………..





CE MULT NE STĂPÂNEȘTE ASTĂZI



Ce mult ne stăpânește Astăzi de parcă nici n-a fost vreun Ieri
și parcă nici n-ar fi vreun Mâine, ci-i numai Astăzi-de-dureri,
sau numai Astăzi-de-plăcere, de încântare și belșug!
Uităm de Ieri, cel ca un leagăn și Mâine, cel ca un coșciug...


Uităm de Ieri, uităm de Mâine, cum n-ar fi fost sau n-ar mai fi
și stăm robiți de Astăzi numai, de parcă-i Timpul tot o zi.
Uităm, uităm..., dar și-Astăzi trece ca alte zile mii și mii,
ce pierdem azi sau credem veșnic sunt – mâine – păreri de rău târzii.


...O, nu fi prea robit de Astăzi, nici prea zdrobit, nici pre-ncântat,
Prezentu-i scurt, iar Viitorul, necunoscut și neașteptat.
Ci-apleacă-ți inima mai bine, smerindu-ți-o spre Dumnezeu,
că-n El e liniștea deplină, dincolo de ușor sau greu.


(din volumul Cântări Nemuritoare, de Traian Dorz)



Traian Dorz (1914-1989), poet creștin, misionar creștin, deținut politic, închis pentru credință peste 17 ani.


……………………………………………………………………………………………





Credința este un risc al rațiunii ; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotrivă, o luminare a ei.



Preotul călugăr ortodox Arsenie Boca (1910-1989), pictor, teolog și duhovnic vestit, propus pentru a fi declarat sfânt.



…………………………………………………………………





Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui Iisus Hristos cel răstignit”.



Preot Iosif Trifa (1888-1938), întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.






Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! Trei copii și soția i-au murit. A rămas cu un singur copil (Titus Gheorghe, rămas orfan de mamă de la trei ani). Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu. Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935.


Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Christos, prin Duhul Curat, prin Spiritul Sfânt al Adevărului Mângâietor, în fiecare moment, și de noi, în vecii vecilor!


Maica Preacurata, Pururea Fecioara Maria, și Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie binecuvântați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!



……………………………………………………………

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole:

„RELATAREA EVANGHELICĂ A BOTEZULUI LUI ISUS ARATĂ CALEA DE ÎNJOSIRE ȘI DE UMILINȚĂ PE CARE FIUL LUI DUMNEZEU A ALES-O ÎN MOD LIBER, PENTRU A ÎNDEPLINI PLANUL TATĂLUI, PENTRU A FI ASCULTĂTOR FAȚĂ DE VOINȚA LUI DE IUBIRE FAȚĂ DE OM ÎN TOATE, PÂNĂ LA JERTFA PE CRUCE.” (Din fila de calendar pe luna ianuarie , 2020, editat de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, citat din Predica din 2013 a Papei Benedict al XVI-lea la Solemnitatea Botezului Domnului)





ÎN LUMEA PĂCĂTOASĂ ȘI AUTOSUFICIENTĂ DE AZI, CARE NU ARE VREME SĂ-L PRIMEASCĂ ȘI SĂ-L ASCULTE PE IISUS, NOI SĂ NU RATĂM OCAZIA DE A-L PRIMI, DE A-L ASCULTA ȘI DE A NE LĂSA ÎMBOGĂȚIȚI ASTFEL DE DUMNEZEU, CUGETÂND LA EL, IUBINDU-L, ÎMPĂRTĂȘINDU-NE CU EL, SILINDU-NE A GÂNDI ȘI A IUBI CA EL, ÎN TOATE ÎMPREJURĂRILE VIEȚII. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna Decembrie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)



SĂ FACEM, FIECARE PE ALTARUL SUFLETULUI SĂU, UN NOU LEGĂMÂNT DE URCUȘ CU IISUS, ÎN PLÂNS AMAR, CONȘTIENȚI DE INSUFICIENȚA URCUȘULUI REALIZAT PÂNĂ ACUM! SĂ DĂM JOS DE PE ARIPILE SUFLETULUI PLUMBUL MATERIEI! (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna Noiembrie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)


SĂ NE ÎNCREDINȚĂM SOARTA ÎN MÂNA LUI HRISTOS, CĂCI NU ESTE ALTĂ MÂNĂ CARE SĂ NE POARTE MAI FRUMOS DE GRIJĂ SPRE BINE, ADICĂ SPRE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI! SĂ APĂRĂM ICOANA LUI IISUS ÎN SUFLETUL NOSTRU ȘI SĂ O CULTIVĂM! DUMNEZEU NU UITĂ DE OM CUM UITĂ OMUL DE DUMNEZEU! (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna Octombrie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)



ÎNGENUNCHEAȚI DE ÎNGRIJORĂRI ȘI AJUNȘI SUB CRUCEA MÂNTUITORULUI LUMII, SĂ NE ÎNĂLȚĂM PRIVIREA SUFLETULUI SPRE IISUS CEL RĂSTIGNIT, CARE ESTE GATA SĂ NE PRIMEASCĂ CU TOATĂ POVARA PĂCATULUI, PENTRU A NE DESPOVĂRA, DACĂ NE ÎNCREDEM ÎN EL ȘI NE LEPĂDĂM TOTAL DE RĂUTĂȚILE LUMII ȘI DE ASEMĂNAREA NOASTRĂ CU LUMEA PĂCATELOR. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna Septembrie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)



FIECARE BOALĂ ÎȘI ARE ÎNCEPUTUL ÎNTR-UN PĂCAT. VINDECAREA SUFLETULUI ESTE MAI IMPORTANTĂ DECÂT VINDECAREA TRUPULUI. LEGEA NESTRĂMUTATĂ A DREPTĂȚII LUI DUMNEZEU ADUCE PESTE CAPUL TĂU CE AI ADUS ȘI TU PESTE CAPUL APROAPELUI TĂU. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna iulie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)



SPIRITUL SFÂNT LĂSAT DE IISUS OAMENILOR, DE LA TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, AR PUTEA LUCRA LA NIVELUL SPIRITUAL AL OAMENILOR ÎN AȘA FEL ÎNCÂT ÎN FIECARE DIN NOI SĂ AIBĂ LOC O NAȘTERE DIN NOU, DE SUS, PERFECȚIONÂNDU-NE DESTINUL SAU ROSTUL NOSTRU ÎNTRE OAMENI, PE CARE DUMNEZEU L-A PUS ÎN NOI, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE NE SILIM SĂ FRECVENTĂM LOCURI SFINTE ȘI DUHOVNICI ISCUSIȚI. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna iunie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)


STILUL DE VIAȚĂ CREȘTINĂ CARE DUCE LA MÂNTUIRE SE EXPRIMĂ PRINTR-O ÎNCHINARE DE FIECARE ZI, PLINĂ DE CREDINȚĂ ÎN IISUS, CREDINȚĂ CARE RODEȘTE FAPTE CREȘTINEȘTI, PRINTR-UN ECHILIBRU SĂNĂTOS ÎNTRE ADEVĂR ȘI IUBIRE, ÎNTRE VORBĂ ȘI TRĂIRE, TOATĂ VIAȚA. ACEST STIL DE VIAȚĂ NAȘTE FII, FIICE, LUI DUMNEZEU. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna mai, anul 2019, editat de Oastea Domnului)  



CHIPUL ÎNNOIT, DIVIN, AL FIINȚELOR NOASTRE, AL PERSOANELOR NOASTRE UMANE, ÎL PUTEM EXPRIMA NUMAI CU AJUTORUL MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, EL ÎNSUȘI FIIND PAȘTELE CARE NE DĂ ÎN DAR, PRIN SÂNGELE LUI, DACĂ VREM SĂ PRIMIM, ADEVĂRATA NOASTRĂ VALOARE, ADEVĂRATA NOASTRĂ ÎNVIERE PERSONALĂ, ADEVĂRATA VIAȚĂ UMANĂ CU IUBIRE, IERTARE ȘI SFINȚENIE SPRE ALȚII, BAZATĂ PE VICTORIA PRIN RUGĂCIUNE SMERITĂ ȘI POST ASUPRA ISPITITORULUI, ASUPRA PATIMILOR DIN SÂNGELE NOSTRU. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna aprilie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)

































……………………………………………………….

Slăvit să fie, și de noi, în fiecare moment, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor!

Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!

Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să fie slăvit, și de noi, în fiecare moment, prin Duhul Curat și Sfânt, adică, prin Spiritul Adevărului Mângâietor și Dătător de Viață al lui Iisus, în vecii vecilor!

Maica Preacurată, Pururea Fecioara Maria, care de la Duhul Sfânt L-a născut pe Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, să fie slăvită, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!

Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie lăudați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A DOUA ZI DE PAȘTI, în LUNEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre DUMNEZEU PE CARE NICIODATĂ NIMENI NU L-A VĂZUT, dar PE CARE PUTEM SĂ-L CUNOAȘTEM numai PRIN FIUL SĂU FĂCUT OM, adică PRIN DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Pe Dumnezeu nimeni nu-L poate cunoaște în esența Sa. Numai Fiul Cel Veșnic al lui Dumnezeu, Fiu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, numai El L-a făcut cunoscut oamenilor pe Veșnicul și Atotputernicul Dumnezeu Care este Atotsfânt și Iubitor de oameni, Care este Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute. Fiul ne-a învățat să-L numim pe Dumnezeu Tată și să ne adresăm Lui astfel: "Tatăl nostru Care ești în Ceruri, sfințească-se numele Tău!" ... Numai Fiul lui Dumnezeu Făcut Om, adică NUMAI DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS NE LUMINEAZĂ CUNOAȘTEREA ȘI VIAȚA. Nici chiar oamenii sfinți, cum este Sfântul Ioan Botezătorul, nu au pretenția că Îl pot înlocui pe Fiul lui Dumnezeu. ... Haideți să încercăm să ne conștientizăm poziția noastră în relație cu Persoanele Sfinte, despre Care este vorba în textul evanghelic de azi! Haideți să încercăm să începem să ne luminăm astfel sufletele, sau să continuăm să ne luminăm astfel sufletele! ... În vechime, catehumenii nou botezați petreceau întreaga Săptămână Luminată în biserică, fiecare îmbrăcat în cămașa albă pe care a primit-o la botez. (The Bright Week, La Semaine Radieuse, Die Lichte Woche, Svétlaya Sedmítsa, Diakainísimos Εvdomáda ... )

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pe Dumnezeu nimeni niciodată nu L-a văzut; Fiul Cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, El L-a făcut cunosc...