vineri, 3 mai 2019

IMPORTANȚA DE A RESPECTA SFÂNTA SCRIPTURĂ CA UNICĂ LEGE ȘI MÂNTUIREA PRIN CREDINȚA ÎN IISUS. NU ESTE ȘTIINȚIFIC A RESPINGE NAȘTEREA LUI IISUS DIN SFÂNTA FECIOARĂ MARIA. CREȘTINII DE DIFERITE CONFESIUNI SĂ NU SE CONCENTREZE PE CONTROVERSE DISTRUCTIVE, CĂCI ACEASTA ESTE CAPCANA PE CARE O ÎNTIND ATEII. (din cartea CU DUMNEZEU ÎN SUBTERANĂ, scrisă de un fost ateu, devenit creștin deosebit, pastorul luteran evreu Richard Wurmbrand, închis timp de 14 ani pentru credința creștină. Un episod dintr-o celulă din închisoarea din Gherla, anul 1962.)

Pr. prof. Ion Ciungu




Faptul că Biblia sau Sfânta Scriptură este o construcție divino-umană, nu doar umană, îl înțelegem din A Doua Epistolă a Sfântului Apostol Pavel către Timotei, capitolul 3, versetele 16-17:

„16. Toată Scriptura este insuflată 11 de Dumnezeu și de folos spre dare de învătătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre deprinderea 12 cea întru dreptate,
Rm 15:4, 2Tim 4:2, 2Ptr 1:21, 2Ptr 2:2
17. pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit 13 pentru tot lucrul bun.
Ef 4:12, 2Tim 2:21


Prima Biblie tipărită se numește Biblia Gutenberg și era o ediție în limba latină, cunoscută sub numele de Vulgata. A fost tipărită în orașul german Mainz, de Johann Gutenberg, probabil în anul 1455. E posibil să fi fost produse 180 de copii, din care mai există 48.
.........................................................





„Am căutat subiecte asupra cărora puteam cădea de acord. Când pastorul Weingartner, un protestant modernist, a început să discute în contradictoriu cu catolicii despre nașterea din Fecioară, am simțit imboldul de a fi de partea lor. Weingartner a spus că nu poate accepta un lucru improbabil din punct de vedere științific. Am replicat:

-      Este prea târziu să se facă o cercetare istorică privitor la Sfânta Fecioară și la Nașterea Domnului, dar este și prea devreme să o respingi ca fiind imposibilă din punct de vedere științific. Un biolog american, numit Loeb, a descoperit nașteri fără fecundare masculină la infraorganisme. Ceea ce se întâmplă cu ființele mici, poate face și Dumnezeu cu omul.

-      Dar istoria religiilor este înțesată cu nașteri din fecioare. Nu poate fi decât un mit, a zis Weingartner.

Am răspuns prin a spune povestea unui rabin care trăia în Ucraina pe vremea țarilor și care odată a fost chemat să depună mărturie în apărarea unui credincios al său. Privirea nobilă și spiritualitatea rabinului Hofez Haim au impresionat Curtea, dar bătrânul a refuzat să depună jurământul; condiția lui nu-i permitea să amestece Numele lui Dumnezeu în mărturia sa. Procurorul a protestat:

-      Trebuie să avem o garanție că el spune adevărul.

Avocatul apărării s-a ridicat în picioare:

-      Onorată Curte, a zis el, vă voi spune ceva care va dovedi caracterul martorului meu, și veți constata că depoziția lui poate fi acceptată, chiar dacă, din motive de credință, el nu poate presta un jurământ. Rabinul Hofez Haim merge adesea din prăvălie în prăvălie și strânge bani pentru săraci. Într-o zi, un hoț l-a trântit la pământ și i-a smuls punga cu banii adunați. Rabinul s-a necăjit foarte rău, dar nu atâta pentru pierderea banilor, pe care a hotărât imediat să-i înlocuiască din micile sale economii, ci pentru răul ce s-a abătut asupra sufletului acelui hoț. A fugit după el strigând: « N-ai nici o vină în fața lui Dumnezeu, sunt banii mei și ți-i dau de bună voie! Banii săracilor sunt în siguranță la mine acasă! Cheltuiește-i cu inima ușoară pe cei pe care i-ai luat! »

Judecătorul l-a apostrofat cu severitate pe avocat:

-      Credeți basmul acesta? a întrebat el.

-      Nu, nu-l cred.

-      Atunci de ce ne spuneți istorioare pe care nici dumneavoastră nu le credeți?

-      Domnule judecător, s-au spus oare vreodată astfel de povești despre dumneavoastră, sau despre mine, sau despre prietenul meu, domnul procuror? Și despre alți oameni se spun povești, dar ele sunt în legătură cu slăbiciunile pentru femei, băutură sau jocuri de noroc. Ce sfânt trebuie să fie omul acesta, dacă se țes asemenea legende în jurul numelui său!

-      Foarte amuzant, a zis Weingartner, dar nu știu dacă povestea despre acest rabin este adevărată. Și nu pot crede nici povestea despre felul cum a dat naștere Sfânta Fecioară.

-      Creștinii cred Cuvântul lui Dumnezeu, am spus. Dar, dacă ar fi un mit, așa cum ziceți, nu-l luați în derâdere. Miturile sunt adânc înrădăcinate în gândirea umană. Ele dau adesea măsura credinței unui om.

-      Vrei să spui că oamenii L-au socotit pe Isus atât de mare, încât nu puteau crede că a venit pe lume la fel ca ceilalți, a ripostat el.

-      Propriul meu fiu, i-am spus, când era mic, m-a întrebat cum S-a născut Iisus. I-am spus cum S-a născut în grajd. « Nu » a obiectat el, « nu asta am vrut să știu. Uneori se spune că ce naște din pisică șoareci mănâncă, iar dacă Iisus s-ar fi născut ca noi, ar fi fost rău ca noi ».

-      E un punct de vedere, a admis pastorul Weingartner. Trebuie să facem eforturi mai mari pentru a ne înțelege unii altora opiniile.

-      Mărturisesc că aș fi îmbrățișat credința creștină sub altă formă decât cea luterană, am spus eu, dacă mi s-ar fi înfățișat la vremea convertirii mele. Ceea ce este important este respectarea Sfintei Scripturi ca unică lege și mântuirea prin credința în Isus. Numele și formele nu contează.

În dimineața următoare s-a petrecut o întâmplare plăcută. Un episcop greco-catolic, Hârța, mi-a spus:

-      În timpul nopții m-am gândit la rugăciunea domnească. Ea ne cere să spunem « Tatăl nostru Care ești în ceruri, iartă-ne nouă greșelile noastre ». Iisus nu ne-a spus să ne mărturisim unui preot, nici să primim iertare din partea lui: ne-a spus să ne rugăm pentru iertare Tatălui ceresc. Bineînțeles, problema nu este simplă, dar, dacă aș fi protestant, aș folosi acest argument împotriva catolicismului. M-am gândit să vi-l dăruiesc din prietenie, în schimbul apărării pe care ați luat-o Fecioarei Maria.

Episcopul ne-a dat un exemplu. Dacă nu reușeam să trăim în pace unii cu alții, cădeam în capcana pe care ne-o întinseseră comuniștii: îi lipseam pe ceilalți deținuți de îndrumare spirituală și ne distrugeam prin controverse pe noi înșine.” (din cartea CU DUMNEZEU ÎN SUBTERANĂ, scrisă de Richard Wurmbrand, Editura Stephanus, București, 2007, paginile 261-263).

..........................................................................................................



Aici am terminat de scris din cartea CU DUMNEZEU ÎN SUBTERANĂ de Richard Wurmbrand.

Ne amintim ce a spus recent despre importanța Bibliei Papa Francisc:
 „«Cuvântul lui Dumnezeu este viu » (Evr 4,12): nu moare și nici nu îmbătrânește, rămâne pentru totdeauna (cf. 1Pt 1,25). Rămâne tânăr în fața a tot ceea ce trece (cf. Mt 24,35) și-l ferește pe cel care îl pune în practică de îmbătrânirea interioară. Este viu și dă viață. Este important de amintit că Duhului Sfânt, dătătorul de viață, îi place să lucreze prin Scriptură. De fapt, Cuvântul duce în lume respirația lui Dumnezeu, revarsă în inimi căldura Domnului.” (din discursul Papei Francisc din 26 aprilie 2019, la Congresul Internațional promovat de Federația Biblică Catolică. https://www.magisteriu.ro/discursul-papei-adresat-participantilor-la-congresul-international-promovat-de-federatia-biblica-catolica-2019/ )
..............................

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


Despre Richard Wumbrand putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:








CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) (Simpozion la Liceul Tehnologic Johannes Lebel” din Tălmaciu, programat pentru 22 martie 2019; referat din partea prof. Ciungu Ion) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!


 Despre persecutarea creștinilor de azi în China comunistă-ateistă:









„NIMIC SFÂNT” ÎN „SECURITATE”; CONCURSUL HUMANITAS ÎN LICEE, ANUL 2019, EDIȚIA A VIII-A, ETAPA A II-A, NE AMINTEȘTE DESPRE ACEASTA. SÂMBĂTĂ, 16 FEBRUARIE 2019, ORA 14, LICEUL TEORETIC „CONSTANTIN NOICA” DIN SIBIU A FOST GAZDA CONCURSULUI ÎNTRE ELEVII ACESTUI LICEU ȘI CEI DE LA COLEGIUL NAȚIONAL „OCTAVIAN GOGA” DIN SIBIU, TEMA FIIND „SECURITATEA”. BIBLIOGRAFIE: 1) „DRAGUL MEU TURNĂTOR”, DE GABRIEL LIICEANU; 2) „VIAȚA MEA CA SPIOANĂ”, DE KATHERINE VERDERY. (scurtă anunțare a știrii și alte conexiuni)

Despre evreii care manevrează oamenii cu scopul de a susține minciuni și furt în formă continuată putem afla și din articolul referitor la Muzeul Ateismului de la următorul link:




În cartea evreilor numită Talmud scrie că Iisus  a fost vrăjitor. Despre aceasta putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:






Despre Iisus caricaturizat cu nas de porc, iar Sfânta lui Mamă cu nas de scroafă, putem afla și din articolul de la următorul link: 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI



Evreii necreștini spun despre Fecioara Maria că a fost violată de un vecin și astfel s-a născut Iisus : DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ?  Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?


Despre evreii care L-au scos pe Iisus din societatea franceză și s-au afirmat pe ei înșiși, contribuind la descreștinarea Franței, putem afla și din articolul de la următorul link: „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)
Descreștinarea Europei au început-o evreii în Franța. Ei ar vrea să o continue și în România, prin persoane cu funcții importante în Statul Român, cum este Sandra Pralong, care a spus, în 2014, că predarea Religiei nu este treaba școlii : PLAN PENTRU DESCREȘTINAREA EUROPEI (înlăturarea crucilor de pe biserica grecească folosită ca brand pe ambalaje alimentare; controversa din 31 august 2017)



Despre evreii din România, care prin Institutul Elie Wiesel luptă contra creștinilor români, dar și despre jignirea generalizată a profesorilor de Religie în România, putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)



Persecutarea creștinilor în Europa, prin metode sofisticate și rafinate,  este nedreaptă, discriminatorie, dureroasă, dar nu poate fi comparată cu persecutarea brutală, fizică, a creștinilor din Africa și din Orientul Mijlociu: UNGARIA ESTE PRIMA ÎN APĂRAREA CREȘTINILOR PERSECUTAȚI (11-13 octombrie 2017, Consultație Internațională la Budapesta)









Pentru prima dată în istoria de 2.000 de ani a creștinătății, evreii au recunoscut valoarea creștinismului, dar nu a lui Iisus. Ce schizofrenie !!! (Această recunoaștere a valorii creștinismului a fost declarată în decembrie 2015, în condițiile în care între Vatican și evrei este un dialog de 50 de ani, și în condițiile în care evreii au fost împușcați în Franța, după caricaturile de la Charlie Hebdo : DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI (3 DECEMBRIE 2015)



Cu această ocazie ne putem reaminti și de doi evrei din România care au devenit celebri pentru iubirea lor față de Iisus : Richard Wurmbrand și Nicolae Steinhardt. DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI,  partea II, continuare






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu