duminică, 23 aprilie 2023

AZI, LA OPT ZILE DUPĂ PAȘTI, ESTE DUMINICA SFÂNTULUI APOSTOL TOMA. În Ziua Învierii, seara, când Mântuitorul Înviat S-a arătat Apostolilor și i-a încredințat că El într-adevăr a înviat, Toma nu era acolo. Mai târziu, când Toma a venit și s-a întâlnit cu Apostolii, ei i-au spus: “Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.” La opt zile după Înviere, Apostolii erau iarăși adunați în camera în care stăteau cu ușile încuiate de frica iudeilor. Acum Toma era și el acolo. Dar, deși ușile erau încuiate, a intrat Iisus la ei “şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă! Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios. A răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu! Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!” HAIDEȚI SĂ ÎI MULȚUMIM DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS PENTRU CĂ I-A PERMIS LUI TOMA SĂ VERIFICE ÎNVIEREA! HAIDEȚI SĂ-L RUGĂM PE DOMNUL SĂ NE DEA PUTEREA CREDINȚEI ÎN ÎNVIEREA LUI, ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ FIE VALABILE ȘI PENTRU NOI CUVINTELE LUI: “FERICIȚI CEI CE N-AU VĂZUT ȘI AU CREZUT!”

Pr. prof. Ion Ciungu


“Apoi, [Iisus] a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios. A răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu!

Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!” Sfânta Evanghelie după Ioan 20, 27-29) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=20


Textul care se citește în Duminica Tomii la Sfânta Liturghie este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 20, versetele 19-31:

 In 20, 19-31

“Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!

Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.

Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.

Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;

Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.

Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus.

Deci au zis lui ceilalţi ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.

Şi după opt zile, ucenicii Lui erau iarăşi înăuntru, şi Toma, împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: Pace vouă!

Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios.

A răspuns Toma şi I-a zis: Domnul meu şi Dumnezeul meu!

Iisus I-a zis: Pentru că M-ai văzut ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!

Deci şi alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta.

Iar acestea s-au scris, ca să credeţi că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, şi, crezând, să aveţi viaţă în numele Lui.”    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=20

... 

Apostolul Toma, https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Toma

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna4

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/4/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/04/23

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

AZI, ÎN PRIMA VINERI DUPĂ PAȘTI, ADICĂ ÎN VINEREA LUMINATĂ, AVEM SĂRBĂTOAREA “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, O SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA MAICII DOMNULUI. [Această sărbătoare ne amintește de un izvor cu apă vindecătoare de la care, prin grija Maicii Domnului, mulți bolnavi s-au făcut sănătoși de-a lungul secolelor. Actualmente izvorul este în Constantinopol (azi Istanbul, în Turcia; acolo este acum Biserica Sfintei Marii a Izvorului). Primul bolnav care s-a tămăduit de la acest izvor a fost un orb, care a început să vadă. Minunea vindecării lui s-a petrecut în secolul al V – lea după Domnul nostru Iisus Hristos. Ca să ajungă la izvorul acesta, în pădurea de lângă Constantinopol, orbul a fost ajutat de un soldat cu numele de Leon. Leon, la rândul lui, a fost îndrumat de Maica Domnului. Leon a auzit glasul Maicii Domnului, Care i-a spus să pătrundă mai adânc în pădure, să ia apă tulbure din izvor, să-i dea orbului să bea, apoi să-i ungă ochii cu pământul care îi rămâne în mâini. Tot atunci Maica Domnului i-a prezis lui Leon că va ajunge împărat. Așa s-a și întâmplat. Când a ajuns împărat, Leon a ridicat pe acel loc o biserică mare. Este vorba de împăratul bizantin Leon I (457 – 474). De-a lungul timpului, la biserica aceea s-au vindecat mulți oameni. Chiar și împăratul bizantin Iustinian I (527 – 565), care suferea de o boală grea, a fost vindecat acolo. El a zidit apoi acolo o biserică și mai mare. ...] HAIDEȚI SĂ ÎI ADUCEM, ȘI NOI, MULȚUMIRI SFINTEI FECIOARE MARIA, MAICA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, ZICÂND: ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS, MAICA DOMNULUI, ÎN PRIMUL RÂND PENTRU CĂ NI L-AI NĂSCUT PE MÂNTUITORUL SUFLETELOR NOASTRE, CARE ESTE IZVORUL VIEȚII ADEVĂRATE ȘI VEȘNICE! BINECUVÂNTATĂ EȘTI TU ÎNTRE FEMEI ȘI BINECUVÂNTAT ESTE RODUL PÂNTECELUI TĂU! PREA SFÂNTĂ MARIE, MAICA LUI DUMNEZEU, TE RUGĂM FRUMOS, ROAGĂ-TE ȘI PENTRU NOI PĂCĂTOȘII, ACUM ȘI-N ORA MORȚII NOASTRE! AMIN!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...