miercuri, 11 septembrie 2024

Până pe 12 septembrie (inclusiv) suntem în perioada de ODOVANIE a sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI. În rugăciunile noastre zilnice, rostim sau cântăm imnul numit TROPARUL NAȘTERII MAICII DOMNULUI, care rezumă în mod foarte minunat tainele pe care Dumnezeu le lucrează cu PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA MAMĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: "Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară,/ bucurie a vestit la toată lumea;/ că din tine a răsărit Soarele dreptății,/ Hristos Dumnezeul nostru!/ Și dezlegând blestemul,/ a dat binecuvântare,/ și stricând moartea,/ ne-a dăruit nouă viața veșnică."/ ... Să-l ascultăm cântat în limba română: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1575046896761898 ... Să observăm și o variantă a imnului în engleză și să-l ascultăm: "Your Nativity, O Virgin,/ Has proclaimed joy to the whole universe!/ The Sun of Righteousness, Christ our God,/ Has shone from You, O Theotokos!/ By annulling the curse,/ He bestowed a blessing./ By destroying death,/ He has granted us eternal Life."/ ... Prin cuvântul ODOVANIE se înțelege perioada de sărbătorire prelungită a unei sărbători, adică o perioadă de păstrare în rugăciuni a subiectului unei sărbători. Uneori folosim cuvântul ODOVANIE pentru a ne referi numai la ultima zi din perioada de sărbătorire prelungită. Pe 12 septembrie este ziua în care se încheie perioada de sărbătorire prelungită a sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI. ... Să cântăm, sau să rostim, sau să ascultăm și poezia-rugăciune PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ (versurile de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul; interpretare de Vlad Rosu) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006/ ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3042424275898062&set=a.711891222284724

 


https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1575046896761898



Troparul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), https://www.youtube.com/watch?v=MITykCehBeU&t=54s

 

"Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară,/

bucurie a vestit la toată lumea;/

că din tine a răsărit Soarele dreptății,/

Hristos Dumnezeul nostru!/

Și dezlegând blestemul,/

a dat binecuvântare,/

și stricând moartea,/

ne-a dăruit nouă viața veșnică."/

https://ro.orthodoxwiki.org/Na%C8%99terea_Maicii_Domnului

 

...


 

https://www.facebook.com/share/v/qLF1uT7d29y8y2WK/


Troparion: Nativity of the Theotokos, https://www.youtube.com/watch?v=k6HkDSaxsRc&t=38s

 

"Your Nativity, O Virgin,/

Has proclaimed joy to the whole universe!/

The Sun of Righteousness,

Christ our God,/

Has shone from You,

O Theotokos!/

By annulling the curse,/

He bestowed a blessing./

By destroying death,/

He has granted us eternal Life."/

https://en.orthodoxwiki.org/Nativity_of_the_Theotokos

 

...

 

"Ta nativité, Vierge Mère de Dieu, a annoncé la joie à tout l’univers, car de toi s’est levé le Soleil de Justice, le Christ notre Dieu, qui, en détruisant la malédiction, nous a donné la bénédiction ; en abolissant la mort, Il nous a donné la vie éternelle." https://orthodoxie.com/8-septembre-nativite-de-la-tres-sainte-mere-de-dieu/

 

...

 

"Deine Geburt, Gottesgebärerin, Jungfrau, hat der ganzen Welt Freude angekündigt: denn aus Dir ist die Sonne der Gerechtigkeit, Christus, unser Gott, aufgestrahlt. Er löste den Fluch und gab den Segen; er hob den Tod auf und gab uns das ewige Leben." https://orthpedia.de/index.php/Mari%C3%A4_Geburt#:~:text=Troparion%20(4.&text=Deine%20Geburt%2C%20Gottesgeb%C3%A4rerin%2C%20Jungfrau%2C,gab%20uns%20das%20ewige%20Leben.


Odovanie, https://dexonline.ro/definitie/odovanie

 

Dupăprăznuirehttps://ro.wikipedia.org/wiki/Dup%C4%83pr%C4%83znuire

 

Odovanie, https://ro.wikipedia.org/wiki/Odovanie

 

The Forefeasts and Afterfeasts break down as follows:, https://en.wikipedia.org/wiki/Afterfeast

 

https://muhaz.org/i-introducere-n-studiul-liturgicii-ce-este-liturgica.html?page=30

 

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Până pe 23 august suntem în perioada de ODOVANIE a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. În rugăciunile noastre zilnice, rostim sau cântăm imnul numit TROPARUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, care rezumă în mod foarte minunat tainele pe care Dumnezeu le lucrează cu PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA MAMĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: "Întru Naștere fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții, și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre." Să-l ascultăm cântat în limba română: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/855204242690461 ... Să observăm și o variantă a imnului în engleză și să-l ascultăm: "In Giving Birth you preserved your virginity, in Falling Asleep you did not forsake the world, O Theotokos! You were translated to life, O Mother of Life, and by your prayers you deliver our souls from death." https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1888534918259217 Prin cuvântul ODOVANIE se înțelege perioada de sărbătorire prelungită a unei sărbători, adică o perioadă de păstrare în rugăciuni a subiectului unei sărbători. Uneori folosim cuvântul ODOVANIE pentru a ne referi numai la ultima zi din perioada de sărbătorire prelungită. Pe 23 august este ziua în care se încheie perioada de sărbătorire prelungită a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

 

PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU. (poezie scrisă de SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL, pe care îl sărbătorim azi, 5 august). SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (sau Sfântul Ioan Iacob de Neamț) este PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. S-a născut în 1913 la Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani. A decedat pe 5 august 1960, în Israel, la Peștera Sfânta Ana. ... Una dintre poeziile lui, destul de răspândită prin faptul că este cântată de diferiți interpreți, este LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

 

 

AT THE DOOR OF COMPASSION, a prayer poem to The Mother of The Lord, by St. John James the Chozebite. O încercare de versificare în engleză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacob Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

À LA PORTE DE LA COMPASSION, un poème de prière à La Mère du Seigneur, par St. Jean Jacques de Choziba. O încercare de versificare în franceză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacov Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...