marți, 18 aprilie 2023

SUNTEM ÎN SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ, adică în săptămâna care urmează după sărbătoarea Învierii Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care ne salutăm timp de 40 de zile: HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT A ÎNVIAT! (Azi, în A Treia Zi De Paști, în Marțea Luminată, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care S-a arătat Domnul nostru Iisus Hristos după Înviere la doi dintre ucenicii Săi, adică lui Luca și Cleopa, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele urmate de slava Sa. Apoi, la Cina din Emaus Iisus a fost recunoscut, la Frângerea Pâinii. ... Cu această ocazie este potrivit să ne amintim de Arătările Domnului După Înviere, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. Maica Domnului este prima persoană care L-a văzut pe Domnul nostru Iisus Hristos Înviat, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). Haideți să-L rugăm să ne ajute să facem parte dintre persoanele care se adună în Numele Lui, conform Legii Lui exprimată în Noul Testament!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp ce stătea împreună cu ei la masă, luând pâinea a binecuvântat şi, frângând, le-a dat. Şi s'au deschis ochii lor şi L-au cunoscut; dar El li S'a făcut nevăzut.” (Sfânta Evanghelie după Luca, 24, 29-31)

Probabil că în timpul celor 40 de zile după Înviere, până la Înălțarea la Cer, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, S-a arătat în repetate rânduri persoanelor cunoscute. Să ne amintim câteva arătări ale Domnului după Înviere, conform Noului Testament!

1)      Mariei Magdalena (Marcu 16, 9; Ioan 20, 14-17);

2)      Femeilor Mironosițe (Matei 28, 9-10);

3)      Apostolului Petru (Luca 24, 34; 1 Corinteni 15,5);

4)      La doi ucenici în drum spre Emaus, unul dintre ei cu numele de Cleopa (Marcu 16, 12-13; Luca 24, 13-31);

5)      Celor 10 apostoli, fără Toma (Ioan 19, 20-23);

6)      Celor 11 apostoli, Toma fiind de față (Ioan 19, 26-29);

7)      Celor 7 apostoli/ucenici la Marea Galileii (Ioan 21, 1-14);

8)      Celor 11 apostoli, în Galileea, la muntele la care îi chemase Iisus (Matei 28, 16-20);

9)      Celor peste 500 de frați, cărora li S-a arătat deodată (1 Corinteni 15, 6);

10)   Lui Iacov (1 Corinteni, 15, 7).

Noul Testament nu menționează că Domnul nostru Iisus Hristos după Înviere s-ar fi arătat Sfintei Sale Mame, Sfânta Fecioară Maria. Ni se lasă astfel libertatea de a face cercetări pentru a afla ce au afirmat sfinții de-a lungul istoriei cu privire la acest subiect, sau de a face exerciții pe logica credinței și a așteptărilor noastre pioase. În Sinaxarul din Sfânta și Marea Duminică a Paștilor (în cartea de cult numită Penticostar, folosită de ortodocși și greco-catolici) scrie că Maica Domnului a fost prima care a cunoscut Învierea. Penticostarul îl putem găsi la următorul link: https://www.cbrom.de/images/pdf/penticostar_buc_1973.pdf  . Unii spun că cel mai vechi document în care se spune că Maica Domnului a fost prima care a văzut Învierea provine de la Sfântul Ambrozie, Episcop la Milan în perioada 374-397, după cum observăm în Enciclopedia Catolică (Catholic Encyclopedia), la articolul The Blessed Virgin Mary, Mary and Our Lord's Resurrectionhttps://www.newadvent.org/cathen/15464b.htm . Alții spun că poetul creștin Sedulius (sec. V) a menționat pentru prima dată clar tradiția potrivit căreia Maica Domnului a fost prima care a văzut Învierea. “Un lucru este sigur: Sfânta Fecioară Maria s-a bucurat de o participare foarte deosebită și onorată la Învierea Fiului ei Divin.” (Did Jesus appear first to his Mother after the Resurrection?http://newtheologicalmovement.blogspot.com/2011/05/did-jesus-appear-first-to-his-mother.html

......

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în a Treia Zi De Paști este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 24, versetele 12-35:

 

12

Iar Petru s'a ridicat şi a alergat la mormânt; şi aplecându-se, a văzut giulgiurile singure odihnindu-se. Şi a plecat, mirându-se în sine de ceea ce se petrecuse.

13

Şi iată că'n aceeaşi zi doi dintre ei mergeau la un sat care era departe de Ierusalim ca la şaizeci de stadii, al cărui nume era Emaus.

14

Şi ei vorbeau între ei despre toate întâmplările acestea.

15

Şi a fost că'n timp ce vorbeau şi se întrebau între ei, Iisus Însuşi, apropiindu-Se, mergea împreună cu ei.

16

Dar ochii lor erau ţinuţi ca să nu-L cunoască.

17

Şi El le-a zis: „Ce sunt cuvintele acestea pe care le schimbaţi între voi mergând?“ Iar ei s'au oprit şi erau trişti.

18

Şi răspunzând unul cu numele Cleopa b, I-a zis: „Oare numai tu singur eşti străin c în Ierusalim şi nu ştii cele ce s'au întâmplat în el zilele acestea?“

19

Şi El le-a zis: „Care?“ Iar ei I-au răspuns: „Cele despre Iisus Nazarineanul, care era profet puternic în faptă şi'n cuvânt înaintea lui Dumnezeu şi a întregului popor;

20

cum L-au osândit la moarte arhiereii şi mai-marii noştri şi L-au răstignit.

21

Iar noi nădăjduiam că El este Cel ce avea să izbăvească pe Israel; şi totuşi astăzi este a treia zi de când s'au petrecut acestea.

22

Ci şi nişte femei de-ale noastre ne-au înspăimântat; ducându-se de dimineaţă la mormânt

23

şi neaflându-I trupul, au venit zicând că vedenie de îngeri au văzut, care le-au spus că este viu.

24

Iar unii dintre noi s'au dus la mormânt şi au găsit aşa cum şi femeile spuseseră, dar pe El nu L-au văzut“.

25

Şi El le-a zis: „O, nepricepuţilor, şi cu inima zăbavnici a crede'n toate câte-au spus profeţii!

26

Nu trebuia oare ca Hristos să pătimească acestea şi să intre'ntru slava Sa?“

27

Şi, începând de la Moise şi de la toţi profeţii, le-a tâlcuit din toate Scripturile cele despre El.

28

Şi s'au apropiat de satul unde se duceau, iar El Se făcea că merge mai departe.

29

Dar ei Îl rugau stăruitor, zicând: „Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua“. Şi a intrat să rămână cu ei.

30

Şi a fost că'n timp ce stătea împreună cu ei la masă, luând pâinea a binecuvântat şi, frângând, le-a dat.

31

Şi s'au deschis ochii lor şi L-au cunoscut; dar El li S'a făcut nevăzut.

32

Şi au zis unul către altul: „Oare nu ardea'ntru noi inima noastră când ne vorbea pe cale şi'n timp ce ne tâlcuia Scripturile?“

33

Şi'n ceasul acela sculându-se s'au întors la Ierusalim şi I-au găsit adunaţi pe cei unsprezece şi pe cei ce erau împreună cu ei,

34

care ziceau că Domnul cu adevărat a înviat şi I s'a arătat lui Simon.

35

Şi ei au povestit cele petrecute pe cale şi cum a fost El cunoscut de ei întru frângerea pâinii d.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=24

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna4

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/4/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/04/18

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

SUNTEM ÎN SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ, ADICĂ ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... BUCURIA ÎNVIERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS O EXPRIMĂM ȘI NOI, ÎN FIECARE AN, INCLUSIV PRIN FELUL ÎN CARE NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE: HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT A ÎNVIAT! (Azi, în A Doua Zi De Paști, în Lunea Luminată, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre Dumnezeu, adică despre Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, pe Care nimeni dintre oameni nu L-a văzut niciodată. Nimeni nu-L poate cunoaște în esența Sa. Numai Fiul Cel Veșnic al lui Dumnezeu, Fiu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, numai El L-a făcut cunoscut oamenilor pe Dumnezeu Atotputernicul, Atotțiitorul, Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute. Fiul ne-a învățat să-L numim pe Dumnezeu Tată și să ne adresăm Lui astfel: “Tatăl nostru Care ești în Ceruri, sfințească-se numele Tău!” ... Numai Fiul lui Dumnezeu Făcut Om, adică numai Domnul nostru Iisus Hristos, ne luminează cunoașterea și viața. Nici chiar oamenii sfinți, cum este Sfântul Ioan Botezătorul, nu au pretenția că Îl pot înlocui pe Fiul lui Dumnezeu. ... Haideți să încercăm să ne conștientizăm poziția noastră în relație cu Persoanele Sfinte, despre Care este vorba în textul evanghelic de azi!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...