duminică, 10 februarie 2019

ÎN RUSIA, LA ȘASE ANI DE ÎNCHISOARE A FOST CONDAMNAT DENNIS CHRISTENSEN, MARTOR AL LUI IEHOVA, ÎN 6 FEBRUARIE 2019, DE CĂTRE UN TRIBUNAL RUS, PE MOTIV CĂ ESTE VINOVAT DE EXTREMISM. DENOMINAȚIUNEA CREȘTINĂ „MARTORII LUI IEHOVA” A FOST DECLARATĂ A FI „ORGANIZAȚIE EXTREMISTĂ” DE CĂTRE CURTEA SUPREMĂ A RUSIEI ÎN 2017. TOTUȘI, PREȘEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN, A DECLARAT ÎN DECEMBRIE 2018 CĂ EL NU ÎNȚELEGE DE CE SUNT PERSECUTAȚI MARTORII LUI IEHOVA, CĂCI ȘI EI SUNT CREȘTINI. PROTOPOPUL RUS VYACESLAV A DECLARAT CĂ MARTORII LUI IEHOVA AU FOST IDENTIFICAȚI PE MOTIVE FOARTE NECLARE CA FIIND „ORGANIZAȚIE EXTREMISTĂ” (articol în engleză din 8 februarie 2019; scurtă anunțare a știrii)




Pr. prof. Ion Ciungu










Numele lui Dumnezeu, revelat chiar de Dumnezeu profetului Moise, în limba ebraică, este Yahve sau Yehova, după cum putem observa din conversația lui Dumnezeu cu Moise, în fața unui tufiș (rug) care ardea și nu se mistuia (să observăm nota explicativă nr. 7) :

"13. Și a zis Moise către Dumnezeu: «Iată, eu ma voi duce la fiii lui Israel și le voi zice: - Dumnezeul părintilor voștri m'a trimis la voi... Dar dacă ei îmi vor zice: Cum Îl cheamă?, eu ce să le spun? »

14. Zisu-i-a Dumnezeu lui Moise: « Eu sunt Cel ce este » 7. Apoi i-a zis: «Așa să le spui fiilor lui Israel: Cel ce este, El m'a trimis la voi! »
In 8:58, Ap 1:4, Ap 1:8 “ (Cartea din Vechiul testament numită Ieșirea sau Exodul, capitolul 3, versetele 13-14). https://www.crestinortodox.ro/biblia/Iesirea/Chemarea-lui-Moise/

Nota explicativă, referitoare la Numele lui Dumnezeu, Yahve sau Yehova în Biblia tradusă de Bartolomeu, Arhiepiscopul Clujului, este următoarea (am evidențiat cuvintele respective) :

„Text fundamental pentru modul in care Dumnezeu Se defineste pe Sine. Definitia e concentrata in celebra tetragrama YHWH (care se poate citi IAHVÉ sau, mai rar, IEHOVA), al carei nucleu e verbul "a fi". Textul Ebraic are cateva variante de traduceri: "Eu sunt Cel ce sunt" (misterul lui Dumnezeu Care refuza sa-Si dezvaluie numele); "Eu sunt ceea ce sunt" (fiinta prin ea insasi); "Eu sunt fiindca sunt" (care contine in sine propria-i cauzalitate) si chiar "Eu sunt Cel ce voi fi" (TOB) (Cel pe Care oamenii Il vor percepe prin revelatii succesive). Septuaginta prefera sensul "Eu sunt Cel ce este" (Dumnezeu este existenta in sine, singura realitate adevarata si cauza unica a tuturor realitatilor); asa traduce si Biblia de Ierusalim, revendicandu-si aplicarea unei riguroase sintaxe ebraice.

…………………………………………….





“Martorii lui Iehova” sunt cunoscuți pentru perseverența și zelul lor misionar, chiar și pe străzi, oferind gratis reviste și cărți specifice. Sunt cunoscuți și pentru pacifismul lor, refuzând să se înroleze în armată, refuzând să pună mâna pe armă. De asemenea, sunt cunoscuți că refuză transfuziile de sânge. Spre deosebire de majoritatea confesiunilor creștine, Martorii lui Iehova sunt nontrinitarieni, adică ei resping doctrina despre Sfânta Treime, doctrină conform căreia Dumnezeu este Unul în ființă, dar întreit în persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

...........................................







Despre condamnarea lui Dennis Christensen putem afla mai multe din articolul Six-year prison sentence for Jehovah’s Witness in Russia sparks outcry , publicat în data de 8 februarie 2018, pe site-ul american Religion News Service, de Marc Bennetts.



Spicuiesc câteva idei din acest articol:



Dennis Christensen, de origine danez, este un tâmplar în vârstă de 46 de ani, care trăiește în Rusia de mai mult de două decenii. Soția sa, rusoaică, Irina Christensen, a zis că acuzele împotriva soțului ei sunt absurde.



Avocatul lui Christensen, Anton Bogdanov, a declarat la o conferință de presă că decizia tribunalului a incriminat, de fapt, practici religioase pașnice, cum sunt rugăciunea, cântarea de imnuri și studiul Bibliei.



„Alte zeci de Martori ai lui Iehova au fost de asemenea acuzați că participă la activitățile acestei grupări, sau că le organizează. Douăzeci și cinci de Martori sunt în spatele gratiilor așteptând procesul sau sunt în cursul procesului, în timp ce alți 24 sunt în arest la domiciliu.”



Dezacorduri sau îngrijorări sau critici cu privire la lipsa libertății religioase în Rusia, cu ocazia condamnării lui Christensen, au fost exprimate de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, de Comisia SUA pentru Libertate Religioasă Internațională, de Uniunea Europeană, de Ministrul de Externe danez, Anders Samuelsen, de purtătorul de cuvânt al ambasadei SUA la Moscova, de organizația pentru drepturile omului Grupul Helsinki din Moscova, de purtătorul de cuvânt internațional al Martorilor lui Iehova, Paul Gillies.



Apărătorii drepturilor omului au amintit că și în timpul erei sovietice grupurile religioase au fost scoase în afara legii și persecutate.

“Aproximativ 200.000 de membri ai clerului au fost uciși în primele două decenii ale erei sovietice, potrivit unui raport din 1995 al unui comitet de la Kremlin, în timp ce milioane de alți creștini au suferit pentru credința lor.”



În Rusia sunt aproximativ 175.000 de Martori ai lui Iehova. La nivel mondial sunt aproximativ 8 milioane.


În România sunt 39.788, conform informațiilor de pe site-ul lor oficial, la următorul link: https://www.jw.org/ro/martorii-lui-iehova/pe-glob/RO/
Din anul 2003 sunt recunoscuți oficial de Statul Român. Potrivit informațiilor din Enciclopedia liberă Wikipedia, varianta engleză, în 2011 erau în jur de 49.000. https://en.wikipedia.org/wiki/Jehovah%27s_Witnesses_Association_of_Romania
.......................


Profesorul catolic de Etică Teologică și Socială, Charles C. Camosy, de la Universitatea Fordham, din New York City, referindu-se la faptul că președintele american Trump a declarat ziua de 1 Mai ca "Zi a Loialității" în Statele Unite, a scris, în 2017, printre altele următoarele: "Când binele țării vine în conflict cu porunca lui Hristos, loialitatea noastră trebuie să fie față de Hristos." Mai multe pe această temă, inclusiv o mulțumire adresată Martorilor lui Jehovah pentru că au luptat pentru dreptul constituțional de a nu participa la ceremoniile de loialitate în această zi, putem observa din articolul Why Christians should resist ‘Loyalty Day’, publicat în data de 1 mai 2017, pe site-ul american Religion News Service, de Charles C. Camosy.

...................................................................................................



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



Despre Numele lui Dumnezeu, acela de Yahve sau Yehova, revelat de Însuși Dumnezeu în conversația cu profetul Moise, putem să (re)vedem unele explicații în articolul de la următorul link:  

Un comentariu:

  1. Foarte fain articolul. Aceste lucruri trebuie relatate. Eu sunt membru la Martorii lui Iehova si cand mi-am planificat concediul am evitat sa merg in Rusia pentru ca puteam sa fiu dus la inchisoare pentru apartenenta mea religioasa. In Romania ma bucur de toate privilegiile unui cetatean roman, am fost acceptat la scoala, am un loc de munca si pot sa ma bucur de libertate.

    RăspundețiȘtergere

NETANYAHU, premierul Israelului, a fost criticat sever joi, 25 aprilie 2024, de către senatorul evreu american BERNIE SANDERS, pentru POLITICILE GUVERNULUI ISRAELIAN EXTREMIST ȘI RASIST, POLITICI IMORALE ȘI ILEGALE DE RĂZBOI ÎN FÂȘIA GAZA, prin care AU FOST UCIȘI în șase luni 34.000 de PALESTINIENI, iar peste 77.000 AU FOST RĂNIȚI, 70% din victime fiind copii și femei!!! De asemenea, BOMBARDAMENTELE ISRAELIENE AU DISTRUS COMPLET PESTE 221.000 DE LOCUINȚE ÎN GAZA, LĂSÂND FĂRĂ ADĂPOST PESTE UN MILION DE OAMENI!!! De asemenea, GUVERNUL NETANYAHU A DISTRUS INFRASTRUCTURA CIVILĂ, electricitatea, apa și canalizarea. De asemenea, GUVERNUL NETANYAHU A ANIHILAT SISTEMUL DE ÎNGRIJIRE A SĂNĂTĂȚII ÎN GAZA, scoțând din funcție prin distrugere 26 de spitale și omorând peste 400 de lucrători în domeniul de îngrijire a sănătății. De asemenea, GUVERNUL NETANYAHU A DISTRUS TOATE CELE 12 UNIVERSITĂȚI, plus 56 DE ȘCOLI, lăsând fără educație 625.000 de studenți/ elevi. De asemenea, GUVERNUL NETANYAHU A BLOCAT INTRAREA AJUTORULUI UMANITAR ÎN GAZA, creând astfel condițiile ca multe mii de copii să se confrunte cu malnutriția și foametea. ... Critica senatorului a venit la o zi după ce Netanyahu a condamnat, printr-un mesaj video, protestele pro palestiniene din campusurile universitare din SUA, spunând că sunt antisemite. Senatorul BERNIE SANDERS i-a spus lui Netanyahu să nu insulte inteligența poporului american, să nu se folosească de antisemitism pentru a devia atenția de la acuzele penale cu care Netanyahu se confruntă în tribunalele din Israel, căci nu este antisemitic faptul ca Netanyahu să fie tras la răspundere pentru acțiunile lui. (Să-l urmărim pe senatorul BERNIE SANDERS într-o înregistrare de 2 minute și jumătate! https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1100752924340212 ). ... NE AMINTIM CĂ duminică 21 aprilie 2024, Papa Francisc a declarat astfel: “MĂ ROG ÎN FIECARE ZI PENTRU PACE ÎN PALESTINA ȘI ISRAEL”. Ne amintim că Dr. Maung Zarni, expert în cazuri de genocid, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2024, a declarat recent astfel: “CEEA CE ISRAELUL FACE PALESTINIENILOR ESTE DE FAPT MULT MAI RĂU DECÂT CEEA CE FĂCEAU NAZIȘTII. DECI, EU CRED CĂ ISRAELUL COMITE GENOCIDUL CU AJUTOR DE LA ȚĂRI OCCIDENTALE, SUA, REGATUL UNIT, GERMANIA, FRANȚA. DA. ȘI ASTFEL EU CRED CĂ ACEST GENOCID ESTE UN GENOCID COLECTIV, COMUN.” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/405266999017448 ... ȘTIM CĂ ISRAELUL, DEȘI ESTE ACUZAT DE GENOCID LA CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE, TOTUȘI NU VREA SĂ SE OPREASCĂ DIN RĂZBOIUL DE RĂZBUNARE SATANISTĂ!!! ... Din 7 octombrie 2023 până acum, Israelul a ucis peste de 28 de ori mai mulți palestinieni în raport cu numărul israelienilor uciși de Hamas în 7 octombrie!!! ... Într-adevăr, SE CUVINE să continuăm SĂ NE RUGĂM insistent la Dumnezeu PENTRU PACEA A TOATĂ LUMEA, ÎN GENERAL, iar în special PENTRU OPRIREA RĂZBOIULUI ÎN FÂȘIA GAZA și în CISIORDANIA. ... Doamne, Dumnezeul nostru, Veșnicule Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, oprește-i pe israelieni și pe toți care îi susțin cu bani mulți și cu arme militare foarte distrugătoare în răzbunarea satanistă, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, în Numele Domnului nostru Iisus Hristos! Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, răstoarnă-le planurile și acțiunile tuturor sataniștilor, așa cum le-ai răsturnat mesele schimbătorilor de bani în Templul din Ierusalim! Te rugăm frumos, Doamne Iisuse Hristoase, scoate-i din Fâșia Gaza și din Cisiordania, din viețile copiilor, femeilor, din viețile oamenilor civili, neînarmați, pașnici și vulnerabili, pe toți sataniștii, așa cum i-ai scos pe negustorii evrei din Templu, cu biciul Tău dumnezeiesc! Pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ai milă de toate mamele, de toți copiii, de toate persoanele civile, neînarmate, pașnice și vulnerabile! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis:  "Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu."  (Sfânta Evanghel...