joi, 6 ianuarie 2022

SĂRBĂTOAREA “BOTEZUL DOMNULUI”, NUMITĂ ȘI “TEOFANIA”, ADICĂ “ARĂTAREA LUI DUMNEUZEU”, FACE PARTE DIN CATEGORIA SĂRBĂTORILOR ÎMPĂRĂTEȘTI, DEDICATE EXCLUSIV ÎMPĂRATULUI ÎMPĂRAȚILOR, ADICĂ LUI DUMNEZEU (TATĂLUI CERESC, FIULUI VEȘNIC IUBIT AL TATĂLUI CERESC ȘI DUHULUI SFÂNT). TREIMEA DUMNEZEIASCĂ (SAU SFÂNTA TREIME) S-A REVELAT CLAR, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE, LA IORDAN, CU OCAZIA BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. (Haideți să ne închinăm și noi Sfintei Treimi, prin cunoscuta rugăciune zilnică de implorare: “Prea Sfântă Treime, miluiește-ne pe noi! Doamne, curățește păcatele noastre! Stăpâne, iartă fărădelegile noastre! Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău!”)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, și Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție!” (Troparul Botezului Domnului) https://ro.orthodoxwiki.org/Epifania  “When Thou, O Lord, wast baptized in the Jordan, worship of the Trinity wast made manifest; for the voice of the Father bore witness to Thee, calling Thee His beloved Son. And the Spirit in the form of a dove confirmed the truth of His word. O Christ our God, Who hath appeared and enlightened the world, glory to Thee.”  https://en.orthodoxwiki.org/Theophany

 

IISUS S-A BOTEZAT PENTRU A ÎMPLINI TOATĂ DREPTATEA. DREPTATEA ÎNSEAMNĂ ACORDUL OMULUI CU PLANUL LUI DUMNEZEU DE A MÂNTUI LUMEA. OARE NOI ASTĂZI VREM O DREPTATE ÎN DEZACORD CU PLANUL LUI DUMNEZEU? (Să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 6 ianuarie, la sărbătoarea Botezului Domnului!)

https://www.oca.org/saints/lives/2022/01/06

https://www.oca.org/readings/daily/2022/01/06

https://www.goarch.org/chapel/saints?contentid=374&PCode=X&D=T&DT=01/06/2022

https://www.goarch.org/chapel?date=1/6/2022

https://ro.wikipedia.org/wiki/Boboteaza

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna1

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

……………………………………………………………………………………

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ÎN DUMINICA DINAINTE DE SĂRBĂTOAREA BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, TEXTUL EVANGHELIC NI-L PREZINTĂ PE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL PREDICÂND OAMENILOR, LA RÂUL IORDAN, BOTEZUL POCĂINȚEI ȘI BOTEZÂNDU-I CU APĂ SPRE IERTAREA PĂCATELOR, DAR ANUNȚÂNDU-I CĂ EXISTĂ UN BOTEZ SUPERIOR, CU DUH SFÂNT, PE CARE ÎL VA ADUCE CINEVA MULT MAI IMPORTANT, ADICĂ IISUS. (Haideți să ne amintim textul evanghelic din Duminica dinainte de sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos!)

 

 

ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN CIVIL ÎL SĂRBĂTORIM LA 1 IANUARIE. (LA 1 SEPTEMBRIE SĂRBĂTORIM ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN BISERICESC, CA ȘI ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN ȘCOLAR.) DAR, LA 1 IANUARIE AVEM ȘI DOUĂ SĂRBĂTORI RELIGIOASE. PRIMA, ÎN CINSTEA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, SĂRBĂTOARE NUMITĂ “TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI” (SAU CIRCUMCIZIA), LA 8 ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII LUI. LA CIRCUMCIZIE I-AU PUS NUMELE PRUNCULUI, ADICĂ “IISUS”, CARE ÎNSEAMNĂ “DUMNEZEU MÂNTUIEȘTE”, NUME ANUNȚAT DE ÎNGERUL GAVRIIL MAI ÎNAINTE CA PRUNCUL SĂ SE FI ZĂMISLIT; A DOUA ESTE ÎN CINSTEA SFÂNTULUI IERARH VASILE CEL MARE, CARE A TRĂIT ÎN SECOLUL AL IV - LEA DUPĂ HRISTOS. [Cu această ocazie, haideți să Îi mulțumim Tatălui nostru Sfânt din Ceruri pentru că ne-a ocrotit viețile în anul care a trecut și să Îl rugăm să ni le ocrotească și în acest An Nou, când marcăm 2022 de ani de la Nașterea Supranaturală a Domnului nostru Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare (în România peste 600.000) !]

 

SFÂNTUL ȘTEFAN, PRIMUL MARTIR CREȘTIN, ESTE SĂRBĂTORIT, ÎN FIECARE AN, PE 27 DECEMBRIE, ÎN A TREIA ZI DE CRĂCIUN. EL A FOST UCIS CU PIETRE LÂNGĂ IERUSALIM, DE CĂTRE EVREII PE CARE ȘTEFAN ÎI ACUZASE CĂ L-AU UCIS PE IISUS. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte referitoare la Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir creștin!) CU ACEASTĂ OCAZIE, SĂ ÎL RUGĂM PE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ LE BINECUVÂNTEZE CU SĂNĂTATE, BUCURII, VIAȚĂ ÎNDELUNGATĂ, IERTARE DE PĂCATE ȘI MÂNTUIRE PE TOATE PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFÂNTULUI ARHIDIACON ȘTEFAN (în România peste 400.000)! NE AMINTIM CĂ IERI, ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, AM AVUT OCAZIA SPECIALĂ SĂ NE RUGĂM PENTRU PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE SFINȚILOR IOSIF, DAVID ȘI IACOB. IAR ÎN PRIMA ZI A SĂRBĂTORII NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS AM AVUT OCAZIA SPECIALĂ SĂ NE RUGĂM PENTRU PERSOANELE CARE POARTĂ NUMELE DE CRISTIAN, CRISTIANA, CRISTINA, ȘI DERIVATELE LOR, (În România peste 700.000), NUME CARE PROVIN DE LA "CHRISTUS", NUMELE MÂNTUITORULUI LUMII ÎN LIMBA LATINĂ.

 

A DOUA ZI DE CRĂCIUN ESTE SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA MAICII DOMNULUI, PURUREA FECIOARA MARIA. TEXTUL EVANGHELIC PROGRAMAT PENTRU ACEASTĂ ZI ESTE DESPRE FUGA ÎN EGIPT. ... ÎN ACEST AN, A DOUA ZI DE CRĂCIUN COINCIDE CU PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎL SĂRBĂTORIM, ÎN FIECARE AN, PE SFÂNTUL IOSIF, LOGODNICUL SFINTEI FECIOARE MARIA, NĂSCĂTOAREA DE DUMNEZEU. DE ASEMENEA, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL PROFET ȘI ÎMPĂRAT DAVID. DE ASEMENEA, ÎL SĂRBĂTORIM PE SFÂNTUL IACOV, RUDA DOMNULUI. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte programate pentru această zi!)

 

SĂRBĂTORIM AZI, 25 DECEMBRIE, NAȘTEREA SUPRANATURALĂ, ÎN BETLEEM, A MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM DIN SFÂNTA FECIOARA MARIA, PRIN PUTEREA DUHULUI SFÂNT ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE MAGII DE LA RĂSĂRIT CARE AU VENIT, CĂLĂUZIȚI DE STEA, SĂ SE ÎNCHINE PRUNCULUI DIVIN IISUS. DE ASEMENEA, TOT AZI ÎI COMEMORĂM PE PĂSTORII CARE, TRIMIȘI DE ÎNGER, AU MERS SĂ-L VADĂ PE PRUNCUL DIVIN IISUS, ÎNFĂȘAT ȘI CULCAT ÎN IESLE, APOI AU DUS MAI DEPARTE VESTEA DESPRE NAȘTEREA MÂNTUITORULUI HRISTOS. (Haideți să ne amintim unele texte sfinte referitoare la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos!)

 

LUCRAREA SPIRITUALĂ DE VINDECARE, DE ÎMBUNĂTĂȚIRE ȘI DE SFINȚIRE A ARBORELUI GENEALOGIC UMAN SE FACE PRIN DUHUL SFÂNT, ÎNCEPÂND CU SFÂNTA FECIOARA MARIA CARE, PRIN PUTEREA DUHULUI SFÂNT ȘI A TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, L-A ZĂMISLIT, L-A NĂSCUT CU TRUP UMAN, L-A ÎNGRIJIT ȘI L-A CRESCUT PE MÂNTUITORUL LUMII, FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. HAIDEȚI SĂ NE ÎNVOIM A PARTICIPA LA EXTINDEREA ACESTEI LUCRĂRI SPIRITUALE, FIECARE CUM VA PUTEA SĂ COLABOREZE CU DUHUL SFÂNT ȘI CU TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI PENTRU A-L AVEA ÎN SUFLET ȘI A-L URMA PE MÂNTUITORUL! (Azi, în Duminica înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie este despre Genealogia Mântuitorului.)

 

IISUS A SPUS DIFERITE PILDE DESPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU. UNA DINTRE ELE ESTE PILDA DESPRE CEI CHEMAȚI LA CINA CEA MARE. ACEASTĂ PILDĂ SE CITEȘTE, ÎN FIECARE AN, CU DOUĂ DUMINICI ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, ADICĂ ÎN DUMINICA SFINȚILOR STRĂMOȘI DUPĂ TRUP AI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ACEȘTI STRĂMOȘI FAC PARTE DIN POPORUL EVREU. DUMNEZEU I-A CHEMAT ÎN PRIMUL RÂND LA CINA CEA MARE PE EVREI, DAR EI, ÎN MAJORITATEA LOR, AU REFUZAT, ȘI REFUZĂ ȘI AZI, SĂ-I ONOREZE INVITAȚIA, ALEGÂND SĂ SE PREOCUPE EXCLUSIV CU BOGĂȚIA ÎNȘELĂTOARE A ACESTEI LUMI MATERIALE ȘI CU GRIJILE ȘI PLĂCERILE ACESTEI VIEȚI TRECĂTOARE. ÎN AL DOILEA RÂND, DUMNEZEU ÎI CHEAMĂ PE TOȚI CEI CARE NU SUNT EVREI. HAIDEȚI SĂ-I ONORĂM INVITAȚIA, AȘA CUM SUNTEM, CU TOATE INSUFICIENȚELE NOASTRE! (Să ne amintim Pilda celor chemați la Cina cea Mare, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 28-a după Rusalii! În ordine aritmetică, Duminica de azi, 12 decembrie 2021, este Duminica a 25-a după Rusalii, dar în Calendarul Creștin Ortodox Român scrie că este Duminica a 28-a după Rusalii. Tot așa scrie și în Calendarul Creștin Greco-Catolic Român, care respectă calendarul ortodox, care la rândul lui se bazează pe calendarul iulian neîndreptat, în ceea ce privește data Paștilor. Este prea complicat să explicăm de ce se sare peste ordinea aritmetică. Pe noi ne interesează textele evanghelice și ne concentrăm pe ele. Deci, să ne amintim și texul evanghelic din Duminica a 25-a după Rusalii, despre Pilda Samarineanului Milostiv!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...