luni, 11 octombrie 2021

Bethleem – Creștinii din America donează milioane de dolari pentru restaurarea bisericii Nasterea Domnului (articol în franceză din 29 septembrie 2021; traducere în română de I.N.)

 



     Restaurarea bisericii Nașterea Domnului a fost finanțată în mare parte grație donațiilor creștinilor din SUA. Situată în Cisiordania, la Bethleem, datează din 565 și figurează pe listele ONU  ca un monument aflat în pericol.

        Biserica Nașterii Domnului din Bethleem este una dintre cele mai vechi biserici din lume și conform tradiției orale, ea ar fi fost construită pe locul considerat ca locul nașterii lui Iisus.

       „Biserica Nașterii lui Iisus  este un monument al istoriei și al credinței”, a declarat directorul general și  PDG din Bethleem, Mazem Karam, într-un comunicat de presă transmis  publicației Christian Post: „Am făcut mari progrese  și suntem nerăbdători să încheiem lucrul pentru a reda acest monument lumii” a adăugat acesta.


      BDF – Fundația Dezvoltarea Bethleemului – a fondat în 2018 un ONG - AFBDF (Prietenii Americani ai Fundației Bethleemului) care are ca obiect restaurarea și dezvoltarea regiunii Bethleem. Timp de 8 ani, cele două organizații au reușit să strângă 30 de milioane de dolari pentru restaurarea bisericii, din care o mare parte provin din finanțele americane.

        George Salem, președintele asociației Prietenii Americani ai Fundației Bethleemului (AFBDF), este încântat de această generozitate venită din partea Statelor Unite:

      „Suntem încântați de susținerea prietenilor noștri americani și de angajamentul lor de a sprijini refacerea bisericii Nașterea Domnului. „Creștinii din Statele Unite manifestă o afecțiune deosebită pentru orașul sfânt Bethleeem”, a subliniat el.

      Terminată în jurul anului 565, biserica Nașterii Domnului n-a mai fost renovată din 1480 și risca să se prăbușească. Nominalizată pe site-ul patrimoniului ONU din 2012, această biserică figura de asemenea și pe listele patrimoniului UNESCO a monumentelor aflate în pericol din cauza unei proaste stări de conservare, înaintea retragerii sale din 2019. În ultimii ani, datorită donațiilor guvernelor sau a persoanelor particulare, au început lucrările pentru restaurarea bisericii.

     BDF și AFBDF au participat la finanțarea restaurării fațadelor exterioare, a unui mozaic, a porților bisericii, a isposului interior, a ultimelor  unsprezece  coloane din naosul principal, a arhitravelor din lemn astfel încât să asigure funcționarea sistemului de iluminat și a sistemului de detectare a fumului, care au fost adăugate ulterior.

        Cele două organizații au contribuit și la proiectul de consolidare a pereților bisericii împotriva activității seismice, la pavarea curții cu pietre și marmură. În sfârșit, cele două organizații au în vedere instalarea unui sistem de  protecție contra incendiilor.

      „Ne angajăm să redăm bisericii Nașterea Domnului vechea sa glorie, a declarat Samer Khoury, președintele Consiliului de Administrație a BDF, în timpul lucrărilor de restaurare. El a adăugat că angajamentul lor legat de Bethleem este mai mult decât atât! Noi țintim spre inițiative durabile și spre proiecte comunitare, cu speranța de a reda puțină pace, iubire și bucurie pentru locuitorii din Bethleem.”

...

Articolul Bethléem : Des chrétiens américains donnent des millions de dollars pour la restauration de la basilique de la Nativité, publicat în 29 septembrie 2021, de Camille Westphal Perrier, a fost tradus în română de colega noastră I. N., de pe website-ul de știri creștine Info Chrétienne: https://www.infochretienne.com/bethleem-des-chretiens-americains-donnent-des-millions-de-dollars-pour-la-restauration-de-la-basilique-de-la-nativite/

…….

ACTUALIZARE CU PRIVIRE LA SUMELE DE BANI CHELTUITE: Cele 30 de milioane de dolari au fost cheltuite pentru întreaga regiune a Betleemului. Pentru lucrarea de restaurare a Bisericii Nașterii Domnului s-au cheltuit până acum 15 milioane de dolari.

Așa observăm din articolul American Christians help raise funds to restore Church of the Nativity in Bethlehem, publicat în 28 septembrie 2021 pe website-ul american de știri creștine THE CHRISTIAN POST, de Brandon Showalter, care a adăugat o corecție la articolul inițial:

Correction: Wednesday, Sept. 29, 2021

A previous version of this article stated that BDF and AFBDF had combined to raise $30 million toward the restoration of the Church of the Nativity. The restoration work on the church so far has cost $15 million, of which AFBDF and BDF raised $2.6 million, split equally. The $30 million was spent on the whole Bethlehem region.” 

.................................................................................................................

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


LA BETLEEM, TREI DATE DIFERITE PENTRU SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: 25 DECEMBRIE, 7 IANUARIE ȘI 18 IANUARIE. RESTAURAREA BISERICII NAȘTERII DOMNULUI DIN BETLEEM ESTE REALIZATĂ CAM 85%; PRIMARUL BETLEEMULUI ESTIMEAZĂ CĂ 1,4 MILIOANE DE PELERINI VOR VIZITA BISERICA ÎN ACEST SEZON DE CRĂCIUN. (scurtă anunțare a știrilor; articole în engleză din 23 decembrie 2019). CÂTEVA EXPLICAȚII ÎN PLUS.


COMORILE SANCTUARULUI DIN BETLEEM SUNT ÎN CURS DE RESTAURARE


„NOI, CREȘTINII PALESTINIENI, ZICEM ALLAHU AKBAR”


DE CRĂCIUNUL ACESTUI AN, 2018, CEI MAI MULȚI CREȘTINI PALESTINIENI DIN FÂȘIA GAZA (PARTE A PALESTINEI, ÎN SUD-VESTUL ISRAELULUI) NU AU VOIE SĂ CĂLĂTOREASCĂ SPRE BETLEEM (ÎN ALTĂ PARTE A PALESTINEI, NUMITĂ MALUL DE VEST SAU CISIORDANIA, LA VEST DE IORDAN ȘI DE MAREA MOARTĂ) CĂCI STATUL ISRAEL NU LE PERMITE (articol în engleză din 20 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)

 

“CINE ESTE IISUS CEL REAL?” (I-X) … (Haideți să citim toate cele 10 pagini în care găsim răspunsuri folositoare la întrebarea “Cine este Iisus cel Real?”! Traducere din limba engleză a articolului “Who Is the Real Jesus?”, publicat pe website-ul american Y-Jesus.com, al cărui editor general este Larry Chapman)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...