duminică, 13 februarie 2022

DUMNEZEU PRIMEȘTE RUGĂCIUNEA OMULUI SMERIT DE CONȘTIINȚA PĂCATELOR ȘI ÎL ÎNDREPTEAZĂ. SĂ URMĂM EXEMPLUL RUGĂCIUNII DE POCĂINȚĂ A VAMEȘULUI! SĂ EVITĂM RUGĂCIUNEA FARISEULUI MULȚUMIT DE SINE, LĂUDĂROS ȘI DISPREȚUITOR! (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu trei săptămâni înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești Pilda despre rugăciunea vameșului și rugăciunea fariseului, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii.)

Pr. prof. Ion Ciungu 

 

Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, este Învățătorul Suprem.  În Noul Testament găsim exprimate învățăturile Sale dumnezeiești. Pentru ziua de azi avem Pilda vameșului și fariseului.


“Către unii care se credeau că sunt drepţi şi-i priveau cu dispreţ pe ceilalţi, a zis pilda aceasta:

Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu şi celălalt vameş.

Fariseul, stând, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig.

Iar vameşul, departe stând, nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.

Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.(Sfânta Evanghelie după Luca 18, 9-14) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=18

...

SĂ NU-I DISPREȚUIM PE ALȚII CARE SE ROAGĂ LUI DUMNEZEU, CHIAR DACĂ NI SE PARE CĂ NOI SUNTEM MAI DREPȚI! DUMNEZEU APRECIAZĂ MULT RUGĂCIUNEA PĂCĂTOSULUI CONȘTIENT ȘI UMILIT. SĂ-L LUĂM MODEL ÎN RUGĂCIUNE PE VAMEȘUL CARE SE POCĂIEȘTE DE PĂCATE! (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 33 – a după Rusalii!)

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=02

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/02/13

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

https://www.stathanasius.org/site/assets/files/9290/study_02_13_22.pdf

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

IISUS A GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA FEMEIA PĂGÂNĂ, CANAANEANCĂ. EVALUAREA ȘI RECOMPENSAREA CREDINȚEI ACESTEI FEMEI ÎNDURERATE DE SUFERINȚA FIICEI EI AU VENIT DIN PARTEA LUI IISUS, PE LOC: O, FEMEIE, MARE ESTE CREDINȚA TA! FIE ȚIE PRECUM VOIEȘTI! IAR EVANGHELISTUL MATEI NE SPUNE CĂ FIICA EI S-A VINDECAT DIN CEASUL ACELA. (Haideți să aflăm, sau să ne amintim, cum Iisus, pe baza credinței smerite, iubitoare și insistente în rugăciune, a unei mame, a vindecat-o, de la distanță, pe fiica ei chinuită rău de un demon!) NE AMINTIM CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A MAI GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA OFIȚERUL ROMAN CARE A VENIT LA IISUS PENTRU SERVITORUL GRAV BOLNAV. ÎNVĂȚĂTURA PE CARE O EXTRAGEM DIN ACESTE DOUĂ EXEMPLE DE PERSOANE PĂGÂNE ESTE CĂ DUMNEZEU GĂSEȘTE CREDINȚĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, ACOLO UNDE OAMENII NICI NU SE AȘTEAPTĂ. SĂ NU-I DISPREȚUIM PE CEI CARE NI SE PAR PĂGÂNI, CĂCI DUMNEZEU ESTE CEL CARE FACE EVALUAREA ȘI DĂ RECOMPENSA!

 

LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, AZI 2 FEBRUARIE, AVEM SĂRBĂTOAREA ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. OARE ȘTIM CINE L-A ÎNTÂMPINAT PE PRUNCUL IISUS ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM? OARE NE GÂNDIM UNDE AM PUTEA SĂ-L ÎNTÂMPINĂM ȘI NOI CUMVA AZI ȘI ÎN FIECARE ZI? (Haideți să intrăm și noi în atmosfera acestei Zile de Sărbătoare Împărătească, dedicată Împăratului Cerurilor Care S-a Făcut Om pentru mântuirea oamenilor!)

 

CERȘETORUL ORB BARTIMEU, DIN ORAȘUL IERIHON, PRIN RUGĂCIUNEA LUI INSISTENTĂ CĂTRE IISUS, NE ÎNVAȚĂ SĂ CEREM INSISTENT MILA VINDECĂTOARE PE CARE NUMAI IISUS, MEDICUL SUPREM, NE-O POATE DA. BARTIMEU N-A CERUT DE LA IISUS BANI, NICI ALTE AVANTAJE MATERIALE, CĂCI ȘTIA CĂ IISUS POATE DA MULT MAI MULT DECÂT DAU OAMENII OBIȘNUIȚI. (Haideți să ne amintim azi, în Duminica a 31-a după Rusalii, cum orbul Bartimeu a primit vindecare de la Iisus, prin rugăciunea insistentă și prin credința care absoarbe puterea divină vindecătoare! Să ne amintim și frumoasa poezie “Bartimeu”, de Costache Ioanid!)

 

DIN ZECE LEPROȘI VINDECAȚI DE IISUS ÎN ACELAȘI TIMP, NUMAI UNUL SINGUR S-A ÎNTORS SĂ-I MULȚUMEASCĂ LUI DUMNEZEU. ACEL UNUL SINGUR, OARE ERA EVREU? NU. CEILALȚI NOUĂ ERAU EVREI. FOARTE NERECUNOSCĂTORI SUNT EVREII! SĂ NU LE URMĂM EXEMPLUL! SĂ LUĂM EXEMPLUL SAMARINEANULUI CARE ÎI MULȚUMEȘTE LUI DUMNEZEU PENTRU VINDECARE! (Haideți să ne amintim textul evanghelic despre Minunea Vindecării Celor Zece Leproși, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 29-a după Rusalii! Și textul evanghelic despre Tânărul Bogat, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 30-a după Rusalii. Am observat în calendar că, de obicei, în fiecare an, din septembrie numerotarea Duminicilor de după Rusalii nu mai respectă ordinea aritmetică, ci pare a fi o numerotare foarte capricioasă. Observăm că în 6 februarie va fi Duminica a 17-a după Rusalii, apoi în 13 februarie este Duminica a 33-a după Rusalii. Este prea complicat să explicăm de ce. Pe noi ne interesează textele evanghelice și ne concentrăm pe ele.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...