duminică, 9 aprilie 2023

SUNTEM ÎN A ȘASEA DUMINICĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, ADICĂ ÎN DUMINICA FLORIILOR, CÂND SĂRBĂTORIM INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, ÎN IERUSALIM, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. INTRARE SMERITĂ, CĂLARE PE UN MĂGĂRUȘ, ADICĂ NU CU MÂNDRIE, NU CĂLARE PE UN CAL, CUM FĂCEAU CUCERITORII ROMANI. DAR A FOST O INTRARE TRIUMFALĂ, CĂCI A AVUT LOC DUPĂ CE MÂNTUITORUL ÎL ÎNVIASE PE LAZĂR CEL MORT DE PATRU ZILE. DATORITĂ ACESTEI MINUNI, MULȚIMEA DE OAMENI, CU RAMURI DE FINIC ÎN MÂINI, L-A ACLAMAT PE IISUS, CĂCI L-A RECUNOSCUT CĂ VINE, ÎNTR-ADEVĂR, ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU CEL VEȘNIC ȘI ATOTPUTERNIC. MULȚIMEA L-A BINECUVÂNTAT PE IISUS, DECLARÂNDU-L REGE, ÎMPĂRAT, ȘI STRIGÂNDU-I ASTFEL: “OSANA! BINECUVÂNTAT ESTE CEL CE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI, ÎMPĂRATUL LUI ISRAEL!” OSANA ÎNSEAMNĂ MÂNTUIEȘTE-NE, SALVEAZĂ-NE! … DAR ȘTIM CĂ APOI, ELITA POLITICO-RELIGIOASĂ A EVREILOR A MANEVRAT MULȚIMEA ÎN AȘA FEL ÎNCÂT A FĂCUT-O SĂ CEARĂ, DUPĂ CÂTEVA ZILE, RĂSTIGNIREA LUI IISUS. ASTFEL CĂ, DUPĂ ENTUZIASMUL DE LA INTRAREA ÎN IERUSALIM URMEAZĂ TRISTEȚEA DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. CE UȘOR POT FI MANEVRAȚI OAMENII SPRE RĂU!!! (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește în Duminica Floriilor la Sfânta Liturghie!) ȘTIM CĂ ÎN DUMINICA FLORIILOR ÎȘI SĂRBĂTORESC ZIUA ONOMASTICĂ TOATE PERSOANELE CU NUME DE FLORI (Floarea, Florica, Florentina, Florina, Florin, Brândușa, Camelia, Codruța, Crina, Crin, Antonia, Laura, Laurențiu, Garofița, Gheorghina, Lăcrimioara, Margareta, Mugurel, Narcisa, Narcis, Rozalia, Viorica, Viorel, Violeta, Trandafir, Yasmina, Zambila etc), ÎN ROMÂNIA FIIND APROXIMATIV 1,5 MILIOANE DE PERSOANE CU NUME DE FLORI. CU ACEASTĂ OCAZIE, ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE ACESTE PERSOANE!

Pr. prof. Ion Ciungu

Intrând în Ierusalim călare pe asin, Iisus împlinește o profeție făcută cu 500 de ani înainte de profetul Zaharia, care a prevestit astfel: “Bucură-te foarte, fiica Sionului, veseleşte-te, fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine la tine drept şi biruitor; smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei.” (Zaharia 9, 9) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=82&cap=9

Mulțime mare de oameni, cu ramuri de finic în mâini, L-au aclamat pe Iisus, strigând: "Osana!, Binecuvântat este Cel Ce vine întru Numele Domnului, Împăratul lui Israel!" (Osana înseamnă mântuiește-ne, salvează-ne!)


Despre Intrarea Domnului în Ierusalim putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: https://ro.orthodoxwiki.org/Intrarea_Domnului_%C3%AEn_Ierusalim


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica Floriilor este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 12, versetele 1-18:


“Deci, cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morţi.

Şi I-au făcut acolo cină şi Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă.

Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului.

Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis:

Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor?

Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea.

A zis deci Iisus: Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat.

Că pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.

Deci mulţime mare de iudei au aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă şi pe Lazăr pe care-l înviase din morţi.

Şi s-au sfătuit arhiereii ca şi pe Lazăr să-l omoare.

Căci, din cauza lui mulţi dintre iudei mergeau şi credeau în Iisus.

A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim,

Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!

Şi Iisus, găsind un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris:

"Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe mânzul asinei".

Acestea nu le-au înţeles ucenicii Lui la început, dar când S-a preaslăvit Iisus, atunci şi-au adus aminte că acestea I le-au făcut Lui.

Deci da mărturie mulţimea care era cu El, când l-a strigat pe Lazăr din mormânt şi l-a înviat din morţi.

De aceea L-a şi întâmpinat mulţimea, pentru că auzise că El a făcut minunea aceasta.

Deci fariseii ziceau între ei: Vedeţi că nimic nu folosiţi! Iată, lumea s-a dus după El.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 12, 1-19) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=12


...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna4

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/4/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/04/09

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

SÂMBĂTA LUI LAZĂR ESTE ASTĂZI, ÎN A ȘASEA SÂMBĂTĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, ADICĂ CHIAR ÎNAINTE DE DUMINICA FLORIILOR. LAZĂR ERA PRIETEN AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI LOCUIA ÎN LOCALITATEA BETANIA, ÎMPREUNĂ CU SURORILE LUI, MARTA ȘI MARIA. (Betania era un sat din Iudeea, la două mile romane distanță de Ierusalim. Potrivit unei tradiții vechi, se spune că Lazăr era de 30 de ani când Domnul l-a înviat. Apoi, Lazăr a mai trăit încă 30 de ani, în Cipru, în localitatea Kition, unde fugise de frica șefilor religioși ai iudeilor care voiau să-l omoare, invidioși că tot mai mulți oameni credeau în dumnezeirea lui Iisus. Pe Lazăr, care era mort și pus în mormânt de patru zile, l-a înviat Domnul nostru Iisus Hristos, producând uimire și admirație printre iudei. Astfel că tot mai multă lume îl urmează pe Iisus. Elita iudaică, văzându-se neglijată prin faptul că tot mai mulți iudei se încred în Iisus și-L urmează, a decis, din invidie, să-L omoare pe Iisus, și să-l omoare și pe Lazăr. Elita iudaică și-a justificat deciziile cu argumente politico-patriotice, zicând că dacă-L vor lăsa pe Iisus în viață toți vor crede în El și atunci vor veni romanii care le vor lua țara și neamul. Cu alte cuvinte, elita Îl acuza pe Iisus că nu este patriot și că îi favorizează pe romani. ... Dar știm că, chiar dacă L-au ucis pe Iisus, iudeii tot au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. Sau mai bine spus, tocmai din cauză că L-au ucis pe Iisus, iudeii, ca pedeapsă de la Dumnezeu, au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. De atunci evreii nu au mai avut țară până în anul 1948, când s-a format statul Israel!) DUPĂ SÂMBĂTA LUI LAZĂR URMEAZĂ DUMINICA FLORIILOR (CÂND VOM SĂRBĂTORI INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ).

 

Un comentariu:

  1. Ce socoteala demonica au avut iudeii.
    Si ce usor sunt manipulati oamenii.
    Si astazi este la fel; nu s'a schimbat nimic din pacate.

    RăspundețiȘtergere

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...