luni, 3 aprilie 2023

LUNI, ÎN SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, ADICĂ ÎN SĂPTĂMÂNA FLORIILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

Pr. prof. Ion Ciungu

 



“Începând a șasea săptămână a postului, să aducem cântare, mai înainte de prăznuirea Stâlpărilor, lui Hristos, Celui Ce vine pentru noi să șadă pe mânzul asinei, ca să spună Tatălui nesocotința necredincioșilor, ca un Împărat! Deci să-I gătim toți ramuri de virtuți, ca să vedem și Învierea Lui, bucurându-ne!”  (luni dimineața, la utrenie)

 

“Iată vine Hristos în cetatea Betfaghi; bucură-te Betanie, patria lui Lazăr, că ție îți va arăta minune mare, înviindu-l pe Lazăr din morți!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Precum ai luminat de demult pe orbul cel din naștere, luminează-mi și sufletul meu care nu vede lumina Ta, Milostive, ci este îngropat întru întunericul uitării celei rele și în grijile vieții!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Postind, Ilie a deschis cerurile și a adăpat cu ploi pământul cel însetat. Să postim și noi, vărsând izvoare de lacrimi sufletești, ca să ne miluim!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Omorât fiind de greșeli multe, sunt cuprins în mormântul lenevirii, având deasupra mea pusă piatra deznădăjduirii; pe care ridicând-o Hristoase, cu mila Ta, înviază-mă, ca și mai înainte pe Lazăr!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Pe Tine, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, pe Care Te-a văzut profetul Iezechiel ușă, prin Care nimeni n-a trecut, fără numai Dumnezeu Singur, cu cântări Te mărim!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Să se veselească inima celor ce-L caută pe Domnul!” (Psalmul 104, 3; luni la ceasul al șaselea)

 

“Lăudați-L pe Domnul și chemați Numele Lui!” (Psalmul 104, 1; luni la ceasul al șaselea)

 

“Doamne, umblând cu trupul dincolo de Iordan, ai spus de mai înainte că nu este de moarte boala lui Lazăr, ci că s-a făcut pentru slava Ta, Dumnezeul nostru. Laudă faptei Tale celei mari și atotputerniciei Tale, că ai surpat moartea pentru mulțimea milostivirii, Iubitorule de oameni!” (luni seara, la vecernie)

 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SÂMBĂTA ACATISTULUI ESTE AZI, ÎN A CINCEA SÂMBĂTĂ DIN POSTUL PAȘTILOR. ACEST ACATIST ESTE UN IMN, O RUGĂCIUNE DE LAUDĂ ȘI DE MULȚUMIRE, LA ADRESA MAICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PURUREA FECIOARA MARIA. ÎN SÂMBĂTA ACATISTULUI PRĂZNUIM AJUTORUL DAT DE MAICA DOMNULUI, ÎN ANUL 626, CREȘTINILOR DIN CETATEA CONSTANTINOPOLULUI, ÎN CONTEXTUL ÎN CARE CREȘTINII AU FOST ATACAȚI DE PERȘI ȘI DE SCIȚI. ATUNCI, PATRIARHUL SERGHIE AL CONSTANTINOPOLULUI, ÎMPREUNĂ CU TOT POPORUL CREȘTIN, AU MERS ÎN PROCESIUNE PE ZIDURILE CETĂȚII, CU ICOANA MAICII DOMNULUI, CU ICOANA NEFĂCUTĂ DE MÂNĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI CU LEMNELE SFINTEI CRUCI. APOI S-A PORNIT O FURTUNĂ CARE A ZDROBIT CORĂBIILE DUȘMANILOR. ... CA MULȚUMIRE, CREȘTINII AU FĂCUT PRIVEGHERE DE TOATĂ NOAPTEA ȘI I-AU MULȚUMIT MAICII DOMNULUI PENTRU VICTORIE, PRIN IMNUL ACATIST, STÂND ÎN PICIOARE, FĂRĂ A ȘEDEA. DECI, IMN ACATIST ÎNSEAMNĂ IMN ÎN TIMPUL CĂRUIA NU SE ȘADE. (Să observăm cum este în textul original prima strofă, numită condacul întâi: “Ție, Născătoare de Dumnezeu, Campioană Invincibilă, cetatea Ta Îți atribuie victoria, cu mulțumire, pentru eliberarea din suferințe. Și având puterea Ta inatacabilă, eliberează-ne de toate pericolele, ca să strigăm Ție: Bucură-Te Mireasă, Pururea Fecioară!” ... Să observăm că în română condacul întâi nu mai amintește de cetatea eliberată: “Apărătoare Doamnă, pentru biruință, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem Ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii Tăi. Ci, ca Ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne din toate nevoile, ca să strigăm Ție: Bucură-Te Mireasă, Pururea Fecioară!”) DE FAPT, ACEST ACATIST ESTE ACATISTUL BUNEI VESTIRI, CARE A FOST COMPUS CU MULT TIMP ÎNAINTE. PROBABIL CĂ ÎN 626 A FOST COMPUS NUMAI CONDACUL ÎNTÂI, CARE FACE REFERIRE LA CETATEA CONSTANTINOPOLULUI. ... CU OCAZIA SÂMBETEI ACATISTULUI, SĂ ADRESĂM ȘI NOI MAICII DOMNULUI O MULȚUMIRE, CU CUVINTELE NOASTRE SIMPLE DE AZI: MULȚUMIM FRUMOS PENTRU INSPIRAȚIE ȘI PROTECȚIE, MAICA DOMNULUI!

 

VINERI, ÎN SĂPTĂMÂNA A CINCEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL ȘI DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA. (Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Duminica Sfintei Maria Egipteanca ne amintește de Sfânta Maria Egipteanca, originară din Alexandria, decedată în Palestina, în anul 421 (unele surse dau anul 422). Ea a fost prostituată de la vârsta de 12 ani, timp de 17 ani, apoi după pocăința de la Ierusalim a devenit pustnică și ucenică a Maicii Domnului în pustiul de lângă Iordan, timp de 47 de ani. Din viața acestei sfinte înțelegem că nici un păcat și nici o ticăloșie din trecut nu pot să țină departe de Dumnezeu un suflet care se pocăiește cu adevărat, căci Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-i cheme pe păcătoși la pocăință și să-i mântuiască, să-i sfințească, să le dea viață veșnică fericită. Frumoasă perspectivă avem! Se cuvine să Îi mulțumim frumos Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos! Se cuvine să devenim tot mai mult conștienți de perspectiva noastră creștină, să ne pocăim de orice păcat, să lucrăm pentru dobândirea virtuților și să urcăm astfel, în tot timpul vieții noastre, pe scara virtuților spre Patria Cerească, cu ajutorul supranatural al harului, pe care Mântuitorul ni-l oferă din abundența energiilor dumnezeiești veșnice, prin sfintele lucrări tainice ale Botezului, Mirungerii, Împărtășaniei, Spovedaniei, Maslului, Nunții, Preoției și prin multe alte Rugăciuni!)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astăzi este A PATRA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. Textul evanghelic care se citește astăzi la Sfânta Liturghie, din Sfânta Evanghelie după Matei (8, 5-13), ne amintește despre OFIȚERUL ROMAN care s-a apropiat de IISUS, rugându-L să-i vindece servitorul. Deși era păgân, ofițerul era atât smerit și avea o credință atât de mare încât Domnul nostru Iisus Hristos i-a vindecat de la distanță servitorul. Ofițerul este numit în textul evanghelic sutaș sau centurion, căci avea în subordine 100 de soldați. Minunea a avut loc în orașul CAPERNAUM. Să urmărim cum sunt redate în filmul Iisus din Nazaret (1977) apropierea ofițerului de Iisus, rugămintea, rugăciunea, smerenia, credința și vestea vindecării: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/506487021730759 ... Să observăm CONȘTIINȚA MORALĂ ȘI RELIGIOASĂ A SUTAȘULUI din următoarele cuvinte adresate lui Iisus: "Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci zi numai cu cuvântul şi servul meu se va tămădui. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun unuia: Du-te! şi se duce; şi altuia: Vino! şi vine; şi robului meu: Fă asta! şi face." Să observăm și EVALUAREA PE CARE O FACE IISUS: "Adevăr vă grăiesc, nici în Israel, n'am aflat atâta credinţă." Din Evanghelia Sfântului Luca aflăm că ofițerul s-a apropiat de Iisus prin intermediari. … Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne să avem și noi conștiința pe care o avea sutașul! ... De asemenea, se cuvine SĂ OBSERVĂM că noi, creștinii, am moștenit o RUGĂCIUNE în care folosim CUVINTELE SUTAȘULUI. Această rugăciune o spunem ÎNAINTE DE PRIMIREA SFINTEI ÎMPĂRTĂȘANII: “Doamne, Dumnezeul meu, știu că nu sunt vrednic, nici în stare, să intri sub acoperișul (acoperământul) casei sufletului meu” ... . Această rugăciune a compus-o Sfântul Ioan Gură de Aur, care a trăit la câteva sute de ani după Domnul nostru Iisus Hristos, mai precis în perioada dintre anii 347 – 407. ... Cu ocazia textului evanghelic de azi, este potrivit să spunem și noi această RUGĂCIUNE, și să o repetăm cât mai des: “Doamne, Dumnezeul meu, știu că nu sunt vrednic, nici în stare, ca să intri sub acoperământul casei sufletului meu, pentru că este cu totul pustiu și surpat și nu afli în mine loc potrivit ca să-Ți pleci capul. Ci, pre­cum din înăl­țime Te-ai plecat pentru noi, pleacă-Te și acum spre smerenia mea. Și, precum ai binevoit a Te culca în peșteră și în ieslea necuvântă­toa­relor, așa binevo­iește a intra și în ieslea ne­cuvântătorului meu suflet și în întinatul meu trup. Și, precum n-ai socotit lucru nevrednic a intra și a cina împreună cu păcătoșii în casa lui Simon cel lepros, așa bine­voiește a intra și în casa sme­ritului, leprosului și păcătosului meu suflet. Și, precum n-ai îndepărtat-o pe des­frânata cea păcătoa­să, cea asemenea mie, care a venit și s-a atins de Tine, așa Te mi­lostivește și de mine, pă­că­tosul, care vin să mă ating de Tine. Și, precum nu Te-ai scâr­bit de întinata și necurata ei gură, ce Te-a să­ru­tat, așa nu Te scârbi nici de întinata și mai ne­curata mea gură, nici de buzele mele cele necurate și pângărite și de limba mea cea cu totul necu­rată. Ci să-mi fie mie jăraticul Prea­sfân­­tului Tău Trup și al Scumpului Tău Sânge spre sfințire și spre luminare, spre însănătoșirea sme­­ri­­tului meu su­flet și trup, spre ușurarea greutății greșelilor mele celor multe, spre paza de toată lucrarea diavoleas­că, spre îndepărtarea și mutarea răului și vicleanului meu obicei, spre omo­rârea patimilor, spre plinirea porunci­lor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har și spre dobândirea Îm­părăției Tale. Că nu vin la Tine ca un nepă­sător, Hristoase Dumne­zeule, ci încre­zân­du-mă în bună­tatea Ta cea nespusă și ca nu cumva, rămâ­nând de­parte prea multă vreme de împărtă­șirea Ta, să fiu prins de lupul cel înțe­le­gător. Pentru aceasta mă rog Ție, Cel ce singur ești sfânt, Stăpâne: Sfin­țește-mi sufletul și trupul, mintea și inima, rărunchii și mă­runtaiele; în­noiește-mă tot și înrădă­ci­nează frica Ta întru mă­dularele mele și sfin­țenia Ta fă-o neștearsă de la mine. Și-mi fii mie ajutător și folositor, în­dreptând în pace viața mea și în­vred­nicindu-mă a sta de-a dreapta Ta, cu sfinții Tăi, pentru rugă­ciu­nile și mij­locirile Preacu­ratei Maicii Tale și ale slujitorilor Tăi celor fără trup, ale prea­curatelor pu­teri, și pen­tru ale tutu­ror sfinților, care din veac au bineplăcut Ție. Amin.”

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină şi să vindece pe sluga lui. Iar ei...