luni, 14 februarie 2022

DESPRE LIMITELE ȘTIINȚEI ȘI ATEISMULUI, CU PROFESORUL ALISTER MC GRATH, DE LA UNIVERSITATEA DIN OXFORD, FOST ATEU ÎN TINEREȚE: PARADOXAL, ȘTIINȚA NE AJUTĂ SĂ NE DĂM SEAMA CÂT DE IMPORTANTE SUNT SENSUL ȘI SCOPUL PENTRU BUNĂSTAREA UMANĂ, DAR ȘTIINȚA ÎNSĂȘI NU NE POATE SPUNE CARE SUNT ACEL SENS ȘI ACEL SCOP. PROFESORUL ALISTER MC GRATH, CA ADOLESCENT, CREDEA CĂ ȘTIINȚA ȘI RELIGIA SUNT ÎN CONFLICT. PRIN URMARE, EL A ALES SĂ DEVINĂ OM DE ȘTIINȚĂ. ÎNSĂ, CU VREMEA, EL ȘI-A DAT SEAMA CĂ NU POATE DOVEDI CĂ ATEISMUL ESTE ADEVĂRAT. ACTUALMENTE EL ESTE PROFESOR DE ȘTIINȚĂ ȘI RELIGIE LA UNIVERSITATEA OXFORD. ÎN 19 MAI 2022, EL ÎȘI VA PUBLICA O NOUĂ CARTE, DESPRE IMPORTANȚA TEOLOGIEI. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 12 februarie 2022)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Dar ia întreabă dobitoacele şi te vor învăţa, şi păsările cerului, şi te vor lămuri; Sau vorbeşte cu pământul, şi-ţi va da învăţătură şi peştii mării îţi vor istorisi cu de-amănuntul. Cine nu cunoaşte din toate acestea că mâna Domnului a făcut aceste lucruri? În mâna Lui El ţine viaţa a tot ce trăieşte şi suflarea întregii omeniri. ... Oare nu la bătrâni sălăşluieşte înţelepciunea şi priceperea nu merge mână în mână cu vârsta înaintată? La Dumnezeu se află înţelepciunea şi puterea; sfatul şi pătrunderea sunt ale Lui.” (Iov 12, 7-13) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=42&cap=12

 

Profesorul Alister McGrath. https://en.wikipedia.org/wiki/Alister_McGrath

 

La întrebarea « Cum a început totul? », știința răspunde: « Probabil printr-un accident. »  La întrebarea « Cum se va termina totul? », știința răspunde: « Probabil printr-un accident. »  Și pentru mulți oameni viața accidentală nu merită să fie trăită.

Mai multe aspecte din răspunsurile date de profesorul Alister McGrath, în interviul recent pentru Faraday Institute, putem afla din articolul Alister McGrath on the limits of science and atheism, publicat în data de 12 februarie 2022, pe website-ul londonez de știri creștine CHRISTIAN TODAY, de Faraday Institute.

.........................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

“ATEISMUL A MURIT?” (“IS ATHEISM DEAD?”) ESTE O NOUĂ CARTE CARE ARGUMENTEAZĂ CĂ ATEISMUL ESTE INCOMPATIBIL CU ȘTIINȚA ȘI CĂ BISERICA TREBUIE SĂ SE TREZEASCĂ ȘI SĂ LUPTE, CĂCI ÎN ULTIMII 50 DE ANI ȘTIINȚA INDICĂ DIN CE ÎN CE MAI MULT SPRE DUMNEZEU, SPRE CREATORUL UNIVERSULUI (DE EXEMPLU, PRIN DESCOPERIREA FAPTULUI CĂ CINEVA A AJUSTAT FIN UNIVERSUL PENTRU A FACE POSIBILĂ VIAȚA PE PĂMÂNT). DE ASEMENEA, ARHEOLOGIA ȘI ISTORIA CONFIRMĂ ADEVĂRURILE BIBLIEI (DE EXEMPLU, DESPRE CASA REGELUI DAVID, DESPRE ORAȘUL IERIHON, DESPRE SODOMA, DESPRE CASA LUI PETRU DIN CAPERNAUM, DESPRE GABBATHA SAU LOCUL PARDOSIT CU PIETRE UNDE IISUS A STAT ÎN FAȚA LUI PILAT). ACESTE ADEVĂRURI ȘTIINȚIFICE ȘI ARHEOLOGICE SUNT POPULARIZATE ACUM PRIN CARTEA ACEASTA, CARE A FOST PUBLICATĂ ÎN SUA, ÎN 19 OCTOMBRIE 2021. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 27 octombrie 2021) NE AMINTIM CĂ TOT ÎN ACEASTĂ LUNĂ A FOST PUBLICATĂ ÎN FRANȚA O CARTE ASEMĂNĂTOARE: “DUMNEZEU, ȘTIINȚA ȘI DOVEZILE – ZORII UNEI REVOLUȚII?”. ACEASTĂ CARTE RĂSTOARNĂ CERTITUDINILE MATERIALISMULUI NAIV CARE L-A EXCLUS PE DUMNEZEU.

 

“Dumnezeu, știința și dovezile – zorii unei revoluții?” (articol în franceză din 12 octombrie 2021, în care este prezentată cartea DIEU, LA SCIENCE, LES PREUVES, L'AUBE D'UNE RÉVOLUTION, recent publicată la Paris și pusă în vânzare din 13 octombrie 2021; este o carte în care 20 de specialiști de marcă aduc la zi un mănunchi de dovezi raționale din domenii diferite și independente ale științei, oferind o lumină nouă cu privire la existența lui Dumnezeu, răsturnând certitudinile materialismului naiv care L-a exclus pe Dumnezeu, materialism care impregnează încă spiritele; astăzi există un consens științific, toți savanții sunt unanimi în a recunoaște că universul se află în expansiune, că are un început și că va avea un sfârșit; cum să nu se repună problema unei Ființe care se află la originea a tot ceea ce există?; traducere în română de I. N. )

 

“PENTRU A-L GĂSI PE DUMNEZEU, TREBUIE SĂ AI CREDINȚA CĂ EȘTI ÎN STARE SĂ-L CAUȚI.” AȘA SPUNE ASTRONOMUL AMERICAN GUY CONSOLMAGNO ÎN CARTEA SA “FINDING GOD IN THE UNIVERSE”, CARE ESTE PROGRAMATĂ SĂ FIE PUBLICATĂ ÎN APRILIE 2022. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 3 ianuarie 2022)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...