miercuri, 11 septembrie 2024

Până pe 12 septembrie (inclusiv) suntem în perioada de ODOVANIE a sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI. În rugăciunile noastre zilnice, rostim sau cântăm imnul numit TROPARUL NAȘTERII MAICII DOMNULUI, care rezumă în mod foarte minunat tainele pe care Dumnezeu le lucrează cu PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA MAMĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: "Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară,/ bucurie a vestit la toată lumea;/ că din tine a răsărit Soarele dreptății,/ Hristos Dumnezeul nostru!/ Și dezlegând blestemul,/ a dat binecuvântare,/ și stricând moartea,/ ne-a dăruit nouă viața veșnică."/ ... Să-l ascultăm cântat în limba română: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1575046896761898 ... Să observăm și o variantă a imnului în engleză și să-l ascultăm: "Your Nativity, O Virgin,/ Has proclaimed joy to the whole universe!/ The Sun of Righteousness, Christ our God,/ Has shone from You, O Theotokos!/ By annulling the curse,/ He bestowed a blessing./ By destroying death,/ He has granted us eternal Life."/ ... Prin cuvântul ODOVANIE se înțelege perioada de sărbătorire prelungită a unei sărbători, adică o perioadă de păstrare în rugăciuni a subiectului unei sărbători. Uneori folosim cuvântul ODOVANIE pentru a ne referi numai la ultima zi din perioada de sărbătorire prelungită. Pe 12 septembrie este ziua în care se încheie perioada de sărbătorire prelungită a sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI. ... Să cântăm, sau să rostim, sau să ascultăm și poezia-rugăciune PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ (versurile de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul; interpretare de Vlad Rosu) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006/ ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3042424275898062&set=a.711891222284724

 


https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1575046896761898



Troparul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), https://www.youtube.com/watch?v=MITykCehBeU&t=54s

 

"Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară,/

bucurie a vestit la toată lumea;/

că din tine a răsărit Soarele dreptății,/

Hristos Dumnezeul nostru!/

Și dezlegând blestemul,/

a dat binecuvântare,/

și stricând moartea,/

ne-a dăruit nouă viața veșnică."/

https://ro.orthodoxwiki.org/Na%C8%99terea_Maicii_Domnului

 

...


 

https://www.facebook.com/share/v/qLF1uT7d29y8y2WK/


Troparion: Nativity of the Theotokos, https://www.youtube.com/watch?v=k6HkDSaxsRc&t=38s

 

"Your Nativity, O Virgin,/

Has proclaimed joy to the whole universe!/

The Sun of Righteousness,

Christ our God,/

Has shone from You,

O Theotokos!/

By annulling the curse,/

He bestowed a blessing./

By destroying death,/

He has granted us eternal Life."/

https://en.orthodoxwiki.org/Nativity_of_the_Theotokos

 

...

 

"Ta nativité, Vierge Mère de Dieu, a annoncé la joie à tout l’univers, car de toi s’est levé le Soleil de Justice, le Christ notre Dieu, qui, en détruisant la malédiction, nous a donné la bénédiction ; en abolissant la mort, Il nous a donné la vie éternelle." https://orthodoxie.com/8-septembre-nativite-de-la-tres-sainte-mere-de-dieu/

 

...

 

"Deine Geburt, Gottesgebärerin, Jungfrau, hat der ganzen Welt Freude angekündigt: denn aus Dir ist die Sonne der Gerechtigkeit, Christus, unser Gott, aufgestrahlt. Er löste den Fluch und gab den Segen; er hob den Tod auf und gab uns das ewige Leben." https://orthpedia.de/index.php/Mari%C3%A4_Geburt#:~:text=Troparion%20(4.&text=Deine%20Geburt%2C%20Gottesgeb%C3%A4rerin%2C%20Jungfrau%2C,gab%20uns%20das%20ewige%20Leben.


Odovanie, https://dexonline.ro/definitie/odovanie

 

Dupăprăznuirehttps://ro.wikipedia.org/wiki/Dup%C4%83pr%C4%83znuire

 

Odovanie, https://ro.wikipedia.org/wiki/Odovanie

 

The Forefeasts and Afterfeasts break down as follows:, https://en.wikipedia.org/wiki/Afterfeast

 

https://muhaz.org/i-introducere-n-studiul-liturgicii-ce-este-liturgica.html?page=30

 

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Până pe 23 august suntem în perioada de ODOVANIE a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. În rugăciunile noastre zilnice, rostim sau cântăm imnul numit TROPARUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, care rezumă în mod foarte minunat tainele pe care Dumnezeu le lucrează cu PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA MAMĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: "Întru Naștere fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții, și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre." Să-l ascultăm cântat în limba română: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/855204242690461 ... Să observăm și o variantă a imnului în engleză și să-l ascultăm: "In Giving Birth you preserved your virginity, in Falling Asleep you did not forsake the world, O Theotokos! You were translated to life, O Mother of Life, and by your prayers you deliver our souls from death." https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1888534918259217 Prin cuvântul ODOVANIE se înțelege perioada de sărbătorire prelungită a unei sărbători, adică o perioadă de păstrare în rugăciuni a subiectului unei sărbători. Uneori folosim cuvântul ODOVANIE pentru a ne referi numai la ultima zi din perioada de sărbătorire prelungită. Pe 23 august este ziua în care se încheie perioada de sărbătorire prelungită a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

 

PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU. (poezie scrisă de SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL, pe care îl sărbătorim azi, 5 august). SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (sau Sfântul Ioan Iacob de Neamț) este PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. S-a născut în 1913 la Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani. A decedat pe 5 august 1960, în Israel, la Peștera Sfânta Ana. ... Una dintre poeziile lui, destul de răspândită prin faptul că este cântată de diferiți interpreți, este LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

 

 

AT THE DOOR OF COMPASSION, a prayer poem to The Mother of The Lord, by St. John James the Chozebite. O încercare de versificare în engleză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacob Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

À LA PORTE DE LA COMPASSION, un poème de prière à La Mère du Seigneur, par St. Jean Jacques de Choziba. O încercare de versificare în franceză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacov Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne asumăm FIECARE CRUCEA PROPRIE, adică identitatea de creștini cu toate greutățile care decurg din ea, ÎN FIECARE ZI, ȘI SĂ-L URMĂM PE FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos! SĂ NU NE LĂSĂM INTIMIDAȚI DE OAMENII DESFRÂNAȚI ȘI PĂCĂTOȘI, CI SĂ-L MĂRTURISIM ÎN FAȚA LUMII PE MÂNTUITORUL NOSTRU, PENTRU CA ȘI EL SĂ NE POATĂ MĂRTURISI ÎN FAȚA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI! Duminica de azi se numește Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, căci este după sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, care a fost pe 14 septembrie, ca în fiecare an. Prin textul evanghelic stabilit pentru Sfânta Liturghie de azi, Mântuitorul ne îndeamnă să ne asumăm fiecare crucea vieții și să-L urmăm, dacă voim să ne câștigăm sufletul pentru eternitate. Chiar dacă ni se pare grea CRUCEA PERSONALĂ, se cuvine să o ducem cu răbdare, fără cârtire, știind că Dumnezeu ne ajută și că El nu ne dă mai mult decât putem duce. CRUCEA PERSONALĂ, adică greutatea vieții de creștin cu toate durerile, este necesară și ne ajută să trecem în Împărăția lui Dumnezeu. SĂ NU SCURTĂM CRUCEA PE CARE DUMNEZEU NE-O DĂ! Următorul filmuleț ne arată cât de necesară este CRUCEA PERSONALĂ ÎNTREAGĂ, NESCURTATĂ, PENTRU A TRECE SPRE ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/812372927726211 ... În altă ordine de idei, să observăm în calendar că din această perioadă se va deregla numerotarea în ordine aritmetică a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 12 - a după Rusalii, dar această Duminică nu o vom mai găsi scrisă în calendar, chiar dacă o căutăm pe tot parcursul ciclului anului bisericesc până la Rusaliile anului viitor. Numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor. … Această numerotare capricioasă este la fel, atât în calendarul Creștin Ortodox, cât și în calendarul Creștin Greco-Catolic. ... Să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa poezie CRUCEA VIEȚII OMENEȘTI, scrisă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul! https://www.facebook.com/photo/?fbid=3046168928856930&set=a.711891222284724

Pr. prof. Ion Ciungu Iisus ne spune  tuturor astfel:  “Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine,  în fiecare zi să-și...