marți, 7 mai 2024

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp ce stătea împreună cu ei la masă, luând pâinea a binecuvântat şi, frângând, le-a dat. Şi s'au deschis ochii lor şi L-au cunoscut; dar El li S'a făcut nevăzut.” (Sfânta Evanghelie după Luca, 24, 29-31)

Probabil că în timpul celor 40 de zile după Înviere, până la Înălțarea la Cer, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, S-a arătat în repetate rânduri persoanelor cunoscute. Să ne amintim câteva arătări ale Domnului după Înviere, conform Noului Testament!

1)      Mariei Magdalena (Marcu 16, 9; Ioan 20, 14-17);

2)      Femeilor Mironosițe (Matei 28, 9-10);

3)      Apostolului Petru (Luca 24, 34; 1 Corinteni 15,5);

4)      La doi ucenici în drum spre Emaus, unul dintre ei cu numele de Cleopa (Marcu 16, 12-13; Luca 24, 13-31);

5)      Celor 10 apostoli, fără Toma (Ioan 19, 20-23);

6)      Celor 11 apostoli, Toma fiind de față (Ioan 19, 26-29);

7)      Celor 7 apostoli/ucenici la Marea Galileii (Ioan 21, 1-14);

8)      Celor 11 apostoli, în Galileea, la muntele la care îi chemase Iisus (Matei 28, 16-20);

9)      Celor peste 500 de frați, cărora li S-a arătat deodată (1 Corinteni 15, 6);

10)   Lui Iacov (1 Corinteni, 15, 7).

Noul Testament nu menționează că Domnul nostru Iisus Hristos după Înviere s-ar fi arătat Sfintei Sale Mame, Sfânta Fecioară Maria. Ni se lasă astfel libertatea de a face cercetări pentru a afla ce au afirmat sfinții de-a lungul istoriei cu privire la acest subiect, sau de a face exerciții pe logica credinței și a așteptărilor noastre pioase. În Sinaxarul din Sfânta și Marea Duminică a Paștilor (în cartea de cult numită Penticostar, folosită de ortodocși și greco-catolici) scrie că Maica Domnului a fost prima care a cunoscut Învierea. Penticostarul îl putem găsi la următorul link: https://www.cbrom.de/images/pdf/penticostar_buc_1973.pdf  . Unii spun că cel mai vechi document în care se spune că Maica Domnului a fost prima care a văzut Învierea provine de la Sfântul Ambrozie, Episcop la Milan în perioada 374-397, după cum observăm în Enciclopedia Catolică (Catholic Encyclopedia), la articolul The Blessed Virgin Mary, Mary and Our Lord's Resurrectionhttps://www.newadvent.org/cathen/15464b.htm . Alții spun că poetul creștin Sedulius (sec. V) a menționat pentru prima dată clar tradiția potrivit căreia Maica Domnului a fost prima care a văzut Învierea. “Un lucru este sigur: Sfânta Fecioară Maria s-a bucurat de o participare foarte deosebită și onorată la Învierea Fiului ei Divin.” (Did Jesus appear first to his Mother after the Resurrection?http://newtheologicalmovement.blogspot.com/2011/05/did-jesus-appear-first-to-his-mother.html

......

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în a Treia Zi De Paști este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 24, versetele 12-35:

 

12

Iar Petru s'a ridicat şi a alergat la mormânt; şi aplecându-se, a văzut giulgiurile singure odihnindu-se. Şi a plecat, mirându-se în sine de ceea ce se petrecuse.

13

Şi iată că'n aceeaşi zi doi dintre ei mergeau la un sat care era departe de Ierusalim ca la şaizeci de stadii, al cărui nume era Emaus.

14

Şi ei vorbeau între ei despre toate întâmplările acestea.

15

Şi a fost că'n timp ce vorbeau şi se întrebau între ei, Iisus Însuşi, apropiindu-Se, mergea împreună cu ei.

16

Dar ochii lor erau ţinuţi ca să nu-L cunoască.

17

Şi El le-a zis: „Ce sunt cuvintele acestea pe care le schimbaţi între voi mergând?“ Iar ei s'au oprit şi erau trişti.

18

Şi răspunzând unul cu numele Cleopa b, I-a zis: „Oare numai tu singur eşti străin c în Ierusalim şi nu ştii cele ce s'au întâmplat în el zilele acestea?“

19

Şi El le-a zis: „Care?“ Iar ei I-au răspuns: „Cele despre Iisus Nazarineanul, care era profet puternic în faptă şi'n cuvânt înaintea lui Dumnezeu şi a întregului popor;

20

cum L-au osândit la moarte arhiereii şi mai-marii noştri şi L-au răstignit.

21

Iar noi nădăjduiam că El este Cel ce avea să izbăvească pe Israel; şi totuşi astăzi este a treia zi de când s'au petrecut acestea.

22

Ci şi nişte femei de-ale noastre ne-au înspăimântat; ducându-se de dimineaţă la mormânt

23

şi neaflându-I trupul, au venit zicând că vedenie de îngeri au văzut, care le-au spus că este viu.

24

Iar unii dintre noi s'au dus la mormânt şi au găsit aşa cum şi femeile spuseseră, dar pe El nu L-au văzut“.

25

Şi El le-a zis: „O, nepricepuţilor, şi cu inima zăbavnici a crede'n toate câte-au spus profeţii!

26

Nu trebuia oare ca Hristos să pătimească acestea şi să intre'ntru slava Sa?“

27

Şi, începând de la Moise şi de la toţi profeţii, le-a tâlcuit din toate Scripturile cele despre El.

28

Şi s'au apropiat de satul unde se duceau, iar El Se făcea că merge mai departe.

29

Dar ei Îl rugau stăruitor, zicând: „Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua“. Şi a intrat să rămână cu ei.

30

Şi a fost că'n timp ce stătea împreună cu ei la masă, luând pâinea a binecuvântat şi, frângând, le-a dat.

31

Şi s'au deschis ochii lor şi L-au cunoscut; dar El li S'a făcut nevăzut.

32

Şi au zis unul către altul: „Oare nu ardea'ntru noi inima noastră când ne vorbea pe cale şi'n timp ce ne tâlcuia Scripturile?“

33

Şi'n ceasul acela sculându-se s'au întors la Ierusalim şi I-au găsit adunaţi pe cei unsprezece şi pe cei ce erau împreună cu ei,

34

care ziceau că Domnul cu adevărat a înviat şi I s'a arătat lui Simon.

35

Şi ei au povestit cele petrecute pe cale şi cum a fost El cunoscut de ei întru frângerea pâinii d.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=24

...


https://www.facebook.com/photo/?fbid=2936630263144131&set=a.711891222284724

...

https://www.oca.org/readings/daily/2024/05/07        

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna5

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/mai.html

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

 

……………………………………………………………………………………

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/suntem-in-saptamana-luminata-adica-in.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/05/iisuse-cel-ce-ai-inviat-din-morti.html

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Până pe 25 noiembrie MAI CÂNTĂM sau ROSTIM TROPARUL SĂRBĂTORII din 21 noiembrie INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ (TEMPLU), LA VÂRSTA DE TREI ANIȘORI, căci suntem în perioada de odovanie (serbare prelungită, în care păstrăm în rugăciuni subiectul sărbătorii). Prin sărbătoarea aceasta retrăim un eveniment foarte important din desfășurarea planului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Este evenimentul care anunță apropierea Nașterii Mântuitorului lumii. Deși limbajul troparului ne poate părea un pic greoi, avem datoria să căutăm să-i pătrundem sensul, căci el rezumă semnificația sărbătorii. Să observăm textul în limba română, apoi să-l ascultăm cântat: “Astăzi înainte însemnarea buneivoințe a lui Dumnezeu, și propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată, și pe Hristos tuturor mai'nainte Îl vestește. Acesteia și noi cu glas mare să-i strigăm: Bucură-Te, Plinirea rânduielii Ziditorului!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2263336124053440 ... Să observăm și să ascultăm o variantă a troparului în engleză: “Today is the prelude of the good will of God, of the preaching of the salvation of mankind. The Virgin appears in the temple of God, in anticipation proclaiming Christ to all. Let us rejoice and sing to her: Rejoice, O Fulfillment of the Creator's dispensation!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/925484939526135

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=3128332817307207&set=a.711891222284724     https://www.facebook.com/io...