miercuri, 5 aprilie 2023

MIERCURI, ÎN SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, ADICĂ ÎN SĂPTĂMÂNA FLORIILOR (Haideți să citim și noi măcar câteva texte comemorative și câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI SÂMBĂTA LUI LAZĂR. (Pe Lazăr, care era mort și pus în mormânt de patru zile, l-a înviat Domnul nostru Iisus Hristos, producând uimire și admirație printre iudei. Astfel că tot mai multă lume îl urmează pe Iisus. Elita iudaică, văzându-se neglijată prin faptul că tot mai mulți iudei se încred în Iisus și-L urmează, a decis, din invidie, să-L omoare pe Iisus, și să-l omoare și pe Lazăr. Elita iudaică și-a justificat deciziile cu argumente politico-patriotice, zicând că dacă-L vor lăsa pe Iisus în viață toți vor crede în El și atunci vor veni romanii care le vor lua țara și neamul. Cu alte cuvinte, elita Îl acuza pe Iisus că nu este patriot și că îi favorizează pe romani. ... Dar știm că, chiar dacă L-au ucis pe Iisus, iudeii tot au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. Sau mai bine spus, tocmai din cauză că L-au ucis pe Iisus, iudeii, ca pedeapsă de la Dumnezeu, au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. De atunci evreii nu au mai avut țară până în anul 1948, când s-a format statul Israel!) DUPĂ SÂMBĂTA LUI LAZĂR URMEAZĂ DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

Pr. prof. Ion Ciungu

 



“Astăzi Lazăr murind se îngroapă și-l jelesc rudele, iar Tu, ca un Cunoscător mai înainte și Dumnezeu, ai proorocit pătimirea lui, zicând Apostolilor: Dar acum merg să-l înviez pe cel ce l-am zidit. Pentru aceasta toți strigăm Ție: Slavă tăriei puterii Tale!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Astăzi murind Lazăr, nu s-a tăinuit de ochiul lui Iisus, Cel Atoatevăzător. Pentru aceea a spus aceasta Apostolilor, strigând: Lazăr, prietenul, a adormit! Merg să-l scol.” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Arătat-ai mai înainte prietenilor moartea prietenului Tău, pentru milostivirea milei, mai înainte Cunoscătorule și Dumnezeule, pe care l-ai ridicat din mormânt a patra zi!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Murind astăzi Lazăr, prietenul lui Hristos, este dus la groapă și au plâns de nefericirea surorilor vecinele Martei; dar Hristos a mers cu bucurie la el, ca să arate popoarelor că El este Viața tuturor!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Ca din Muntele Măslinilor, din înălțimea milostivirilor tăind ramuri de virtuți, popoare veniți să pregătim cu gândul venirea lui Hristos la noi, lăudându-L, binecuvântându-L și preaînălțându-L în veci!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Să-L întâmpinăm și noi pe Hristos-Dumnezeu împreună cu pruncii, aducând milostenie în loc de stâlpări, în rugăciunea inimii strigând cu ramuri: Osana! bine-L-cuvântați și-L preaînălțați în veci!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Lacrimi de îngropare varsă surorile lui Lazăr, văzându-l astăzi pe fratele lor sub piatra cea grea; iar Tu, Hristoase al meu, arătând aceasta de departe, ai zis Apostolilor Tăi: Mă bucur pentru voi, că nu am fost de față cu trupul acolo!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Fă, Doamne, milele Tale cu noi, și nu ne da pe noi fărădelegilor noastre; Sfinte Stăpâne Atotțiitorule, Ție ne rugăm!” (miercuri la ceasul al șaselea)

 

“Lăudați-L, tineri, pe Domnul, lăudați numele Domnului!” (Psalmul 112, 1; miercuri la ceasul al șaselea)

 

“Fie numele Domnului binecuvântat de acum și până-n veac!” (Psalmul 112, 2; miercuri la ceasul al șaselea)

 

...............................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

MARȚI, ÎN SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, ADICĂ ÎN SĂPTĂMÂNA FLORIILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...