luni, 20 martie 2023

LUNI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Înălţaţi-L pe Domnul Dumnezeul nostru şi vă închinaţi aşternutului picioarelor Lui, că Sfânt este!” ... Intra-vom în locaşurile Lui, închina-ne-vom la locul unde au stat picioarele Lui.” (Psalmul 98, 5, un Psalm al lui David; ... și Psalmul 131, 7)


“Să ne închinăm toți astăzi la locul unde au stat picioarele Stăpânului și Dumnezeu, adică preacinstitei Cruci, precum strigă David cel de Dumnezeu mult-grăitor; căci Cel Ce ține toate în palmă S-a înălțat pe ea!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“Cei ce locuiți pe pământ apropiați-vă curățați prin post, și văzând astăzi preacinstita Cruce închinați-vă cu frică, și cu credință vă veseliți, și vă bucurați împreună, luând sfințire sufletelor!” (luni dimineața, la utrenie)

 

“În mijlocul zilelor înfrânării venind astăzi cu puterea Crucii, să-L preaslăvim pe Cel Ce S-a înălțat pe ea, în mijlocul pământului, ca pe Mântuitorul și Dumnezeul Cel Puternic, strigând: arată-ne pe noi, Stăpâne, văzători ai Patimilor Tale și ai cinstitei Învieri, dăruindu-ne îndurare și mare milă!” (luni seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 SUNTEM ÎN A TREIA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, NUMITĂ “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN TEXTUL SFINTEI EVANGHELII DE AZI, CITITĂ LA SFÂNTA LITURGHIE, NE ATRAGE ATENȚIA SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI CĂ DACĂ VREM SĂ-L URMĂM PE EL, ADICĂ SĂ DEVENIM CREȘTINI ANGAJAȚI SERIOS PE LINIA CREDINȚEI ÎN EL, ATUNCI TREBUIE SĂ NE LEPĂDĂM DE “EUL” NOSTRU RĂU ȘI SĂ NE ASUMĂM, ÎN SENS SPIRITUAL, CRUCEA VIEȚII, SĂ-L MĂRTURISIM ÎN FAȚA LUMII PE EL CA DOMN ȘI MÂNTUITOR AL NOSTRU ȘI SĂ NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI DE OAMENII DESFRÂNAȚI ȘI PĂCĂTOȘI. ASTFEL NE PUTEM CÂȘTIGA VIAȚA FERICITĂ PENTRU ETERNITATE, OFERITĂ DE TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. [Sfânta Cruce este semnul Răscumpărării omenirii din sclavia Satanei, din chinurile morții veșnice, Răscumpărare realizată prin Jertfa Supremă adusă Tatălui nostru Sfânt din Ceruri de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, în numele și în locul tuturor oamenilor. Prin Sfânta Jertfă a Mântuitorului, de pe Crucea Golgotei, suntem scoși din proprietatea Satanei și suntem înfiați la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri. Sfânta Jertfă a Mântuitorului este Adevăratul Pom al Vieții Veșnice Fericite, din care mâncând oamenii, prin credință și prin Sfintele Taine, în special prin Sfânta Împărtășanie, se vindecă de moartea veșnică, în care ne-au adus Eva și Adam când au mâncat din Pomul Cunoștinței Binelui și Răului. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne să ne lepădăm de răutățile egoismului, să ne asumăm fiecare Crucea Vieții Noastre și să Te putem urma așa cum se cuvine, pentru a putea beneficia de roadele Jertfei Tale de pe Crucea Golgotei! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!] NE AMINTIM DIN PRIMA ȘI A DOUA DUMINICĂ ALE POSTULUI MARE CĂ SCOPUL OMULUI PE PĂMÂNT ESTE SĂ-L CINSTEASCĂ PE DUMNEZEU PRIN ORTODOXIE (Ortodoxie înseamnă credință corectă în Dumnezeu și slăvire corectă a lui Dumnezeu) ȘI ASTFEL OMUL SĂ SE LUMINEZE ȘI SĂ DEVINĂ ASEMENEA LUI DUMNEZEU, PRIN ENERGIILE DIVINE NECREATE. OBSERVĂM AZI, ÎN A TREIA DUMINICĂ A POSTULUI MARE, CĂ PENTRU A AJUNGE LA LUMINARE, LA ÎNDUMNEZEIRE, LA ADEVĂRATA ÎNVIERE A FIINȚEI NOASTRE UMANE, AVEM DE PARCURS MAI ÎNTÂI, PE TOT TIMPUL VIEȚII NOASTRE, DRUMUL CRUCII, ADICĂ AL RĂSTIGNIRII NOASTRE, AL MORȚII NOASTRE, AL DEBARASĂRII NOASTRE DE TOT CE ESTE RĂU. (Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ascultă-ne, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, și ajută-ne să putem parcurge Drumul Crucii Vieții Noastre, cu înțelepciune, cu sentimente bune și cu voie bună, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

 

ÎN A TREIA SÂMBĂTĂ DIN POSTUL PAȘTILOR SE FACE POMENIREA GENERALĂ A MORȚILOR, CA ÎN TOATE SÂMBETELE DIN POSTUL MARE, CU EXCEPȚIA CELEI DE A 7 – A SÂMBETE. ... IUBIREA ESTE MAI TARE DECÂT MOARTEA. (Haideți să ținem un moment de reculegere, să ne asociem la rugăciunile care se fac și să cerem de la Dumnezeu iertare pentru toți cei din neamurile noastre care au plecat din lumea aceasta, părinți, moși, strămoși, pe care i-am cunoscut, sau nu i-am cunoscut, pentru rudenii, prieteni, cunoștințe, pentru toți cei care au trecut în lumea de dincolo! Să observăm și să zicem, din cartea de cult numită TRIOD, la Sămbăta de azi, câteva rugăciuni referitoare la cei plecați în lumea de dincolo! ) ... ȘTIM CĂ IUBIREA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ESTE MAI TARE DECÂT MOARTEA. ... LUMÂNAREA APRINSĂ ÎL SIMBOLIZEAZĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CARE ESTE LUMINA LUMII. BOBUL DE GRÂU (COLIVA, COLACUL) SIMBOLIZEAZĂ MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PRECUM ȘI MOARTEA ȘI ÎNVIEREA OAMENILOR.

 

VINERI, ÎN A TREIA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” ȘI “DUMINICA SFINTEI CRUCI”. “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA” NE AMINTEȘTE DE LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, PE CARE AU VĂZUT-O TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, A VĂZUT-O PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA. ACEASTĂ LUMINĂ ESTE EXPRESIA HARULUI DIVIN, A ENERGIILOR DIVINE NECREATE. SCOPUL OMULUI ESTE CA PRIN HARUL DIVIN SĂ SE ÎNDUMNEZEIASCĂ. SUBLIMĂ VOCAȚIE AVEM! SE CUVINE SĂ DEVENIM CONȘTIENȚI DE EA ȘI SĂ LUCRĂM ÎN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ! ... “DUMINICA SFINTEI CRUCI” NE AMINTEȘTE CĂ SPRE ÎNVIERE, SPRE ÎNDUMNEZEIRE, TREBUIE SĂ-L URMĂM PE MÂNTUITORUL LUMII, DUCÂNDU-NE, FIECARE, CU RĂBDARE CRUCEA VIEȚII.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...