duminică, 23 ianuarie 2022

CERȘETORUL ORB BARTIMEU, DIN ORAȘUL IERIHON, PRIN RUGĂCIUNEA LUI INSISTENTĂ CĂTRE IISUS, NE ÎNVAȚĂ SĂ CEREM INSISTENT MILA VINDECĂTOARE PE CARE NUMAI IISUS, MEDICUL SUPREM, NE-O POATE DA. BARTIMEU N-A CERUT DE LA IISUS BANI, NICI ALTE AVANTAJE MATERIALE, CĂCI ȘTIA CĂ IISUS POATE DA MULT MAI MULT DECÂT DAU OAMENII OBIȘNUIȚI. (Haideți să ne amintim azi, în Duminica a 31-a după Rusalii, cum orbul Bartimeu a primit vindecare de la Iisus, prin rugăciunea insistentă și prin credința care absoarbe puterea divină vindecătoare! Să ne amintim și frumoasa poezie “Bartimeu”, de Costache Ioanid!)

Pr. prof. Ion Ciungu

Isus trecea sub cer iudeu,
printre grădini cu rodii coapte.
Iar zorii se-nălţau mereu.
Dar pentru orbul Bartimeu
era tot noapte după noapte…
” (din poezia “Bartimeu”, de Costache Ioanid)

IISUS ÎL VINDECĂ PE ORBUL DIN IERIHON. NUMELE ORBULUI ERA BARTIMEU, CONFORM SFÂNTULUI EVANGHELIST MARCU. (Să ne amintim textul evanghelic care se citește în Duminica a 31-a după Rusalii! Să ne amintim și frumoasa poezie “Bartimeu”, de Costache Ioanid!)

 

https://www.oca.org/readings/daily/2022/01/23

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

https://www.stathanasius.org/site/assets/files/9283/study_01_23_22.pdf

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php 

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna1

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=01     

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textul evanghelic respectiv.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

DIN ZECE LEPROȘI VINDECAȚI DE IISUS ÎN ACELAȘI TIMP, NUMAI UNUL SINGUR S-A ÎNTORS SĂ-I MULȚUMEASCĂ LUI DUMNEZEU. ACEL UNUL SINGUR, OARE ERA EVREU? NU. CEILALȚI NOUĂ ERAU EVREI. FOARTE NERECUNOSCĂTORI SUNT EVREII! SĂ NU LE URMĂM EXEMPLUL! SĂ LUĂM EXEMPLUL SAMARINEANULUI CARE ÎI MULȚUMEȘTE LUI DUMNEZEU PENTRU VINDECARE! (Haideți să ne amintim textul evanghelic despre Minunea Vindecării Celor Zece Leproși, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 29-a după Rusalii! Și textul evanghelic despre Tânărul Bogat, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 30-a după Rusalii. Am observat în calendar că, de obicei, în fiecare an, din septembrie numerotarea Duminicilor de după Rusalii nu mai respectă ordinea aritmetică, ci pare a fi o numerotare foarte capricioasă. Observăm că în 6 februarie va fi Duminica a 17-a după Rusalii, apoi în 13 februarie este Duminica a 33-a după Rusalii. Este prea complicat să explicăm de ce. Pe noi ne interesează textele evanghelice și ne concentrăm pe ele.)

 

DUPĂ BOTEZUL PRIMIT DE LA IOAN, IISUS A FOST DUS DE DUHUL SFÂNT ÎN PUSTIE CA SĂ FIE ISPITIT DE DIAVOLUL. ACOLO, IISUS A POSTIT 40 DE ZILE ȘI 40 DE NOPȚI, APOI A FOST ISPITIT DE DIAVOLUL, ÎNSĂ DIAVOLUL N-A REUȘIT SĂ-L ATRAGĂ ȘI SĂ-L PRINDĂ PE IISUS ÎN CELE TREI CAPCANE. ASTFEL, IISUS A SCOS NATURA UMANĂ DE SUB PUTEREA DIAVOLULUI, UNDE O COBORÂSE ADAM. PRIN URMARE, ORICE OM CARE ESTE ÎN LEGĂTURĂ CU IISUS POATE IEȘI DE SUB PUTEREA DIAVOLULUI. ... DUPĂ VICTORIA ASUPRA DIAVOLULUI, IISUS S-A STABILIT ÎN ORAȘUL CAPERNAUM, DIN REGIUNEA GALILEIA. ACOLO A ÎNCEPUT SĂ-I LUMINEZE PE OAMENI, SĂ-I SCOATĂ DE SUB PUTEREA ÎNTUNECATĂ A PĂCATELOR INSPIRATE DE DIAVOLUL. IISUS ÎI CHEAMĂ PE OAMENI LA POCĂINȚĂ, ADICĂ LA UN STIL NOU DE VIAȚĂ, INSPIRATĂ DE DUHUL SFÂNT, ÎNTOARSĂ SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU. (Haideți, în această Duminică de după sărbătoarea Botezului Domnului, să Îi mulțumim Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că ne ajută să nu cădem în capcanele Diavolului, iar dacă cumva am căzut, El ne ajută să ieșim din întuneric, prin pocăință, punându-ne în față perspectiva Împărăției lui Dumnezeu!)

 

ÎN 7 IANUARIE ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL PROROC IOAN BOTEZĂTORUL, CEL CARE L-A BOTEZAT ÎN RÂUL IORDAN PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. SCOPUL ACESTUI BOTEZ A FOST CA IOAN SĂ-L PREZINTE LUMII PE IISUS CA MIEL AL LUI DUMNEZEU CARE IA ASUPRA SA PĂCATELE OAMENILOR CARE SE ÎNCRED ÎN EL. DUHUL SFÂNT ȘI TATĂL CERESC L-AU CONFIRMAT PE IISUS PENTRU MISIUNEA DE MIEL AL LUI DUMNEZEU CARE IA ASUPRA SA PĂCATELE LUMII. [Haideți să Îi mulțumim Sfintei Treimi pentru Opera de Mântuire pe care o oferă gratis tuturor oamenilor care vor să o primească, inclusiv nouă! Să-i mulțumim și Sfântului Ioan Botezătorul pentru că ni-L prezintă și nouă pe Iisus ca Miel al lui Dumnezeu Care ne eliberează de păcate! … Cu această ocazie, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire, pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (în România aproape două milioane)!]

 

SĂRBĂTOAREA “BOTEZUL DOMNULUI”, NUMITĂ ȘI “TEOFANIA”, ADICĂ “ARĂTAREA LUI DUMNEUZEU”, FACE PARTE DIN CATEGORIA SĂRBĂTORILOR ÎMPĂRĂTEȘTI, DEDICATE EXCLUSIV ÎMPĂRATULUI ÎMPĂRAȚILOR, ADICĂ LUI DUMNEZEU (TATĂLUI CERESC, FIULUI VEȘNIC IUBIT AL TATĂLUI CERESC ȘI DUHULUI SFÂNT). TREIMEA DUMNEZEIASCĂ (SAU SFÂNTA TREIME) S-A REVELAT CLAR, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE, LA IORDAN, CU OCAZIA BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne închinăm și noi Sfintei Treimi, prin cunoscuta rugăciune zilnică de implorare: “Prea Sfântă Treime, miluiește-ne pe noi! Doamne, curățește păcatele noastre! Stăpâne, iartă fărădelegile noastre! Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău!”)

 

ÎN DUMINICA DINAINTE DE SĂRBĂTOAREA BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, TEXTUL EVANGHELIC NI-L PREZINTĂ PE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL PREDICÂND OAMENILOR, LA RÂUL IORDAN, BOTEZUL POCĂINȚEI ȘI BOTEZÂNDU-I CU APĂ SPRE IERTAREA PĂCATELOR, DAR ANUNȚÂNDU-I CĂ EXISTĂ UN BOTEZ SUPERIOR, CU DUH SFÂNT, PE CARE ÎL VA ADUCE CINEVA MULT MAI IMPORTANT, ADICĂ IISUS. (Haideți să ne amintim textul evanghelic din Duminica dinainte de sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos!)

 

ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN CIVIL ÎL SĂRBĂTORIM LA 1 IANUARIE. (LA 1 SEPTEMBRIE SĂRBĂTORIM ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN BISERICESC, CA ȘI ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN ȘCOLAR.) DAR, LA 1 IANUARIE AVEM ȘI DOUĂ SĂRBĂTORI RELIGIOASE. PRIMA, ÎN CINSTEA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, SĂRBĂTOARE NUMITĂ “TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI” (SAU CIRCUMCIZIA), LA 8 ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII LUI. LA CIRCUMCIZIE I-AU PUS NUMELE PRUNCULUI, ADICĂ “IISUS”, CARE ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU MÂNTUIEȘTE”, NUME ANUNȚAT DE ÎNGERUL GAVRIIL MAI ÎNAINTE CA PRUNCUL SĂ SE FI ZĂMISLIT; A DOUA ESTE ÎN CINSTEA SFÂNTULUI IERARH VASILE CEL MARE, CARE A TRĂIT ÎN SECOLUL AL IV - LEA DUPĂ HRISTOS. [Cu această ocazie, haideți să Îi mulțumim Tatălui nostru Sfânt din Ceruri pentru că ne-a ocrotit viețile în anul care a trecut și să Îl rugăm să ni le ocrotească și în acest An Nou, când marcăm 2022 de ani de la Nașterea Supranaturală a Domnului nostru Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare (în România peste 600.000) !]

 

SFÂNTUL ȘTEFAN, PRIMUL MARTIR CREȘTIN, ESTE SĂRBĂTORIT, ÎN FIECARE AN, PE 27 DECEMBRIE, ÎN A TREIA ZI DE CRĂCIUN. EL A FOST UCIS CU PIETRE LÂNGĂ IERUSALIM, DE CĂTRE EVREII PE CARE ȘTEFAN ÎI ACUZASE CĂ L-AU UCIS PE IISUS. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte referitoare la Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir creștin!) CU ACEASTĂ OCAZIE, SĂ ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI ARHIDIACON ȘTEFAN (în România peste 400.000)! NE AMINTIM CĂ IERI, ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, AM AVUT OCAZIA SPECIALĂ SĂ NE RUGĂM PENTRU PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFINȚILOR IOSIF, DAVID ȘI IACOB. IAR ÎN PRIMA ZI A SĂRBĂTORII NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS AM AVUT OCAZIA SPECIALĂ SĂ NE RUGĂM PENTRU PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE DE CRISTIAN, CRISTIANA, CRISTINA, ȘI DERIVATELE LOR, (În România peste 700.000), NUME CARE PROVIN DE LA "CHRISTUS", NUMELE MÂNTUITORULUI LUMII ÎN LIMBA LATINĂ.

 

A DOUA ZI DE CRĂCIUN ESTE SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA MAICII DOMNULUI, PURUREA FECIOARA MARIA. TEXTUL EVANGHELIC PROGRAMAT PENTRU ACEASTĂ ZI ESTE DESPRE FUGA ÎN EGIPT. ... ÎN ACEST AN, A DOUA ZI DE CRĂCIUN COINCIDE CU PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎL SĂRBĂTORIM, ÎN FIECARE AN, PE SFÂNTUL IOSIF, LOGODNICUL SFINTEI FECIOARE MARIA, NĂSCĂTOAREA DE DUMNEZEU. DE ASEMENEA, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL PROFET ȘI ÎMPĂRAT DAVID. DE ASEMENEA, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL IACOV, RUDA DOMNULUI. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte programate pentru această zi!)

 

SĂRBĂTORIM AZI, 25 DECEMBRIE, NAȘTEREA SUPRANATURALĂ, ÎN BETLEEM, A MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM DIN SFÂNTA FECIOARA MARIA, PRIN PUTEREA DUHULUI SFÂNT ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE MAGII DE LA RĂSĂRIT CARE AU VENIT, CĂLĂUZIȚI DE STEA, SĂ SE ÎNCHINE PRUNCULUI DIVIN IISUS. DE ASEMENEA, TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE PĂSTORII CARE, TRIMIȘI DE ÎNGER, AU MERS SĂ-L VADĂ PE PRUNCUL DIVIN IISUS, ÎNFĂȘAT ȘI CULCAT ÎN IESLE, APOI AU DUS MAI DEPARTE VESTEA DESPRE NAȘTEREA MÂNTUITORULUI HRISTOS. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte referitoare la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...