marți, 4 aprilie 2023

MARȚI, ÎN SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, ADICĂ ÎN SĂPTĂMÂNA FLORIILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

Pr. prof. Ion Ciungu

 



“Topindu-mă de boala păcatelor, zac în patul deznădăjduirii. Pentru aceasta, Tămăduitorule al bolnavilor, cercetează-mă cu iubirea Ta de oameni și nu mă lăsa să adorm cumplit în moarte, Îndurate; ca să strig Ție cu căldură: Dătătorule de milă, Doamne, slavă Ție!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Ieri și azi a fost boala lui Lazăr; că aceasta I-au spus lui Hristos surorile aceluia. Gătește-te, Betanie, cu bucurie, să primești Oaspete pe Stăpânul și Împăratul tuturor, și să strigi Lui, împreună cu noi: Doamne, slavă Ție!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Maica lui Dumnezeu Preasfântă, Ceea Ce ești zidul creștinilor, apără-l, după obicei, pe poporul Tău, care strigă Ție cu deadinsul! Stai împotriva spurcatelor și mărețelor noastre gânduri, ca să strigăm Ție: Bucură-Te Pururea Fecioară!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“De bună voie ai sărăcit, Hristoase, Cel Ce ești din fire bogat; flămânzit-ai de bună voie, Cel Ce saturi tot ce viază! Pentru aceasta satură-mă pe mine cel flămând de darul Tău și mă fă părtaș mesei celei de acolo, Cuvinte!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Fiind cuprinse de plângere, surorile lui Lazăr și-au arătat întristarea Ție, Cunoscătorule a toate; dar Tu ai îngăduit puțin, ca să vădești minunea și să arăți apostolilor Tăi cele înfricoșate!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Gătește-te acum, o! Betanie, cu bucurie, făcând primire Împăratului tuturor! Că vine la tine să-l arate pe Lazăr iarăși întorcându-se din stricăciune la viață!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Bucură-Te, Betanie, patria lui Lazăr; că vine de față Hristos la tine, ca să săvârșească măriri, înviindu-l pe Lazăr!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Astăzi și-a dat sufletul Lazăr și l-a plâns pe dânsul Betania, pe care l-ai sculat din morți, Mântuitorul nostru, adeverind mai înainte prin prietenul Tău cele următoare Învierii Tale celei înfricoșătoare: omorârea iadului și viața lui Adam! Pentru aceasta Te lăudăm!” (marți seara, la vecernie)

 

...............................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

LUNI, ÎN SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A PATRA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, numită “DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL”. Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT. Ucenicii Domnului nostru Iisus Hristos n-au putut să-l vindece. L-a vindecat Medicul Suprem, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ucenicii au întrebat de ce ei n-au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a explicat ucenicilor, și ne explică și nouă, faptul că ANUMITE DUHURI NECURATE NU POT FI ALUNGATE DECÂT PRIN RUGĂCIUNE ȘI POST. ... Sfântul Ioan Scărarul a trăit în perioada dintre anii 579-649. El a viețuit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, în Egipt, de la vârsta de 16 ani. Astfel că mai este numit și Ioan Sinaitul. El a scris o importantă lucrare de spiritualitate, cunoscută sub numele de Scara Dumnezeiescului Urcuș, sau Scara Sfintelor Nevoințe Ale Desăvârșirii, sau Scara Raiului, sau chiar simplu Scara. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățăm viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe ; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Să urmărim cum este redată în filmul Iisus (1979) VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT, care a avut loc imediat după Schimbarea la Față: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/678822981156807

Pr. prof. Ion Ciungu   “Învăţătorule, l-am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face s...