luni, 18 octombrie 2021

“Dumnezeu, știința și dovezile – zorii unei revoluții?” (articol în franceză din 12 octombrie 2021, în care este prezentată cartea DIEU, LA SCIENCE, LES PREUVES, L'AUBE D'UNE RÉVOLUTION, recent publicată la Paris și pusă în vânzare din 13 octombrie 2021; este o carte în care 20 de specialiști de marcă aduc la zi un mănunchi de dovezi raționale din domenii diferite și independente ale științei, oferind o lumină nouă cu privire la existența lui Dumnezeu, răsturnând certitudinile materialismului naiv care L-a exclus pe Dumnezeu, materialism care impregnează încă spiritele; astăzi există un consens științific, toți savanții sunt unanimi în a recunoaște că universul se află în expansiune, că are un început și că va avea un sfârșit; cum să nu se repună problema unei Ființe care se află la originea a tot ceea ce există?; traducere în română de I. N. )



            Puțină știință ne îndepărtează de Dumnezeu, dar mai multă știință ni-L apropie– acest citat ar putea servi drept prezentare pentru cartea-eveniment a lui Michel-Yves Bolloré și Olivier Bonnassies – Dumnezeu, știința și dovezile (Paris, ediția Guy Trédaniel) care a intrat in librării pe 13 octombrie. Carte-eveniment nu este un termen exagerat: este o carte care ne tulbură certitudinile, titrează Le Figaro magazine care îi dedică dosarul săptămânii.

 

          Certitudinile sau convingerile astfel răsturnate sunt vechi și sunt uzate rău: ele datează din timpul scientismului care n-a încetat să crească din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea. De la Copernic la Freud, de la Galilei la Laplace și la Darwin, dezvoltarea științelor  a pus problema existenței lui Dumnezeu între paranteze: „N-am nevoie de această ipoteză”, astfel răspundea  Laplace lui Napoleon. Curentul gândirii materialiste ateiste s-a bazat pe succesele științifice pentru a impune  în Occident o dominație crescută a științei  și se prelungește până în zilele  noastre cu transumanismul care pretinde că asigură salvarea umanității prin tehnică și știință.

 

           Dar iată că scientismul tot mai puternic autoproclamat este învins tocmai de către ...știință! Aceasta se întoarce împotrivă cu o serie de teorii prodigioase: descoperirile termodinamicii, ale relativității, ale mecanicii cuantice, a teoriei Big Bang-ului întărite cu cele ale expansiunii Universului și a stingerii  termice, dar și prin observațiile privind finețea „reglajului” care a precedat apariția Cosmosului și a apariției atomilor, a stelelor și a vieții pe Pământ. Această odisee științifică nemaiauzită ne conduce la ani-lumină de materialismul naiv care impregnează spiritele încă. Din păcate, este dificil să urmărești dezvoltarea științelor într-un infinit mic și într-un infinit mare și de a sesiza traiectoria acestei dezvoltări într-o vedere de sinteză.

          Aceasta este provocarea lansată de către cei doi autori ai eseului: de a pune de acord accesul unui public larg și exactitatea științifică pe parcursul unei ample anchete condusă de douăzeci de specialiști de marcă (lucrarea este prefațată de către Robert Woodrow Wilson, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1978).

 

           Ce miză  nu doar intelectuală dar existențială poate rivaliza cu problema privind existența lui Dumnezeu? După punerea între paranteze și abolirea ideii existenței lui Dumnezeu de către știință, această carte explică motivul pentru care această problemă revine în forță cu revoluția conceptuală din secolele XX și XXI. Pentru că toate descoperirile moderne la zi urmează niște linii care conduc la concluzii care ne bulversează. Putem sintetiza aceasta  arătând că dacă acum 100 de ani toți savanții erau convinși de contrariul, astăzi există un consens științific pentru a recunoaște că viața complexă presupune ajustări ale legilor naturii de o precizie care ne stupefiază și savanții sunt acum unanimi în a recunoaște că Universul se află în expansiune, că are început și va avea un sfârșit. Or, dacă timpul, spațiul și materia au avut un început și Universul implică o transformare de o asemenea complexitate, cum să nu se repună problema care îi obseda pe înțelepții (atât savanți, cât și filosofi) Antichității a unui prim principiu, a unei ființe care se află la originea a tot, a unei ființe transcendente, atemporale și imateriale pe care religia o numește Dumnezeu?

 

          Ne aflăm într-adevăr, cum afirmă subtitlul cărții, în zorii unei noi revoluții? Putem să ajungem la certitudini privind subiectul existenței lui Dumnezeu? Dezbaterea serioasă a acestei întrebări esențiale – veritabil reviriment epistemiologic – nu este mai sigură decât la începurile sale, dar prin lectura acestei cărți este posibil să împărtășiți raționamentele optimiste ale autorilor care afirmă la sfârșitul întroducerii lucrării lor: În definitiv, Dumnezeu există sau nu;  răspunsul există independent de noi și este binar. Este da sau nu. Doar lipsa noastră de cunoștință a putut fi un obstacol până acum. Dar punerea la zi a unui mănunchi de dovezi raționale, provenind din domenii diferite și independente ale științei, aduce o lumină nouă și poate decisivă asupra acestei întrebări.

...

Articolul « Dieu, la science, les preuves » : L’aube d’une révolution ?, publicat în 12 octombrie 2021, de Philippe Oswald, a fost tradus în română de colega noastră I. N., de pe website-ul de știri creștine Info Chrétienne: https://www.infochretienne.com/dieu-la-science-les-preuves-laube-dune-revolution/

 

Cartea poate fi cumpărată cu 17 sau cu 24 de euro, depinde de format:

https://www.amazon.fr/Dieu-science-preuves-Michel-Yves-Bollor%C3%A9/dp/2813225851

 

.................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

 

Bethleem – Creștinii din America donează milioane de dolari pentru restaurarea bisericii Nasterea Domnului (articol în franceză din 29 septembrie 2021; traducere în română de I.N.)

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...