miercuri, 22 martie 2023

MIERCURI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Luminându-ne cu virtuțile, câștigând curăția înfrânării, să ne apropiem și să ne închinăm cinstitei Cruci, strigând: sfințește-ne nouă sufletele și trupurile, învrednicește-ne pe noi și de preacurata Ta Patimă, Unule, Dumnezeul tuturor, dăruindu-ne și milele Tale!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Văzându-Te pe Tine, Hristoase, Maica Ta Cea cu totul fără prihană, întins pe Cruce mort, a strigat: Fiul Meu Cel Fără De Început împreună cu Tatăl și cu Duhul, ce este această rânduială de negrăit a Ta, prin care ai mântuit, cu îndurare, zidirea mâinilor Tale celor prea curate?” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Curățește-mă, Iubitorule de oameni, cu focul poruncilor Tale, și-mi dă acum să văd mântuitoarele Tale Patimi și să mă închin lor cu dragoste, îngrădindu-mă și păzindu-mă cu Crucea Ta!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“La locul unde au stat picioarele lui Hristos, să ne închinăm dumnezeieștii Cruci, rugându-ne să ne întărească picioarele noastre pe piatra poruncilor lui Dumnezeu, și să îndrepteze umbletele sufletului nostru în calea păcii, cu dumnezeiescul har!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Astăzi s-a împlinit cuvântul cel proorocesc; că iată ne închinăm la locul unde au stat picioarele Tale, Doamne, și din lemnul mântuirii gustând, am aflat dezlegare de patimile păcatului, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Crucea Ta, Doamne s-a sfințit; căci cu ea se fac tămăduiri celor ce bolesc întru păcate. Deci prin ea cădem înaintea Ta, miluiește-ne pe noi!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Trei cruci a înfipt Pilat pe Golgota; două tâlharilor și una Dătătorului de viață, pe care văzând-o iadul a zis celor de jos: o, slugile mele și puterile mele! Cine este Cel Ce a înfipt piron în inima mea? Cu suliță de lemn m-a împuns fără veste și mă sfâșie; mă doare la cele dinlăuntru ale mele; pântecele meu se chinuiește; simțirile mele îmi tulbură duhul; și mă silesc a-i lepăda din mine pe Adam și pe cei din Adam, care sunt dați mie prin lemn. Că lemnul iarăși îi duce în rai!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Întru amiază răstignindu-Te în mijlocul pământului de bunăvoie, ai smuls marginile lumii, Îndurate, din mijlocul gâtlejului balaurului. Pentru aceasta închinându-ne în mijlocul săptămânii dumnezeiescului post, slăvim cinstită Crucea ta, strigând: pe Domnul lăudați-L și-L preaînălțați întru toți vecii!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Rugul închipuia taina Nașterii Tale celei mai presus de minte, Fecioară cu totul fără prihană; că ai rămas ca și acela, născând fără ardere Focul, pe Hristos Mântuitorul, Cel Ce S-a înălțat pe Cruce! Pe Acesta roagă-L să mă izbăvească de focul cel veșnic, pe mine cel care strig: Pe Domnul lucrurile lăudați-L, și-l preaînălțați întru toți vecii!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Curățindu-ne cu postul, veniți să sărutăm cu dragoste Crucea Domnului cea pusă înainte; că ne este bogăție de sfințenie și de putere; prin care Îl lăudăm pe Hristos în veci!” (miercuri dimineața, la utrenie)


“Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!” (miercuri, la ceasul al șaselea)


“Iar mie a mă lipi de Dumnezeu, bine îmi este! (Psalmul 72, 27; miercuri seara, la vecernie)


 https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf


................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

MARȚI, ÎN A PATRA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE DUMINICA SFINTEI CRUCI ȘI DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL. (Duminica Sfintei Cruci ne amintește mereu că fiecare trebuie să ne debarasăm de toată răutatea egoismului, de toate păcatele, și că trebuie să ne ducem Crucea Vieții Creștine cu toate greutățile care apar, urmându-L pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și mărturisind cu curaj în fața lumii că El este Domnul și Mântuitorul nostru. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățim viața de păcate, de patimi, de vicii, prin abstinențe; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...