joi, 21 februarie 2019

JOI, ÎN SĂPTĂMÂNA VAMEȘULUI ȘI FARISEULUI. TEXTELE BIBLICE PENTRU AZI






Pr. prof. Ion Ciungu







Iisus, Mântuitorul lumii și Judecătorul lumii și Profetul Prin Excelență, le spune apostolilor, și nouă, că nimeni dintre oameni, și nici dintre îngeri, nu cunoaște Ziua Venirii Lui ca Judecător al lumii. Dar, ne amintim, din textul evanghelic de ieri, miercuri în săptămâna vameșului și fariseului, că perioada Celei de A Doua Veniri a Lui, pentru judecarea lumii, a început imdediat după distrugerea Ierusalimului. Astfel că, El ne îndeamnă să fim pregătiți, ca niște slujitori fideli ai Lui, și să fim în rugăciune tot timpul, așteptându-L, pe tot parcursul acestei perioade, în rugăciune și în activitatea cu care El ne-a împuternicit pe fiecare dintre noi.




Joi, 21 februarie 2019: Textele biblice pentru azi (Săptămâna vameșului și fariseului)

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

[Suntem în 1. Prima Săptămână Pregătitoare pentru Postul Paștilor (Postul Paștilor începe în 11 martie 2019). Această săptămână se mai numește și Săptămâna vameșului și fariseului, căci duminica trecută, 17 februarie, a fost Duminica vameșului și farieului. (Urmează 2. A Doua Săptămâna Pregătitoare pentru Postul Paștilor: A Fiului risipitor; apoi 3. A Treia Săptămâna Pregătitoare pentru Postul Paștilor, când nu se mai mănâncă carne, dar se mănâncă lactate și ouă: A Lăsatului sec de carne sau A Înfricoșătoarei Judecăți.) Deci, mai sunt trei săptămâni până începe Postul Paștilor.]

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




Textele biblice pentru azi, Joi, 21 februarie 2019 (Săptămâna vameșului și fariseului):





Marcu 13,31-14,2: Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl. Luaţi aminte, privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi când va fi acea vreme. Este ca un om care a plecat în altă ţară şi, lăsându-şi casa, a dat puterea în mâna slugilor, dând fiecăruia lucrul lui, iar portarului i-a poruncit să vegheze. Vegheaţi, dar, că nu ştiţi când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopţii, sau la cântatul cocoşilor, sau dimineaţa. Ca nu cumva venind fără veste, să vă afle pe voi dormind. Iar ceea ce zic vouă, zic tuturor: Privegheaţi! Şi după două zile erau Paştile şi Azimile. Şi arhiereii şi cărturarii căutau cum să-l prindă cu vicleşug, ca să-L omoare. Dar ziceau: Nu la sărbătoare, ca să nu fie tulburare în popor.


1Ioan 1,8-2,6: Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi. Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească pe noi de toată nedreptatea. Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos şi cuvântul Lui nu este întru noi. Copiii mei, acestea vi le scriu, ca să nu păcătuiţi, şi dacă va păcătui cineva, avem mijlocitor către Tatăl, pe Isus Hristos cel drept. El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru păcatele noastre, ci şi pentru ale lumii întregi. Şi întru aceasta ştim că L-am cunoscut, dacă păzim poruncile Lui. Cel ce zice: L-am cunoscut, dar poruncile Lui nu le păzeşte, mincinos este şi întru el adevărul nu se află. Iar cine păzeşte cuvântul Lui, întru acela, cu adevărat, dragostea lui Dumnezeu este desăvârşită. Prin aceasta, cunoaştem că suntem întru El. Cine zice că petrece întru El dator este, precum Acela a umblat, şi el aşa să umble.




…………..




……………………………….


…………….


.............................................


……………………………………………………………………………………………….

.............................








...............................


Duminică, 17 februarie 2019, conform calendarelor ortodox și greco-catolic, a fost Duminica Vameșului și fariseului.



Duminică, 24 februarie 2019, în calendarele ortodox și greco-catolic, este scrisă Duminica a 34-a după Rusalii. (Deși în realitate este a 39-a). Textul din Sfânta Evanghelie este despre Pilda fiului risipitor (pierdut, curvar, mort sufletește, dar care prin pocăință a înviat sufletește) : Luca 15, 11-32.

 .......................







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...