sâmbătă, 4 mai 2024

Suntem în SÂMBĂTA MARE, în SÂMBĂTA PAȘTILOR, adică SÂMBĂTĂ în A 7 – A SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, AZI FIIND ULTIMA ZI DIN ACEST POST. În Sfânta și Marea Zi Sâmbătă sărbătorim, conform îndrumărilor din cartea de cult numită Triod, “Îngroparea Dumnezeiască și Trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și Pogorârea în iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost mutat spre viața veșnică.” Îngroparea Mântuitorului a avut loc vineri seara, înainte de apusul soarelui, adică înainte de a începe sâmbăta. Sâmbăta era și este ziua de odihnă săptămânală a evreilor religioși, pe care ei o respectă cu strictețe. Din punctul de vedere al evreilor religioși de azi și de atunci, sâmbăta începe vineri seara după apusul soarelui. În acel an, când a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos, sărbătoarea Paștilor a căzut chiar în acea sâmbătă. Deci, acea zi de sâmbătă avea o importanță dublă, așa că s-au silit să termine cu Înmormântarea Domnului înainte de apusul soarelui. La Înmormântare au participat, în mod deosebit, Iosif din Arimateea și Nicodim, care fuseseră ucenici în secret ai lui Iisus, dar erau și membri în Consiliul Suprem al Evreilor (adică în Sanhedrin, numit și Sinedriu). Corpul mort al lui Iisus a fost înfășurat în giulgiu curat de in, cu miresme de smirnă și aloe, apoi a fost pus în mormântul lui Iosif din Arimateea, mormânt săpat în stâncă și care era aproape de locul Răstignirii. Apoi, la ușa Mormântului au pus o piatră mare. La cererea elitei iudaice, piatra a fost sigilată și la Mormânt a fost pusă gardă de soldați, cu aprobarea guvernatorului roman Pilat, ca nu cumva corpul mort să fie furat de ucenicii lui Iisus cu scopul de a pretinde că a înviat. DECI SÂMBĂTA MARE NE AMINTEȘTE ȘI DE FAPTUL CĂ EVREII AU LUAT MĂSURI, ÎMPREUNĂ CU ROMANII, PENTRU A SE ASIGURA CĂ TRUPUL MORT AL LUI IISUS RĂMÂNE ÎN MORMÂNT. CULMEA ESTE CĂ IISUS A ÎNVIAT ȘI A IEȘIT DIN MORMÂNT, ÎN CIUDA TUTUROR MĂSURILOR LOR DE SIGURANȚĂ. APOSTOLII, CARE DEVENISERĂ FOARTE FRICOȘI DUPĂ ARESTAREA ȘI OMORÂREA LUI IISUS, AU CĂPĂTAT MARE CURAJ DUPĂ ÎNVIEREA LUI, DAR MAI ALES DUPĂ ÎNĂLȚAREA LUI LA CER ȘI TRIMITEREA DUHULUI SFÂNT PESTE EI. ASTFEL CĂ APOSTOLII, CU RISCUL VIEȚII, ÎNCEP SĂ PREDICE ÎN TOATĂ LUMEA MOARTEA ȘI ÎNVIEREA LUI IISUS, PRIN CARE OAMENII DOBÂNDESC IERTAREA PĂCATELOR ȘI VIAȚA VEȘNICĂ FERICITĂ. DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A ÎNVIAT ȘI ESTE VIU, ÎN VECII VECILOR! MULȚUMIM FRUMOS, DOAMNE IISUSE HRISTOASE, PENTRU CĂ, PRIN MOARTEA ȘI ÎNVIEREA TA, NE OFERI ȘI NOUĂ POSIBILITATEA DE A PARTICIPA LA O VIAȚĂ MEREU ÎNNOITĂ PRIN DUHUL TĂU CEL SFÂNT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! ADEVĂRAT!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

„Pentru că şi Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepţi, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, Cu care S-a coborât şi a propovăduit şi duhurilor ţinute în închisoare, Care fuseseră neascultătoare altădată”... (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul 3, versetele 18-20). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=3&id=61

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2934839096656581&set=a.711891222284724


Vineri seara, înainte de apusul soarelui (căci după apusul soarelui deja începe sâmbăta, zi de odihnă pe care evreii religioși o respectă cu strictețe chiar și astăzi), Iosif din Arimateea și Nicodim, ambii membri ai Consiliului Suprem Iudaic (Sanhedrinul sau Sinedriul), dar ucenici pe ascuns (de frica iudeilor) ai lui Iisus, au înmormântat corpul mort al Mântuitorului. Iosif ceruse de la guvernatorul roman Pilat permisiunea să ia corpul mort de pe cruce, iar Pilat, după ce s-a încredințat de la centurion că Iisus a murit, i-a dat voie. (Marcu 15, 44). Nicodim a adus ca la 100 de litre de amestec de smirnă și aloe. Ei au înfășurat trupul lui Iisus în giulgiu cu miresme, după cum era obiceiul de înmormântare la iudei. Apoi l-au pus într-un mormânt nou, săpat în stâncă, în apropiere, rostogolind o piatră foarte mare (Marcu 16, 3-4) la ușa mormântului. Femeile erau de față. Mormântul era proprietatea lui Iosif. (Ioan 19, 39-42 ; Matei, 27, 59-61). Sâmbătă (adică vineri după apusul soarelui, căci la evrei așa începe sâmbăta), marii preoți evrei și fariseii au mers la guvernatorul roman Pilat și au cerut să pună strajă la mormânt timp de trei zile, ca nu cumva trupul mort al lui Iisus să fie furat de ucenici și să se spună apoi că a înviat. Pilat le-a dat strajă de soldați. Marii preoți și fariseii au pecetluit mormântul și au pus strajă de soldați să păzească mormântul. https://en.wikipedia.org/wiki/Burial_of_Jesus 

Textul evanghelic care se citește la Utrenie în Sfânta și Marea Zi Sâmbătă este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 27, versetele 62-66:

Iar a doua zi, care este după vineri, s-au adunat arhiereii şi fariseii la Pilat,

Zicând: Doamne, ne-am adus aminte că amăgitorul Acela a spus, fiind încă în viaţă: După trei zile Mă voi scula.

Deci, porunceşte ca mormântul să fie păzit până a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui să vină şi să-L fure şi să spună poporului: S-a sculat din morţi. Şi va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi.

Pilat le-a zis: Aveţi strajă; mergeţi şi întăriţi cum ştiţi.

Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra.” https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=27

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Sfânta și Marea Zi Sâmbătă este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 28, versetele 1-20:

“După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul.

Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei.

Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada.

Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi.

Iar îngerul, răspunzând, a zis femeilor: Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi.

Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut.

Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă.

Iar plecând ele în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui.

Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucuraţi-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat.

Atunci Iisus le-a zis: Nu vă temeţi. Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, ca să meargă în Galileea, şi acolo Mă vor vedea.

Şi plecând ele, iată unii din strajă, venind în cetate, au vestit arhiereilor toate cele întâmplate.

Şi, adunându-se ei împreună cu bătrânii şi ţinând sfat, au dat bani mulţi ostaşilor,

Zicând: Spuneţi că ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe când noi dormeam;

Şi de se va auzi aceasta la dregătorul, noi îl vom îndupleca şi pe voi fără grijă vă vom face.

Iar ei, luând arginţii, au făcut precum au fost învăţaţi. Şi s-a răspândit cuvântul acesta între Iudei, până în ziua de azi.

Iar cei unsprezece ucenici au mers în Galileea, la muntele unde le poruncise lor Iisus.

Şi văzându-L, I s-au închinat, ei care se îndoiseră.

Şi apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ.

Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh,

Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=28

...

Despre Sfânta și Marea Zi Sâmbătă: https://ro.orthodoxwiki.org/S%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na_Patimilor#S.C3.A2mb.C4.83ta_Mare

...

Slujba din Sâmbăta Mare o putem găsi în Triod, la următorul link:

 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf .










https://www.facebook.com/photo/?fbid=2934839796656511&set=a.711891222284724




...

……………………………………………………………………………………

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/suntem-in-vinerea-mare-in-vinerea.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/suntem-in-sfanta-si-marea-zi-joi-din.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/suntem-in-sfanta-si-marea-zi-miercuri.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/suntem-in-sfanta-si-marea-zi-marti-din.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/suntem-in-sfanta-si-marea-zi-luni-din.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/suntem-in-duminica-floriilor-adica-in.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/suntem-in-sambata-lui-lazar-in-sasea.html

 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Până pe 25 noiembrie MAI CÂNTĂM sau ROSTIM TROPARUL SĂRBĂTORII din 21 noiembrie INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ (TEMPLU), LA VÂRSTA DE TREI ANIȘORI, căci suntem în perioada de odovanie (serbare prelungită, în care păstrăm în rugăciuni subiectul sărbătorii). Prin sărbătoarea aceasta retrăim un eveniment foarte important din desfășurarea planului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Este evenimentul care anunță apropierea Nașterii Mântuitorului lumii. Deși limbajul troparului ne poate părea un pic greoi, avem datoria să căutăm să-i pătrundem sensul, căci el rezumă semnificația sărbătorii. Să observăm textul în limba română, apoi să-l ascultăm cântat: “Astăzi înainte însemnarea buneivoințe a lui Dumnezeu, și propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată, și pe Hristos tuturor mai'nainte Îl vestește. Acesteia și noi cu glas mare să-i strigăm: Bucură-Te, Plinirea rânduielii Ziditorului!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2263336124053440 ... Să observăm și să ascultăm o variantă a troparului în engleză: “Today is the prelude of the good will of God, of the preaching of the salvation of mankind. The Virgin appears in the temple of God, in anticipation proclaiming Christ to all. Let us rejoice and sing to her: Rejoice, O Fulfillment of the Creator's dispensation!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/925484939526135

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=3128332817307207&set=a.711891222284724     https://www.facebook.com/io...