marți, 20 august 2024

Ziua de 19 august ne-a amintit (ne amintește) de ziua morții francezului BLAISE PASCAL (1623-1662), matematician, fizician, inventator, scriitor și filosof creștin. După moartea lui, s-a găsit cusută în haina lui o foaie comemorativă, sub forma unei fâșii de pergament, pe care el a descris prescurtat, telegrafic, o experiență mistică din relația lui personală cu Dumnezeu, arătând SUPERIORITATEA CUNOAȘTERII LUI DUMNEZEU PRIN EXPERIENȚĂ PERSONALĂ, FAȚĂ DE CUNOAȘTEREA PRIN GÂNDIRE. Pe foaie scrie, printre altele, așa: “FOC. DUMNEZEUL LUI AVRAAM, DUMNEZEUL LUI ISAAC, DUMNEZEUL LUI IACOB, NU AL FILOSOFILOR ȘI AL SAVANȚILOR. CERTITUDINE, CERTITUDINE, SENTIMENT, BUCURIE, PACE. DUMNEZEUL LUI IISUS HRISTOS.” Despre această experiență a lui Pascal ne-a amintit, pe 19 august 2024, fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR. De aici aflăm, printre altele, că la vârsta de 19 ani Pascal a inventat una dintre primele mașini mecanice de calcul, pentru tatăl său, care era atunci cel mai mare colector de impozite din Franța. ... Mulțumim frumos autorului articolului că ne-a amintit despre Blaise Pascal! ... ÎNTR-ADEVĂR, prin gândirea noastră putem să recunoaștem existența lui Dumnezeu din existența lumii, căci opera ÎL arată pe AUTOR, creația ÎL arată pe CREATOR, dar CUNOAȘTEREA LUI DUMNEZEU PRINTR-O RELAȚIE PERSONALĂ CU EL este MULT SUPERIOARĂ. Pascal a avut această experiență în anul 1654. Să ne amintim, totuși, ceva din gândirea lui Pascal cu privire la Dumnezeu! Să ne amintim de PARIUL LUI PASCAL! Pariul lui Pascal ne arată că orice om rațional are interesul să creadă în Dumnezeu și să respecte legile date de Dumnezeu, căci a crede în Dumnezeu este mai avantajos decât a nu crede. Să observăm gândirea lui Pascal: 1) Dacă pariați pe existența lui Dumnezeu și dacă Dumnezeu nu există, atunci veți suferi o mică pierdere, căci a trebuit să respectați regulile religioase în timpul vieții. 2) Dacă pariați pe existența lui Dumnezeu și dacă Dumnezeu există, atunci câștigul vostru este infinit. Veți trăi fericirea eternă în paradis. 3) Dacă pariați contra existenței lui Dumnezeu și dacă Dumnezeu nu există, atunci veți obține un mic câștig, căci presupunem că ați renunțat la respectarea constrângerilor religioase în timpul vieții. 4) Dacă pariați contra existenței lui Dumnezeu și dacă Dumnezeu există, atunci pierderea voastră este infinită, căci veți fi închiși pentru eternitate în infern. ... Mulțumim frumos Doamne Iisuse Hristoase, pentru că ne luminezi prin oameni ca Blaise Pascal! Te rugăm frumos dă-i iertare de păcate și mângâierea harului Tău veșnic lui Blaise Pascal!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


 



Nicht der Gott der Philosophen und Gelehrten, Montag, 19. August 2024, https://www.lebenistmehr.de/leben-ist-mehr.html?datum=19.08.2024

 

...

 

Mémorial (Blaise Pascal), https://fr.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9morial_(Blaise_Pascal)

 

https://www.penseesdepascal.fr/Hors/Hors1-moderne.php


...

Prin MATEMATICĂ, precum ȘI PRIN CELELALTE MATERII STUDIATE LA ȘCOALĂ, AR TREBUI SĂ NE ÎMBUNĂTĂȚIM GÂNDIREA.

"Tânărul Pavel Ciurea, medaliat cu aur pentru a doua oară consecutiv la Olimpiada Internațională de Matematică - Ligia Deca i-a lăsat pe olimpici să o aștepte la aeroport o oră, la revenirea în țară, după care n-a mai venit. INTERVIU FAMILIA ORTODOXĂ" (articol din 22 sept. 2024)

"Absolut rușinos! „Olimpicii internaționali la Matematică au fost ținuți o oră pe aeroport la întoarcerea de la Tokyo, ca să vină Ligia Deca sa-i felicite", după care li s-a transmis că „este obosită și nu mai poate să treacă”, a dezvăluit Pavel Ciurea, dublu medaliat cu aur la OIM, acum întors de la Londra, încununat din nou cu aur, scrie Cotidianul. Familia Ortodoxă i-a luat un interviu despre performanțele sale:

 

Miza matematicii este să dezvolte gândirea

 

Ne amintim de Pavel Ciurea, cel mai tânăr membru al echipei române la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia 2023, care încă de la prima participare a obținut medalia de aur. Competiția de anul acesta a avut loc în Marea Britanie, unde Pavel a reușit să repete performanța, aducând acasă aurul olimpic, pentru a doua oară consecutiv.

 

Stăm de vorbă cu Pavel despre experiența de anul acesta, despre ce înseamnă repetarea unei asemenea performanțe și despre rosturile profunde ale matematicii. (T.P.)"  https://www.facebook.com/photo/?fbid=3054860754654414&set=a.711891222284724

 

 

……………………………………………………………………………………

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Despre RUGĂCIUNEA MATEMATICIANULUI francez BLAISE PASCAL, aflat în SUFERINȚĂ ȘI DURERE, ne amintește azi, sâmbătă, 19 august 2023, fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR. Blaise Pascal (născut în 1623) a fost matematician, om de știință, filosof și creștin. El a murit la vârsta de 39 de ani. (scurtă amintire a articolului Leid, Schmerzen und Trost, de Gerrit Alberts). În rugăciunea lui către Dumnezeu, Blaise Pascal a cerut favoarea de a suferi în calitate de creștin, adică în durerile lui să aibă și mângâierile Duhului Sfânt. N-a cerut să fie scutit de dureri, căci așa o recompensă se cuvine numai sfinților. A cerut să nu fie abandonat în dureri, căci starea omului abandonat în dureri este un blestem, în care se află iudeii și păgânii.

 

BLAISE PASCAL, UN OM DE ȘTIINȚĂ EXCEPȚIONAL, ADUCE ARGUMENTE PENTRU CREDINȚA ÎN DUMNEZEUL BIBLIEI. (din fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR, din data de 30 mai 2021) NE AMINTIM CĂ DIN PARIUL LUI PASCAL ÎNȚELEGEM CĂ ORICE OM RAȚIONAL ARE INTERESUL SĂ CREADĂ ÎN DUMNEZEU ȘI SĂ RESPECTE LEGILE DATE DE DUMNEZEU. HAIDEȚI SĂ NE AMINTIM, CU ACEASTĂ OCAZIE, CELE PATRU PUNCTE ALE PARIULUI LUI PASCAL!

 

PARIEM CA LA JOCURI CĂ DUMNEZEU EXISTĂ ? MERITĂ SĂ NE GÂNDIM! (Filosoful creștin Blaise Pascal în actualitate)

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...