vineri, 10 martie 2023

VINERI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR, PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Cu Postul înălțându-ne din patimile râvnitoare de cele de jos, să-L înălțăm pe Domnul Cel Ce S-a înălțat pe Cruce și lumea a înălțat-o; să bem în simțire băutura umilinței; să luăm în minte ziua și ceasul în care avem să stăm de față, înaintea veșnicului Judecător!” (vineri dimineața, la utrenie)


“Strălucește, Doamne, harul Crucii Tale, fulgerând în toată lumea; pierde tăria demonilor și ușurează acum călătoria Postului; prin acesta întărindu-ne, miluiește-ne pe noi!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“De bună voie Stăpâne Te-ai înălțat pe Cruce și l-ai prăbușit pe vrăjmașul. Pentru aceasta pe mine cel prăbușit de voia mea în prăpăstiile desfătărilor, cu milostivirea Ta ridică-mă!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Pe mine cel întunecat la sufllet cu patimile cele necuvioase, luminează-mă Iisuse, Cel Ce ai întunecat soarele, răstignindu-Te pe Cruce, și ai luminat toate plinirile lumii!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Învrednicește-mă, Hristoase, a trece vremea Postului cu liniște, alinând valurile gândului meu, și la limanul Învierii mă îndreptează!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Tu răstignindu-Te, m-ai scos din stricăciune, și cu sulița împungându-Te, m-ai făcut nemuritor. Laud mila Ta cea nespusă, că ai venit, Hristoase, să mă mântuiești!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Răstignindu-Te pe Cruce pentru milostivire, ai deschis tâlharului raiul; și eu acum fiind jefuit prin răutate demonică, și luând rană în suflet, vindecă-mă de tot, deschizându-mi mie ușile pocăinței, cu iubirea Ta de oameni!” (vineri dimineața, la utrenie)

 

“Acum este vremea bineprimită, acum este ziua mântuirii; cu mulțimea milei Tale cercetează sufletul meu, și sarcina fărădelegilor mele ușureaz-o, Unule, Iubitorule de oameni!” (vineri seara, la vecernie)

 

https://www.cbrom.de/images/pdf/1986_cartea_triodului.pdf

https://www.saintjohnchurch.org/sunday-of-st-gregory-palamas/

 

................................................................................................................

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

JOI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR, PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

 

MIERCURI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR, PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

 

MARȚI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

 

LUNI, ÎN A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A SFÂNTULUI POST AL PAȘTILOR (Haideți să zicem și noi măcar câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD!) POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, NE AFLĂM ÎNTRE “DUMINICA ORTODOXIEI” ȘI “DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA”. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CREDINȚEI CORECTE, REFERITOARE LA CINSTIREA LUI DUMNEZEU ȘI A SFINȚILOR PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR SFINTE. DUMINICA SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA COMEMOREAZĂ A DOUA VICTORIE A CREDINȚEI CORECTE, PORNIND DE LA LUMINA DUMNEZEIASCĂ IMATERIALĂ ȘI NECREATĂ, VĂZUTĂ DE TREI APOSTOLI LA SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI, DE ASEMENEA, VĂZUTĂ DE PROFETUL MOISE ÎN RUGUL APRINS CARE ARDEA ȘI NU SE MISTUIA.

 

SUNTEM ÎN PRIMA DUMINICĂ DIN POSTUL PAȘTILOR, NUMITĂ DUMINICA ORTODOXIEI. DUMINICĂ ÎNSEAMNĂ ZIUA DOMNULUI, ADICĂ A LUI DUMNEZEU. DUMINICA ESTE ZIUA ÎN CARE A ÎNVIAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ORTODOXIE ÎNSEAMNĂ CREDINȚĂ CORECTĂ. TEXTUL EVANGHELIC PROGRAMAT SĂ FIE CITIT AZI LA SFÂNTA LITURGHIE NE AMINTEȘTE ESENȚA ORTODOXIEI CREȘTINE: IISUS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU ȘI EL DESCHIDE CERUL PENTRU OAMENII FĂRĂ VICLEȘUG. DUMINICA ORTODOXIEI NE AMINTEȘTE CĂ ESTE CORECT SĂ-L CINSTIM PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, ADICĂ PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. DE ASEMENEA, ESTE CORECT SĂ ADUCEM CINSTIRE PRIN INTERMEDIUL ICOANELOR MAICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI ALTOR PERSOANE SFINTE. ICOANA ESTE FEREASTRĂ SPRE CER. NU IDOLATRIZĂM ICOANELE, NU NE ÎNCHINĂM MATERIEI DIN CARE ESTE FĂCUTĂ ICOANA, CI ACORDĂM CINSTIRE PERSOANELOR REPREZENTATE PE ICOANE. DUMINICA ORTODOXIEI COMEMOREAZĂ VICTORIA CINSTIRII ICOANELOR, CINSTIRE STABILITĂ LA SINODUL VII ECUMENIC, ÎN ANUL 787, ȘI CONSFINȚITĂ LA SINODUL DIN 843. [Prima Duminică din Postul Paștilor ne amintește că Iisus este icoana (chipul, imaginea) lui Dumnezeu, adică a Tatălui nostru Sfânt din Ceruri (Coloseni 1, 15), și că noi, oamenii obișnuiți, fiind creați după chipul lui Dumnezeu, avem datoria de a ne sfinți, după modelul pe care ni-l oferă Iisus, pentru a ne asemăna cu Dumnezeu și pentru a deveni imagini vii ale lui Dumnezeu în lume. Sublimă vocație avem! Se cuvine să devenim conștienți de ea și să lucrăm în această perspectivă!]

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...