miercuri, 15 martie 2023

MIERCURI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să luăm îndemnuri spre meditație la Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos și să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Fecioara și Maica Ta, Hristoase, văzându-Te mort întins pe lemn, plângând cu amar și strigând, a zis: Ce taină înfricoșătoare este aceasta? Cum mori pe Cruce de bunăvoie, cu moarte de ocară, Cel Ce dăruiești tuturor viață veșnică?” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Cel Ce ai smuls spinul păcatului cu răstignirea Ta, Doamne, smulge gândurile spinoase ale inimii mele!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Întărește-ne pe noi întru Tine, Doamne, Cel Ce prin lemn ai omorât păcatul, și frica Ta o sădește în inimile noastre, ale celor ce Te lăudăm pe Tine!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Cel Ce porți toate cu cuvântul, pentru mine le-ai suferit toate: palme, scuipări și răstignire, Hristoase; laud măririle iubirii Tale de oameni întru toți vecii!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Înălțând Moise șarpele pe lemn, pe Tine, Hristoase, Te-a închipuit, Cel Ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie și ai alungat răutatea vicleanului cea înveninată, și i-ai atras pe oameni la Tine, Iubitorule de oameni!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Cel Ce Ți-ai întins pe Cruce mâinile, și ai adunat cele patru margini ale lumii; Cel prin Care am aflat intrare la Tatăl, Fiule al lui Dumnezeu, pe Tine toți Te slăvim!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Pe Tine, Hristoase, încununându-Te cu spini cei fără de lege, Te-au bătut și Te-au răstignit; din care pricină toate cele de sub cer s-au clătinat; iar noi mântuindu-ne, Te slăvim!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Fiind la Tatăl Cel Bun în cinste fiiască, n-am înțeles eu cel fără minte, ci însumi pe mine m-am lipsit de mărire, cheltuind rău bogăția harului. Și fiind lipsit de dumnezeiasca hrană, fost-am hrănit de un spurcat cetățean. De acesta fiind trimis la țarina lui cea stricătoare de suflet, viețuind ca un risipitor și plăcerilor rob făcându-mă, am păscut împreună cu animalele, și nu mă săturam. Dar întorcându-mă voi striga către Părintele Cel Milostiv și Îndurat: greșit-am la Cer și înaintea Ta, miluiește-mă!” (miercuri dimineața, la utrenie)

 

“Ca un desfrânat risipind părinteasca mea bogăție, pustiu m-am făcut, locuind în țara cetățenilor celor vicleni; și prin cugetarea mea m-am asemănat animalelor celor neînțelegătoare, și m-am golit de tot harul cel dumnezeiesc. Pentru aceasta întorcându-mă strig către Tine, Părintele cel Milostiv și Îndurat: Greșit-am, primește-mă pe mine cel ce mă pocăiesc, Dumnezeule, și mă miluiește!” (miercuri seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

MARȚI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să luăm îndemnuri spre Post, Rugăciune și Milostenie și chiar să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

LUNI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...