miercuri, 2 februarie 2022

LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, AZI 2 FEBRUARIE, AVEM SĂRBĂTOAREA ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. OARE ȘTIM CINE L-A ÎNTÂMPINAT PE PRUNCUL IISUS ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM? OARE NE GÂNDIM UNDE AM PUTEA SĂ-L ÎNTÂMPINĂM ȘI NOI CUMVA AZI ȘI ÎN FIECARE ZI? (Haideți să intrăm și noi în atmosfera acestei Zile de Sărbătoare Împărătească, dedicată Împăratului Cerurilor Care S-a Făcut Om pentru mântuirea oamenilor!)

Pr. prof. Ion Ciungu


“În mâini ţine Simeon, bătrânul, îmbrăţişat pe al Legii Făcător şi Stăpânul tuturor.” (Cântare din slujba de dimineață a sărbătorii Întâmpinarea Domnului) https://www.youtube.com/watch?v=Vki3QrGh818

AZI, 2 FEBRUARIE, ESTE SĂRBĂTOARE: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. ACEASTĂ SĂRBĂTOARE VINE LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI. PRUNCUL IISUS, LA VÂRSTA DE 40 DE ZILE, ESTE PREZENTAT TATĂLUI CERESC, ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM, DE CĂTRE SFÂNTA FECIOARĂ MARIA ȘI DREPTUL IOSIF. ACOLO PRUNCUL ESTE ÎNTÂMPINAT DE UN OM DREPT ȘI SFÂNT CU NUMELE DE SIMEON. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 2 februarie, la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului!)

...........................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat sărbătoarea Întâmpinarea Domnului.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

VAMEȘUL ZAHEU ERA BOGAT. DAR BOGĂȚIA, STRÂNSĂ UNEORI PE NEDREPT, NU-I I-A ADUS MULȚUMIRE ÎN SUFLET. AVEA NEVOIE DE ÎNDREPTAREA, DE IERTAREA ȘI DE MÂNTUIREA PE CARE NUMAI IISUS NI LE POATE DA. ZAHEU ERA OM MIC DE STATURĂ. AUZIND CĂ IISUS, ÎNSOȚIT DE MULȚI OAMENI, VA TRECE PRIN ORAȘUL IERIHON, ZAHEU A ALERGAT ÎNAINTE PE ACEL DRUM ȘI S-A URCAT ÎNTR-UN SICOMOR, CA SĂ-L POATĂ VEDEA. CUNOAȘTEM RECOMPENSA ACESTUI EFORT AL LUI ZAHEU? DAR NOI, ASTĂZI, FACEM VREUN EFORT PENTRU A-L VEDEA PE IISUS? (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 32-a după Rusalii, despre vameșul Zaheu! De asemenea, să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii SFINȚII TREI IERARHI: VASILE CEL MARE, GRIGORIE TEOLOGUL ȘI IOAN GURĂ DE AUR, sărbătoare care în fiecare an este pe data de 30 ianuarie. Acești Sfinți au trăit în secolul al IV-lea după Domnul nostru Iisus Hristos. Unul dintre ei, Sf. Ioan Gură de Aur, a murit în secolul următor, la anul 407 d.Hr. Cu această ocazie, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire, pe toate persoanele care poartă numele acestor Sfinți Ierarhi!)


CERȘETORUL ORB BARTIMEU, DIN ORAȘUL IERIHON, PRIN RUGĂCIUNEA LUI INSISTENTĂ CĂTRE IISUS, NE ÎNVAȚĂ SĂ CEREM INSISTENT MILA VINDECĂTOARE PE CARE NUMAI IISUS, MEDICUL SUPREM, NE-O POATE DA. BARTIMEU N-A CERUT DE LA IISUS BANI, NICI ALTE AVANTAJE MATERIALE, CĂCI ȘTIA CĂ IISUS POATE DA MULT MAI MULT DECÂT DAU OAMENII OBIȘNUIȚI. (Haideți să ne amintim azi, în Duminica a 31-a după Rusalii, cum orbul Bartimeu a primit vindecare de la Iisus, prin rugăciunea insistentă și prin credința care absoarbe puterea divină vindecătoare! Să ne amintim și frumoasa poezie “Bartimeu”, de Costache Ioanid!)

 

DIN ZECE LEPROȘI VINDECAȚI DE IISUS ÎN ACELAȘI TIMP, NUMAI UNUL SINGUR S-A ÎNTORS SĂ-I MULȚUMEASCĂ LUI DUMNEZEU. ACEL UNUL SINGUR, OARE ERA EVREU? NU. CEILALȚI NOUĂ ERAU EVREI. FOARTE NERECUNOSCĂTORI SUNT EVREII! SĂ NU LE URMĂM EXEMPLUL! SĂ LUĂM EXEMPLUL SAMARINEANULUI CARE ÎI MULȚUMEȘTE LUI DUMNEZEU PENTRU VINDECARE! (Haideți să ne amintim textul evanghelic despre Minunea Vindecării Celor Zece Leproși, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 29-a după Rusalii! Și textul evanghelic despre Tânărul Bogat, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 30-a după Rusalii. Am observat în calendar că, de obicei, în fiecare an, din septembrie numerotarea Duminicilor de după Rusalii nu mai respectă ordinea aritmetică, ci pare a fi o numerotare foarte capricioasă. Observăm că în 6 februarie va fi Duminica a 17-a după Rusalii, apoi în 13 februarie este Duminica a 33-a după Rusalii. Este prea complicat să explicăm de ce. Pe noi ne interesează textele evanghelice și ne concentrăm pe ele.)

 

DUPĂ BOTEZUL PRIMIT DE LA IOAN, IISUS A FOST DUS DE DUHUL SFÂNT ÎN PUSTIE CA SĂ FIE ISPITIT DE DIAVOLUL. ACOLO, IISUS A POSTIT 40 DE ZILE ȘI 40 DE NOPȚI, APOI A FOST ISPITIT DE DIAVOLUL, ÎNSĂ DIAVOLUL N-A REUȘIT SĂ-L ATRAGĂ ȘI SĂ-L PRINDĂ PE IISUS ÎN CELE TREI CAPCANE. ASTFEL, IISUS A SCOS NATURA UMANĂ DE SUB PUTEREA DIAVOLULUI, UNDE O COBORÂSE ADAM. PRIN URMARE, ORICE OM CARE ESTE ÎN LEGĂTURĂ CU IISUS POATE IEȘI DE SUB PUTEREA DIAVOLULUI. ... DUPĂ VICTORIA ASUPRA DIAVOLULUI, IISUS S-A STABILIT ÎN ORAȘUL CAPERNAUM, DIN REGIUNEA GALILEIA. ACOLO A ÎNCEPUT SĂ-I LUMINEZE PE OAMENI, SĂ-I SCOATĂ DE SUB PUTEREA ÎNTUNECATĂ A PĂCATELOR INSPIRATE DE DIAVOLUL. IISUS ÎI CHEAMĂ PE OAMENI LA POCĂINȚĂ, ADICĂ LA UN STIL NOU DE VIAȚĂ, INSPIRATĂ DE DUHUL SFÂNT, ÎNTOARSĂ SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU. (Haideți, în această Duminică de după sărbătoarea Botezului Domnului, să Îi mulțumim Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că ne ajută să nu cădem în capcanele Diavolului, iar dacă cumva am căzut, El ne ajută să ieșim din întuneric, prin pocăință, punându-ne în față perspectiva Împărăției lui Dumnezeu!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...