marți, 4 aprilie 2023

MARȚI, ÎN SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, ADICĂ ÎN SĂPTĂMÂNA FLORIILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

Pr. prof. Ion Ciungu

 



“Topindu-mă de boala păcatelor, zac în patul deznădăjduirii. Pentru aceasta, Tămăduitorule al bolnavilor, cercetează-mă cu iubirea Ta de oameni și nu mă lăsa să adorm cumplit în moarte, Îndurate; ca să strig Ție cu căldură: Dătătorule de milă, Doamne, slavă Ție!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Ieri și azi a fost boala lui Lazăr; că aceasta I-au spus lui Hristos surorile aceluia. Gătește-te, Betanie, cu bucurie, să primești Oaspete pe Stăpânul și Împăratul tuturor, și să strigi Lui, împreună cu noi: Doamne, slavă Ție!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Maica lui Dumnezeu Preasfântă, Ceea Ce ești zidul creștinilor, apără-l, după obicei, pe poporul Tău, care strigă Ție cu deadinsul! Stai împotriva spurcatelor și mărețelor noastre gânduri, ca să strigăm Ție: Bucură-Te Pururea Fecioară!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“De bună voie ai sărăcit, Hristoase, Cel Ce ești din fire bogat; flămânzit-ai de bună voie, Cel Ce saturi tot ce viază! Pentru aceasta satură-mă pe mine cel flămând de darul Tău și mă fă părtaș mesei celei de acolo, Cuvinte!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Fiind cuprinse de plângere, surorile lui Lazăr și-au arătat întristarea Ție, Cunoscătorule a toate; dar Tu ai îngăduit puțin, ca să vădești minunea și să arăți apostolilor Tăi cele înfricoșate!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Gătește-te acum, o! Betanie, cu bucurie, făcând primire Împăratului tuturor! Că vine la tine să-l arate pe Lazăr iarăși întorcându-se din stricăciune la viață!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Bucură-Te, Betanie, patria lui Lazăr; că vine de față Hristos la tine, ca să săvârșească măriri, înviindu-l pe Lazăr!” (marți dimineața, la utrenie)

 

“Astăzi și-a dat sufletul Lazăr și l-a plâns pe dânsul Betania, pe care l-ai sculat din morți, Mântuitorul nostru, adeverind mai înainte prin prietenul Tău cele următoare Învierii Tale celei înfricoșătoare: omorârea iadului și viața lui Adam! Pentru aceasta Te lăudăm!” (marți seara, la vecernie)

 

...............................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

LUNI, ÎN SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...