duminică, 20 februarie 2022

DUMNEZEU, TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎL PRIMEȘTE CU BUCURIE ȘI ÎL REABILITEAZĂ PE OMUL CARE SE ÎNTOARCE DIN ȚARA PĂCATELOR CU POCĂINȚĂ ADÂNCĂ, CU CONȘTIINȚA NEVREDNICIEI ȘI CU DORINȚA DE A SE ANGAJA ÎN LUCRAREA DUMNEZEIASCĂ. (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu două săptămâni înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești Pilda despre fiul risipitor, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, dorințele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii.)

Pr. prof. Ion Ciungu 


Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, este Învățătorul Suprem.  În Noul Testament găsim exprimate învățăturile Sale dumnezeiești. Pentru ziua de azi avem Pilda despre fiul risipitor.

Şi Iisus a zis: Un om avea doi fii.

Şi a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere. Şi el le-a împărţit averea.

Şi nu după multe zile, adunând toate, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o ţară depărtată şi acolo şi-a risipit averea, trăind în desfrânări.

Şi după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare în ţara aceea, şi el a început să ducă lipsă.

Şi ducându-se, s-a alipit el de unul din locuitorii acelei ţări, şi acesta l-a trimis la ţarinile sale să păzească porcii.

Şi dorea să-şi sature pântecele din roşcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea.

Dar, venindu-şi în sine, a zis: Câţi argaţi ai tatălui meu sunt îndestulaţi de pâine, iar eu pier aici de foame!

Sculându-mă, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi spune: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta;

Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argaţii tăi.

Şi, sculându-se, a venit la tatăl său. Şi încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său şi i s-a făcut milă şi, alergând, a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat.

Şi i-a zis fiul: Tată, am greşit la cer şi înaintea ta şi nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău.

Şi a zis tatăl către slugile sale: Aduceţi degrabă haina lui cea dintâi şi-l îmbrăcaţi şi daţi inel în mâna lui şi încălţăminte în picioarele lui;

Şi aduceţi viţelul cel îngrăşat şi-l înjunghiaţi şi, mâncând, să ne veselim;

Căci acest fiu al meu mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat. Şi au început să se veselească.

Iar fiul cel mare era la ţarină. Şi când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit cântece şi jocuri.

Şi, chemând la sine pe una dintre slugi, a întrebat ce înseamnă acestea.

Iar ea i-a răspuns: Fratele tău a venit, şi tatăl tău a înjunghiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a primit sănătos.

Şi el s-a mâniat şi nu voia să intre; dar tatăl lui, ieşind, îl ruga.

Însă el, răspunzând, a zis tatălui său: Iată, atâţia ani îţi slujesc şi niciodată n-am călcat porunca ta. Şi mie niciodată nu mi-ai dat un ied, ca să mă veselesc cu prietenii mei.

Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu desfrânatele, ai înjunghiat pentru el viţelul cel îngrăşat.

Tatăl însă i-a zis: Fiule, tu totdeauna eşti cu mine şi toate ale mele ale tale sunt.

Trebuia însă să ne veselim şi să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat. (Sfânta Evanghelie după Luca 15, 11-32) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=15

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://www.biserici.org/index.php?menu=CDA7&year=2022&month=02

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

...

https://www.oca.org/readings/daily/2022/02/20

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2022/

https://www.stathanasius.org/site/assets/files/9286/study_02_20_22.pdf

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

ÎNTOARCEREA FIULUI RISIPITOR DIN ȚARA PĂCATELOR, CU POCĂINȚĂ ADÂNCĂ LA TATĂL CERESC, ECHIVALEAZĂ CU ÎNVIEREA DIN MOARTEA SUFLETEASCĂ, IAR TATĂL CERESC O APRECIAZĂ MULT ȘI O CONSIDERĂ UN MOTIV DE SĂRBĂTOARE. PE DE CEALALTĂ PARTE, CUMINȚENIA CELUILALT FIU, NERISIPITOR, ESTE RĂSPLĂTITĂ DIN PLIN DE TATĂL CERESC ȘI ÎMPODOBITĂ CU IUBIREA FRĂȚEASCĂ ÎN CARE NU ARE LOC DUREREA INVIDIEI. (Să ne amintim textul evanghelic care se citește în Duminica a 34 –a după Rusalii, cu două săptămâni înainte de Începutul Postului Paștilor!)

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

DUMNEZEU PRIMEȘTE RUGĂCIUNEA OMULUI SMERIT DE CONȘTIINȚA PĂCATELOR ȘI ÎL ÎNDREPTEAZĂ. SĂ URMĂM EXEMPLUL RUGĂCIUNII DE POCĂINȚĂ A VAMEȘULUI! SĂ EVITĂM RUGĂCIUNEA FARISEULUI MULȚUMIT DE SINE, LĂUDĂROS ȘI DISPREȚUITOR! (Ne apropiem de începutul Postului Paștilor. Cu trei săptămâni înainte de Postul Paștilor, în fiecare an, Biserica ne aduce în fața ochilor sufletești Pilda despre rugăciunea vameșului și rugăciunea fariseului, îndemnându-ne să ne analizăm gândurile, vorbele, sentimentele, faptele și conștiința, cu scopul de a ne cunoaște mai bine și a ne îmbunătăți în raport cu Dumnezeu și cu semenii.)


IISUS A GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA FEMEIA PĂGÂNĂ, CANAANEANCĂ. EVALUAREA ȘI RECOMPENSAREA CREDINȚEI ACESTEI FEMEI ÎNDURERATE DE SUFERINȚA FIICEI EI AU VENIT DIN PARTEA LUI IISUS, PE LOC: O, FEMEIE, MARE ESTE CREDINȚA TA! FIE ȚIE PRECUM VOIEȘTI! IAR EVANGHELISTUL MATEI NE SPUNE CĂ FIICA EI S-A VINDECAT DIN CEASUL ACELA. (Haideți să aflăm, sau să ne amintim, cum Iisus, pe baza credinței smerite, iubitoare și insistente în rugăciune, a unei mame, a vindecat-o, de la distanță, pe fiica ei chinuită rău de un demon!) NE AMINTIM CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A MAI GĂSIT CREDINȚĂ ADMIRABILĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, LA OFIȚERUL ROMAN CARE A VENIT LA IISUS PENTRU SERVITORUL GRAV BOLNAV. ÎNVĂȚĂTURA PE CARE O EXTRAGEM DIN ACESTE DOUĂ EXEMPLE DE PERSOANE PĂGÂNE ESTE CĂ DUMNEZEU GĂSEȘTE CREDINȚĂ, ȘI ALTE CALITĂȚI ADMIRABILE, ACOLO UNDE OAMENII NICI NU SE AȘTEAPTĂ. SĂ NU-I DISPREȚUIM PE CEI CARE NI SE PAR PĂGÂNI, CĂCI DUMNEZEU ESTE CEL CARE FACE EVALUAREA ȘI DĂ RECOMPENSA!


LA 40 DE ZILE DUPĂ SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, AZI 2 FEBRUARIE, AVEM SĂRBĂTOAREA ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. OARE ȘTIM CINE L-A ÎNTÂMPINAT PE PRUNCUL IISUS ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM? OARE NE GÂNDIM UNDE AM PUTEA SĂ-L ÎNTÂMPINĂM ȘI NOI CUMVA AZI ȘI ÎN FIECARE ZI? (Haideți să intrăm și noi în atmosfera acestei Zile de Sărbătoare Împărătească, dedicată Împăratului Cerurilor Care S-a Făcut Om pentru mântuirea oamenilor!)


CERȘETORUL ORB BARTIMEU, DIN ORAȘUL IERIHON, PRIN RUGĂCIUNEA LUI INSISTENTĂ CĂTRE IISUS, NE ÎNVAȚĂ SĂ CEREM INSISTENT MILA VINDECĂTOARE PE CARE NUMAI IISUS, MEDICUL SUPREM, NE-O POATE DA. BARTIMEU N-A CERUT DE LA IISUS BANI, NICI ALTE AVANTAJE MATERIALE, CĂCI ȘTIA CĂ IISUS POATE DA MULT MAI MULT DECÂT DAU OAMENII OBIȘNUIȚI. (Haideți să ne amintim azi, în Duminica a 31-a după Rusalii, cum orbul Bartimeu a primit vindecare de la Iisus, prin rugăciunea insistentă și prin credința care absoarbe puterea divină vindecătoare! Să ne amintim și frumoasa poezie “Bartimeu”, de Costache Ioanid!)

 

DIN ZECE LEPROȘI VINDECAȚI DE IISUS ÎN ACELAȘI TIMP, NUMAI UNUL SINGUR S-A ÎNTORS SĂ-I MULȚUMEASCĂ LUI DUMNEZEU. ACEL UNUL SINGUR, OARE ERA EVREU? NU. CEILALȚI NOUĂ ERAU EVREI. FOARTE NERECUNOSCĂTORI SUNT EVREII! SĂ NU LE URMĂM EXEMPLUL! SĂ LUĂM EXEMPLUL SAMARINEANULUI CARE ÎI MULȚUMEȘTE LUI DUMNEZEU PENTRU VINDECARE! (Haideți să ne amintim textul evanghelic despre Minunea Vindecării Celor Zece Leproși, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 29-a după Rusalii! Și textul evanghelic despre Tânărul Bogat, care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 30-a după Rusalii. Am observat în calendar că, de obicei, în fiecare an, din septembrie numerotarea Duminicilor de după Rusalii nu mai respectă ordinea aritmetică, ci pare a fi o numerotare foarte capricioasă. Observăm că în 6 februarie va fi Duminica a 17-a după Rusalii, apoi în 13 februarie este Duminica a 33-a după Rusalii. Este prea complicat să explicăm de ce. Pe noi ne interesează textele evanghelice și ne concentrăm pe ele.)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, 21 mai, este SĂRBĂTOARE ÎN CINSTEA SFINȚILOR ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI mama sa ELENA. Este vorba de CONSTANTIN CEL MARE, PRIMUL ÎMPĂRAT ROMAN CARE S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM. El a fost împărat din anul 306 până în anul 337. Constantin a trăit o mare parte a vieții sale ca păgân. El a început să favorizeze creștinismul din anul 312. A fost botezat pe patul de moarte, în anul 337, la vârsta de 65 de ani. Ca și împărații romani care au fost înaintea lui, Împăratul Constantin avea titlul de Pontifex Maximus, adică de Șeful Marilor Preoți ai religiei tradiționale păgâne romane. Să observăm câteva dintre faptele lui importante pentru creștini: în anul 313 a acordat libertate religioasă și creștinilor, căci creștinii fuseseră persecutați de-a lungul timpului în Imperiul Roman; în 317 a început să bată monedă cu monogramul creștin; în 321 a decretat ca Duminica să fie zi săptămânală de odihnă în Imperiul Roman; în 325 a convocat Primul Sinod Ecumenic, la acest sinod alcătuindu-se prima parte din Crez; Biserica Învierii din Ierusalim (Biserica Sfântului Mormânt) a fost construită la ordinele sale etc. ÎMPĂRĂTEASA ELENA A FOST SOȚIA ÎMPĂRATULUI ROMAN CONSTANȚIUS I (mort în anul 306), TATĂL LUI CONSTANTIN. EA S-A CONVERTIT LA CREȘTINISM DUPĂ CE FIUL EI A DEVENIT ÎMPĂRAT, ADICĂ DUPĂ ANUL 306. Cu câțiva ani înainte de a muri, ÎMPĂRĂTEASA ELENA A PLECAT ÎN PELERINAJ ÎN PALESTINA, în perioada dintre anii 326-328, cu scopul de a identifica LOCURILE SFINTE, adică LOCURILE CARE AU LEGĂTURĂ CU DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Pe locul unde fusese mormântul Domnului nostru Iisus Hristos era un templu dedicat zeiței Venus. Elena a dat ordin să fie demolat templul, apoi să se facă săpături pentru a fi găsită Crucea Mântuitorului. Au fost găsite trei cruci, două fiind ale celor doi tâlhari. Pentru a identifica Crucea Mântuitorului, au atins pe rând crucile de o femeie care era pe moarte. Prin atingere de Crucea Mântuitorului s-a întâmplat minunea vindecării femeii respective. Astfel Împărăteasa Elena a declarat care este Adevărata Cruce. După alte relatări, au atins crucile pe rând de un om mort. Prin atingere de Crucea Mântuitorului s-a întâmplat minunea învierii omului mort. Din perioada Sfinților Împărați Constantin și Elena a început să se folosească mai mult pentru PALESTINA denumirea de ȚARA SFÂNTĂ. Acum, acolo sunt două țări, conduse de necreștini: ISRAEL și PALESTINA, aflate în război. SĂ NE RUGĂM SĂ PREDOMINE PACEA ADUSĂ ÎN LUME DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS! Să ne rugăm pentru necreștinii israelieni, adică evrei, unii aparținând de religia numită iudaism, dar mai mulți declarându-se a fi fără religie, sau aparținând de ateism! Să ne rugăm pentru necreștinii palestinieni, adică arabi, cei mai mulți aparținând de religia numită islam, islamism sau mahomedanism! ... Cu ocazia sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena, Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele acestor sfinți, în România fiind aproape două milioane! ... SĂ NE AMINTIM: Duminică, 4 mai, 2025, MOAȘTELE SFINTEI ÎMPĂRĂTESE ELENA ERAU LA Mănăstirea Pantocrator, din localitatea Drăgănești-Vlașca (jud. Teleorman), unde au rămas câteva zile, până pe data de 8 mai. MOAȘTELE SFINTEI ÎMPĂRĂTESE ELENA, mama Sfântului Împărat Roman Constantin cel Mare AU FOST ADUSE DIN VENEȚIA (Italia) ÎN ROMÂNIA, pentru perioada 30 aprilie – 8 mai 2025. Pe 30 aprilie au fost la Catedrala Patriarhală din București, timp de câteva ore, apoi au fost duse la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca (jud. Teleorman). “ « Sfânta Împărăteasă Elena avea 75 de ani când a mers în Locurile Sfinte și a mai trăit cinci ani și a trecut la Domnul. În acei cinci ani a făcut trei sau patru biserici și a ajutat o mulțime de comunități creștine din Țara Sfântă », a amintit Părintele Patriarh Daniel.” ... “ « Prin pelerinajul ei la Locurile Sfinte pentru descoperirea Sfintei Cruci, ea este primul pelerin creștin în Țara Sfântă, care arată importanța căutării și venerării locurilor și obiectelor sfinte din viața Domnului Hristos și din viețile sfinților », a mai subliniat Patriarhul României.” ... "Patriarhul Daniel a mulțumit Episcopului Galaction al Alexandriei și Teleormanului pentru inițiativa pelerinajului, tuturor celor prezenți pentru participare, Jandarmeriei Române și tuturor celor implicați în organizare." ... Moaștele Sfintei Elena au fost însoțite în România de Don Gianmatteo Caputo, delegatul pentru bunurile culturale și construcțiile de cult al Patriarhiei Veneției.

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis : “Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla....