vineri, 16 august 2024

Până pe 23 august suntem în perioada de ODOVANIE a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. În rugăciunile noastre zilnice, rostim sau cântăm imnul numit TROPARUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, care rezumă în mod foarte minunat tainele pe care Dumnezeu le lucrează cu PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA MAMĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: "Întru Naștere fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții, și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre." Să-l ascultăm cântat în limba română: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/855204242690461 ... Să observăm și o variantă a imnului în engleză și să-l ascultăm: "In Giving Birth you preserved your virginity, in Falling Asleep you did not forsake the world, O Theotokos! You were translated to life, O Mother of Life, and by your prayers you deliver our souls from death." https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1888534918259217 Prin cuvântul ODOVANIE se înțelege perioada de sărbătorire prelungită a unei sărbători, adică o perioadă de păstrare în rugăciuni a subiectului unei sărbători. Uneori folosim cuvântul ODOVANIE pentru a ne referi numai la ultima zi din perioada de sărbătorire prelungită. Pe 23 august este ziua în care se încheie perioada de sărbătorire prelungită a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 



 

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/855204242690461

Troparul Adormirii Maicii Domnului, https://www.youtube.com/watch?v=__QKqwaN0BE&t=36s

 

..

 

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1888534918259217

 

Troparion: Dormition, https://www.youtube.com/watch?v=lfteIzVsx7M&t=4s

 

 ...

 

"Dans ta maternité tu as gardé la virginité, / lors de ta Dormition tu n'as pas abandonné le monde, ô Mère de Dieu. / Tu as été transférée à la Vie, / toi la Mère de la Vie. // Par ton intercession délivre nos âmes de la mort." https://skite-notredame-de-kazan.blogspot.com/2011/07/fete-de-la-dormition.html#:~:text=Tropaire%2C%20ton%201,nos%20%C3%A2mes%20de%20la%20mort.

https://fr.orthodoxwiki.org/Dormition

https://en.orthodoxwiki.org/Dormition

 

 

"In der Geburt hast Du die Jungfräulichkeit bewahrt, im Tod die Welt nicht verlassen, o Gottesgebärerin; Du bist übergegangen zum Leben, die Du die Mutter des Lebens bist, und erlöst durch Deine Fürbitten vom Tode unsere Seelen." https://orthpedia.de/index.php/Mari%C3%A4_Entschlafung

 

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

BISERICA ADORMIRII MAICII DOMNULUI DIN IERUSALIM este pe MUNTELE SION, iar BISERICA ÎNĂLȚĂRII LA CER A MAICII DOMNULUI DIN IERUSALIM (numită și Biserica Mormântului Sfintei Fecioare Maria) este LA POALELE MUNTELUI MĂSLINILOR. Potrivit Sfintei Tradiții, Maica Domnului a murit pe Muntele Sionului, apoi corpul ei a fost dus și pus în mormânt la poalele Muntelui Măslinilor. BISERICA ADORMIRII MAICII DOMNULUI aparține de călugării benedictini germani. BISERICA ÎNĂLȚĂRII LA CER A MAICII DOMNULUI aparține de Biserica Ortodoxă Greacă și de Biserica Apostolică Armeană. Dar, anumite drepturi acolo au și Biserica Ortodoxă Siriacă, Biserica Ortodoxă Coptă și Biserica Ortodoxă Etiopiană. Catolicilor, de asemenea, li se permite să țină acolo o scurtă Liturghie pe data de 15 august, după cum înțelegem din următorul videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=Wr7HDPwKn5U&t=257s ... NE AMINTIM CUVINTELE PROFETICE ALE SFINTEI FECIOARE MARIA: “CĂ, IATĂ, DE ACUM MĂ VOR FERICI TOATE NEAMURILE. CĂ MI-A FĂCUT MIE MĂRIRE CEL PUTERNIC ȘI SFÂNT ESTE NUMELE LUI.” ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/08/azi-15-august-este-sarbatoare-adormirea.html

 

DESPRE MAICA DOMNULUI (I-XIV)

 

Despre Maica Domnului VIII, Ce informaţii mai aflăm despre viaţa şi sfârşitul Maicii Domnului din VIEŢILE SFINŢILOR PE AUGUST, volum editat de Mănăstirea Sihăstria cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2005 ?

 

The Dormition of our Most Holy Lady the Mother of God and Ever-Virgin Mary, https://www.oca.org/saints/lives/2024/08/15/102302-the-dormition-of-our-most-holy-lady-the-mother-of-god-and-ever-v

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/07/pe-31-iulie-cu-mult-respect-incepem.html

 

AT THE DOOR OF COMPASSION, a prayer poem to The Mother of The Lord, by St. John James the Chozebite. O încercare de versificare în engleză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacob Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

À LA PORTE DE LA COMPASSION, un poème de prière à La Mère du Seigneur, par St. Jean Jacques de Choziba. O încercare de versificare în franceză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacov Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

 

LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU, scrisă de SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (născut în 1913 la Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani; decedat pe 5 august 1960, în Israel, la Peștera Sfânta Ana):

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne asumăm FIECARE CRUCEA PROPRIE, adică identitatea de creștini cu toate greutățile care decurg din ea, ÎN FIECARE ZI, ȘI SĂ-L URMĂM PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos! SĂ NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI DE OAMENII DESFRÂNAȚI ȘI PĂCĂTOȘI, CI SĂ-L MĂRTURISIM ÎN FAȚA LUMII PE MÂNTUITORUL NOSTRU, PENTRU CA ȘI EL SĂ NE POATĂ MĂRTURISI ÎN FAȚA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI! Duminica de azi se numește Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, căci este după sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, care a fost pe 14 septembrie, ca în fiecare an. Prin textul evanghelic stabilit pentru Sfânta Liturghie de azi, Mântuitorul ne îndeamnă să ne asumăm fiecare crucea vieții și să-L urmăm, dacă voim să ne câștigăm sufletul pentru eternitate. Chiar dacă ni se pare grea CRUCEA PERSONALĂ, se cuvine să o ducem cu răbdare, fără cârtire, știind că Dumnezeu ne ajută și că El nu ne dă mai mult decât putem duce. CRUCEA PERSONALĂ, adică greutatea vieții de creștin cu toate durerile, este necesară și ne ajută să trecem în Împărăția lui Dumnezeu. SĂ NU SCURTĂM CRUCEA PE CARE DUMNEZEU NE-O DĂ! Următorul filmuleț ne arată cât de necesară este CRUCEA PERSONALĂ ÎNTREAGĂ, NESCURTATĂ, PENTRU A TRECE SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/812372927726211 ... În altă ordine de idei, să observăm în calendar că din această perioadă se va deregla numerotarea în ordine aritmetică a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 12 - a după Rusalii, dar această Duminică nu o vom mai găsi scrisă în calendar, chiar dacă o căutăm pe tot parcursul ciclului anului bisericesc până la Rusaliile anului viitor. Numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor. … Această numerotare capricioasă este la fel, atât în calendarul Creștin Ortodox, cât și în calendarul Creștin Greco-Catolic. ... Să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa poezie CRUCEA VIEȚII OMENEȘTI, scrisă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul! https://www.facebook.com/photo/?fbid=3046168928856930&set=a.711891222284724

Pr. prof. Ion Ciungu Iisus ne spune  tuturor astfel:  “Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine,  în fiecare zi să-și...