vineri, 10 mai 2024

Azi, ÎN PRIMA VINERI DUPĂ PAȘTI, adică ÎN VINEREA LUMINATĂ, avem sărbătoarea “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, o sărbătoare ÎN CINSTEA MAICII DOMNULUI. Această sărbătoare ne amintește de un izvor cu apă vindecătoare de la care, prin grija Maicii Domnului, mulți bolnavi s-au făcut sănătoși de-a lungul secolelor. Actualmente izvorul este în Constantinopol (azi Istanbul, în Turcia; acolo este acum Biserica Sfintei Marii a Izvorului). Primul bolnav care s-a tămăduit de la acest izvor a fost un orb, care a început să vadă. Minunea vindecării lui s-a petrecut în secolul al V – lea după Domnul nostru Iisus Hristos. Ca să ajungă la izvorul acesta, în pădurea de lângă Constantinopol, orbul a fost ajutat de un soldat cu numele de Leon. Leon, la rândul lui, a fost îndrumat de Maica Domnului. Leon a auzit glasul Maicii Domnului, Care i-a spus să pătrundă mai adânc în pădure, să ia apă tulbure din izvor, să-i dea orbului să bea, apoi să-i ungă ochii cu pământul care îi rămâne în mâini. Tot atunci Maica Domnului i-a prezis lui Leon că va ajunge împărat. Așa s-a și întâmplat. Când a ajuns împărat, Leon a ridicat pe acel loc o biserică mare. Este vorba de împăratul bizantin Leon I (457 – 474). De-a lungul timpului, la biserica aceea s-au vindecat mulți oameni. Chiar și împăratul bizantin Iustinian I (527 – 565), care suferea de o boală grea, a fost vindecat acolo. El a zidit apoi acolo o biserică și mai mare. ... HAIDEȚI SĂ ÎI ADUCEM, ȘI NOI, MULȚUMIRI SFINTEI FECIOARE MARIA, MAICA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, ZICÂND: ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS, MAICA DOMNULUI, ÎN PRIMUL RÂND PENTRU CĂ NI L-AI NĂSCUT PE MÂNTUITORUL SUFLETELOR NOASTRE, CARE ESTE IZVORUL VIEȚII ADEVĂRATE ȘI VEȘNICE! BINECUVÂNTATĂ EȘTI TU ÎNTRE FEMEI ȘI BINECUVÂNTAT ESTE RODUL PÂNTECELUI TĂU! PREA SFÂNTĂ MARIE, MAICA LUI DUMNEZEU, TE RUGĂM FRUMOS, ROAGĂ-TE ȘI PENTRU NOI PĂCĂTOȘII, ACUM ȘI-N ORA MORȚII NOASTRE! AMIN! ... În Vinerea Luminată, textul evanghelic de la Sfânta Liturghie ne amintește că persoanele noastre, ale creștinilor, ar trebui să fie temple curate ale Duhului Sfânt și că avem datoria de a face curățenie în sufletele noastre, după cum Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, a făcut curățenie în Templul din Ierusalim. De asemenea, textul evanghelic de azi ne amintește că Domnul nostru Iisus Hristos a vorbit despre Trupul Său ca despre un Templu și a profețit că la trei zile după Moartea Sa va urma Învierea Sa.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 1, versetele 46 – 48) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=1

În Vinerea Luminată, textul evanghelic de la Sfânta Liturghie ne amintește că persoanele noastre, ale creștinilor, ar trebui să fie temple curate ale Duhului Sfânt și că avem datoria de a face curățenie în sufletele noastre, după cum Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, a făcut curățenie în Templul din Ierusalim. De asemenea, textul evanghelic de azi ne amintește că Domnul nostru Iisus Hristos a vorbit despre Trupul Său ca despre un Templu și a profețit că la trei zile după Moartea Sa va urma Învierea Sa. Textul evanghelic programat pentru azi este de la Ioan, capitolul 2, versetele 12-22:

In 2, 12-22

12

După aceea S'a coborât în Capernaum, El, precum şi mama Sa şi fraţii Săi şi ucenicii Săi; şi n'au rămas acolo multe zile.

13

Şi Paştile Iudeilor erau aproape şi Iisus S'a suit la Ierusalim.

14

Şi a găsit şezând în templu pe cei ce vindeau boi şi oi şi porumbei şi pe schimbătorii de bani.

15

Şi făcând un bici de ştreanguri, i-a scos pe toţi afară din templu, şi oile, şi boii, iar schimbătorilor le-a vărsat banii şi le-a răsturnat mesele;

16

şi celor care vindeau porumbei le-a zis: „Luaţi acestea de aici! Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de neguţătorie!“

17

Şi ucenicii Săi şi-au adus aminte că este scris: Râvna casei Tale m'a mâncat.

18

Dar I-au răspuns Iudeii, zicând: „De vreme ce tu faci acestea, ce semn ne arăţi?“ e

19

Iisus le-a răspuns şi le-a zis: „Dărâmaţi templul acesta şi'n trei zile îl voi ridica“.

20

Şi au zis Iudeii: „În patruzeci şi şase de ani s'a zidit templul acesta! Şi tu îl vei ridica în trei zile?...“.

21

Dar El le vorbea de templul trupului Său.

22

Deci, când a înviat din morţi, ucenicii Săi şi-au adus aminte că El zisese aceasta şi au crezut Scripturii şi cuvântului pe care-l spusese Iisus.

...

https://www.oca.org/readings/daily/2024/05/10

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna5

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/mai.html

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

 

SĂRBĂTOAREA “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, DEDICATĂ MAICII DOMNULUI, ESTE VECHE DE APROXIMATIV 1400 -1500 DE ANI, DE PE VREMEA ÎMPĂRAȚILOR BIZANTINI LEON I ȘI JUSTINIAN I. “BISERICA SFINTEI MARII A IZVORULUI” DIN ISTANBUL, UNDE SE AFLĂ ȘI “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, AȘA CUM ESTE ASTĂZI EA DATEAZĂ DIN 1835. (De ce turcii îi spun acestei biserici Mănăstirea Grecească a Mamei Maria a Peștilor, în limba turcă “Balıklı Meryem Ana Rum Manastiri” ? Câți creștini mai sunt azi în Turcia?) NE AMINTIM CĂ TURCII AU CUCERIT IMPERIUL BIZANTIN CREȘTIN ÎN 1453 DIN CAUZA DECADENȚEI RELIGIOASE ȘI MORALE A CREȘTINILOR, CA PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU.

Întrebare: Acel izvor, ca și sărbătoarea referitoare la el, în românește sunt cunoscute cu numele de Izvorul Tămăduirii. Grecii spun Izvorul Dătător de Viață. Turcii folosesc altă denumire pentru biserica din Constantinopol unde este Izvorul Tămăduirii. Ei îi spun Mănăstirea Grecească a Mamei Maria a Peștilor ? Oare de ce?

Răspuns: Pentru că de sute de ani în bazinul mic de marmură în care curge apă din Izvorul Tămăduirii trăiesc pești.

 

Întrebare: Cum așa?



Răspuns: Potrivit unei legende târzii, în ziua Cuceririi Constantinopolului un călugăr frigea pești într-o tigaie lângă Izvorul Tămăduirii. Când un coleg de al lui l-a anunțat că Cetatea a căzut cucerită de turci, călugărul a zis că el nu va crede decât dacă peștii din tigaie vor reveni la viață. După aceste cuvinte, peștii au sărit din tigaie în izvor și au început să înoate.

 

Întrebare: Deci, turcii spun că Maica Domnului a făcut o minune pentru ei?

 

Răspuns: Așa rezultă de aici. 

 

...

 

Întrebare: Turcia este o țară musulmană cu o populație de peste 80 de milioane de locuitori. Câți creștini mai sunt pe acest teritoriu unde era cândva Imperiul Bizantin Creștin?



Răspuns: Cam 0,2% mai sunt creștini. După alte surse, cam 0,3 – 0,4% creștini, adică între 200.000 și 320.000 de creștini de diferite denominațiuni. (80.000 sunt ortodocși orientali; 35.000 sunt catolici; 18.000 greci antiohieni; 5.000 greci ortodocși; 8.000 protestanți; etc). Aceste informații le-am luat din articolul Christianity in Turkey, din encyclopedia liberă Wikipedia. (https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Turkey)

 

…………………………………………………………………………………

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/suntem-in-martea-luminata-in-saptamana.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/suntem-in-saptamana-luminata-adica-in.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/iisuse-cel-ce-ai-inviat-din-morti.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, LA DOUĂ SĂPTĂMÂNI DUPĂ PAȘTI, este DUMINICA SFINTELOR FEMEI MIRONOSIȚE, adică azi sunt sărbătorite acele Sfinte Femei care au mers cu miruri la mormântul Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a unge cu uleiuri parfumate corpul Lui mort, în prima zi a săptămânii evreiești, zi care ulterior a fost numită de creștini “Ziua Domnului”, în limba latină “Dies Dominica”. Femeile curajoase au ajuns la mormânt foarte de dimineață, pe când răsărea soarele, în timp ce apostolii stăteau încuiați în casă de frica iudeilor. Ele au găsit mormântul gol, căci Mântuitorul înviase. Un înger era prezent la mormânt și le-a zis: “Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă. Iar plecând ele în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui. Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucuraţi-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat. Atunci Iisus le-a zis: Nu vă temeţi. Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, ca să meargă în Galileea, şi acolo Mă vor vedea.” (Matei 28, 5-10). ... TOT ÎN DUMINICA ACEASTA SUNT SĂRBĂTORIȚI IOSIF DIN ARIMATEEA ȘI NICODIM, acei bărbați sfinți care au coborât de pe cruce trupul mort al Domnului, l-au pregătit pentru înmormântare, apoi, vineri seara, l-au pus în mormântul săpat în stâncă și au prăvălit o piatră mare la ușa mormântului. (Ioan 19, 38-42; Matei 27, 57-60). SFINTELE FEMEI MIRONOSIȚE SUNT UN MODEL PENTRU TOATE FEMEILE CREȘTINE. ASTFEL CĂ, ÎN ANUL 2020, SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE A HOTĂRÂT CA DUMINICA FEMEILOR MIRONOSIȚE SĂ FIE ȘI DUMINICA FEMEILOR CREȘTINE, ÎN GENERAL, ca semn de prețuire pentru mamele noastre, bunicile noastre, pentru surori, soții, pentru toate persoanele de gen feminin care mărturisesc prin rugăciune, prin cuvintele și faptele lor, credința în Domnul nostru Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat, oferind astfel multă bucurie și lumină în viața Bisericii, a familiei, a școlii, a societății în general. ... Prin urmare, cu această ocazie, Îl rugăm pe Veșnicul Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, adică pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate copilele, fetele și femeile creștine din toată lumea, inclusiv pe cele din România! ... Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în această Duminică, precum și numele Sfintelor Femei Mironosițe!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce p...