duminică, 23 aprilie 2023

VIAȚA SFÂNTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE (FILM). Idei principale din film, cu indicarea minutelor.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Filmul poate fi vizionat pe website-ul YouTube accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=fop7mU8_Bjg

 


Filmul poate fi vizionat pe website-ul YouTube accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=fop7mU8_Bjg

 

Idei principale:

 

Pe când era copil Gheorghe află de la mama sa despre suferințele creștinilor din timpul împăratului roman Deciu. (minutele 2 – 6)

 

Contele Gheorghe îi apără pe creștinii persecutați în timpul împăratului roman Dioclețian ... (minutele 6 – 11:40)

 

Contele Gheorghe se pregătește de plecare și pleacă cu militarii subordonați în Frigia, o regiune foarte sălbatică, cu reptile și păsări mult mai mari decât cele obișnuite, și cu oameni vrăjitori, care cred în magie și în diavoli. ... (Peste o lună va sosi împăratul Dioclețian, persecutor al creștinilor. Gheorghe este decis să-i spună adevărul referitor la credința creștină și la creștini.)  (minutele 11:40 – 17:15)

 

În timpul călătoriei lor, ei ajung într-un loc unde oamenii sacrificau zeilor o tânără fată, prin tragere la sorți, pentru ca zeii să nu le distrugă orașul. Fata urma să fie dată unui balaur. Prin rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos și prin semnul Sfintei Cruci, Gheorghe ucide balaurul și salvează fata de la moarte. Apoi, merge cu fata salvată și-i îndeamnă pe oamenii locului să creadă în Domnul nostru Iisus Hristos, să se boteze și astfel să iasă de sub stăpânirea Diavolului. Toți decid să devină creștini.  (17:18 – 26:00)

 

Pe de altă parte, împăratul roman Dioclețian promite zeilor prin jurământ că nu va lăsa nici un creștin în viață. Toți din jurul lui sunt de acord și strigă: Moarte creștinilor! Se pregătește să plece cu armată în Orient pentru a-i omorî pe creștini. ... Contele Gheorghe ajută bolnavii cu leacuri, hrană și loc de adăpost. ... (26:00 – 32:00)

 

Dioclețian sosește în Orient ... . Contele Gheorghe i se adresează, apărându-i pe creștini. Dioclețian ordonă pedepsirea lui Gheorghe, să fie aruncat în închisoare, să i se pună picioarele în butuci, să i se pună o piatră mare pe piept, ... . O mie de soldați creștini sunt gata de mărturisire și suferință pentru credința în Hristos și își dau pe față credința, iar Dioclețian ordonă uciderea lor, ... Gheorghe este supus la alte chinuri: este legat pe o roată pe care erau fixate cuțite, iar roata era învârtită în așa fel încât să-i taie corpul bucățele, bucățele, ... este eliberat de înger, ... prin rugăciune face să cadă statuile idolilor în fața lui Dioclețian, ... este supus la altă tortură: să meargă cu încălțări în care erau fixate cuie care să-i străpungă picioarele, ... Hristos l-a vindecat. Dar Dioclețian îl supune la altă tortură: este aruncat în groapa cu var, ca să fie ars, .. dar Dumnezeu îl salvează. Dioclețian ordonă să i se dea otravă să bea. Gheorghe se roagă la Domnul nostru Iisus Hristos, bea otrava, dar rămâne viu. Chiar vraciul care i-a dat otrava se minunează și devine creștin, în fața lui Dioclețian. Vraciul este condamnat la moarte, pe loc. ...  Împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, devine creștină, și mărturisește că vrea să moară creștină. ... Dioclețian o condamnă la închisoare și la decapitare.  (32:00 – 1:02:45)

 

Impresionanta cuvântare a vraciului Atanasie înainte de a fi dus în închisoare, cum Îl laudă pe Domnul nostru Iisus Hristos ... (1:02:45 – 1:04)

 

Rugăciunea împărătesei Alexandra către Domnul nostru Iisus Hristos în închisoare ... (1:04:31 – 1:04:50)

 

Dioclețian propune sfetnicilor săi decapitarera lui Gheorghe, iar ei sunt de acord. Gheorghe este dus și decapitat. (1:05:15 – 1:09)

 

.........................................................................................................................

Aici am terminat de expus ideile principale din film.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

AZI, 23 APRILIE, ESTE SĂRBĂTOARE: SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINȚĂ. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 23 aprilie, precum și alte aspecte referitoare la acest tânăr martir creștin, care pentru credința sa creștină a fost decapitat în anul 303, în timpul persecuției contra creștinilor declanșată de împăratul roman Dioclețian!) CERCETĂTORII SPUN CĂ DE LA MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PÂNĂ ÎN ANUL 2000, SUNT 70 DE MILIOANE DE MARTIRI CREȘTINI, DIN CARE 45 DE MILIOANE SUNT ÎN SECOLUL AL XX – LEA. ACTUALMENTE, JUMĂTATE DIN POPULAȚIA LUMII (patru miliarde) TRĂIEȘTE ÎN FOCARE DE PERSECUȚIE. ... Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele acestui martir creștin, în România fiind aproape un milion de persoane cu acest nume!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...