miercuri, 11 septembrie 2024

Până pe 12 septembrie (inclusiv) suntem în perioada de ODOVANIE a sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI. În rugăciunile noastre zilnice, rostim sau cântăm imnul numit TROPARUL NAȘTERII MAICII DOMNULUI, care rezumă în mod foarte minunat tainele pe care Dumnezeu le lucrează cu PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA MAMĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: "Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară,/ bucurie a vestit la toată lumea;/ că din tine a răsărit Soarele dreptății,/ Hristos Dumnezeul nostru!/ Și dezlegând blestemul,/ a dat binecuvântare,/ și stricând moartea,/ ne-a dăruit nouă viața veșnică."/ ... Să-l ascultăm cântat în limba română: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1575046896761898 ... Să observăm și o variantă a imnului în engleză și să-l ascultăm: "Your Nativity, O Virgin,/ Has proclaimed joy to the whole universe!/ The Sun of Righteousness, Christ our God,/ Has shone from You, O Theotokos!/ By annulling the curse,/ He bestowed a blessing./ By destroying death,/ He has granted us eternal Life."/ ... Prin cuvântul ODOVANIE se înțelege perioada de sărbătorire prelungită a unei sărbători, adică o perioadă de păstrare în rugăciuni a subiectului unei sărbători. Uneori folosim cuvântul ODOVANIE pentru a ne referi numai la ultima zi din perioada de sărbătorire prelungită. Pe 12 septembrie este ziua în care se încheie perioada de sărbătorire prelungită a sărbătorii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI. ... Să cântăm, sau să rostim, sau să ascultăm și poezia-rugăciune PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ (versurile de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul; interpretare de Vlad Rosu) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006/ ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3042424275898062&set=a.711891222284724

 


https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1575046896761898



Troparul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), https://www.youtube.com/watch?v=MITykCehBeU&t=54s

 

"Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară,/

bucurie a vestit la toată lumea;/

că din tine a răsărit Soarele dreptății,/

Hristos Dumnezeul nostru!/

Și dezlegând blestemul,/

a dat binecuvântare,/

și stricând moartea,/

ne-a dăruit nouă viața veșnică."/

https://ro.orthodoxwiki.org/Na%C8%99terea_Maicii_Domnului

 

...


 

https://www.facebook.com/share/v/qLF1uT7d29y8y2WK/


Troparion: Nativity of the Theotokos, https://www.youtube.com/watch?v=k6HkDSaxsRc&t=38s

 

"Your Nativity, O Virgin,/

Has proclaimed joy to the whole universe!/

The Sun of Righteousness,

Christ our God,/

Has shone from You,

O Theotokos!/

By annulling the curse,/

He bestowed a blessing./

By destroying death,/

He has granted us eternal Life."/

https://en.orthodoxwiki.org/Nativity_of_the_Theotokos

 

...

 

"Ta nativité, Vierge Mère de Dieu, a annoncé la joie à tout l’univers, car de toi s’est levé le Soleil de Justice, le Christ notre Dieu, qui, en détruisant la malédiction, nous a donné la bénédiction ; en abolissant la mort, Il nous a donné la vie éternelle." https://orthodoxie.com/8-septembre-nativite-de-la-tres-sainte-mere-de-dieu/

 

...

 

"Deine Geburt, Gottesgebärerin, Jungfrau, hat der ganzen Welt Freude angekündigt: denn aus Dir ist die Sonne der Gerechtigkeit, Christus, unser Gott, aufgestrahlt. Er löste den Fluch und gab den Segen; er hob den Tod auf und gab uns das ewige Leben." https://orthpedia.de/index.php/Mari%C3%A4_Geburt#:~:text=Troparion%20(4.&text=Deine%20Geburt%2C%20Gottesgeb%C3%A4rerin%2C%20Jungfrau%2C,gab%20uns%20das%20ewige%20Leben.


Odovanie, https://dexonline.ro/definitie/odovanie

 

Dupăprăznuirehttps://ro.wikipedia.org/wiki/Dup%C4%83pr%C4%83znuire

 

Odovanie, https://ro.wikipedia.org/wiki/Odovanie

 

The Forefeasts and Afterfeasts break down as follows:, https://en.wikipedia.org/wiki/Afterfeast

 

https://muhaz.org/i-introducere-n-studiul-liturgicii-ce-este-liturgica.html?page=30

 

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Până pe 23 august suntem în perioada de ODOVANIE a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. În rugăciunile noastre zilnice, rostim sau cântăm imnul numit TROPARUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, care rezumă în mod foarte minunat tainele pe care Dumnezeu le lucrează cu PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA, PREASFÂNTA MAMĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS: "Întru Naștere fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții, și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre." Să-l ascultăm cântat în limba română: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/855204242690461 ... Să observăm și o variantă a imnului în engleză și să-l ascultăm: "In Giving Birth you preserved your virginity, in Falling Asleep you did not forsake the world, O Theotokos! You were translated to life, O Mother of Life, and by your prayers you deliver our souls from death." https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1888534918259217 Prin cuvântul ODOVANIE se înțelege perioada de sărbătorire prelungită a unei sărbători, adică o perioadă de păstrare în rugăciuni a subiectului unei sărbători. Uneori folosim cuvântul ODOVANIE pentru a ne referi numai la ultima zi din perioada de sărbătorire prelungită. Pe 23 august este ziua în care se încheie perioada de sărbătorire prelungită a sărbătorii ADORMIREA MAICII DOMNULUI. ... Pentru rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria, Preasfânta Ta Mamă, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, îndură-Te și mântuiește-ne și pe noi, spre slava Bunului și Veșnicului Dumnezeu Atotsfânt și Atotputernic, Tatăl nostru Ceresc, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

 

PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU. (poezie scrisă de SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL, pe care îl sărbătorim azi, 5 august). SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (sau Sfântul Ioan Iacob de Neamț) este PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. S-a născut în 1913 la Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani. A decedat pe 5 august 1960, în Israel, la Peștera Sfânta Ana. ... Una dintre poeziile lui, destul de răspândită prin faptul că este cântată de diferiți interpreți, este LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

 

 

AT THE DOOR OF COMPASSION, a prayer poem to The Mother of The Lord, by St. John James the Chozebite. O încercare de versificare în engleză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacob Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

À LA PORTE DE LA COMPASSION, un poème de prière à La Mère du Seigneur, par St. Jean Jacques de Choziba. O încercare de versificare în franceză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacov Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 15 mai, în fiecare an, PESTE 12 MILIOANE DE PALESTINIENI DIN ÎNTREAGA LUME COMEMOREAZĂ NAKBA, și anume, CATASTROFA, adică EPURAREA ETNICĂ A PALESTINIENILOR DIN ANUL 1948. Înainte de Nakba, palestinienii locuiau în 1.300 de sate și orașe din Palestina istorică. În februarie 1947 Regatul Unit a anunțat că își va încheia mandatul asupra Palestinei și va preda această responsabilitate Organizației Națiunilor Unite înființată recent. ONU a propus un plan de a împărți Palestina în state separate, unul evreiesc și altul arab. Cea mai mare parte a teritoriului (56%) a fost alocată evreilor, care reprezentau o treime din populație și erau în majoritate imigranți recenți din Europa. Arabilor a fost alocat 42% din teritoriu, iar 2% reprezenta Ierusalimul sub administrație internațională. Îndată ce planul a fost adoptat, în acel noiembrie, forțele sioniste au început să atace orașele și satele palestiniene. Au ocupat 774 de așezări și au nimicit 530, forțând peste 250.000 de palestinieni să-și părăsească pământurile. Sioniștii erau foarte bine înarmați, folosind tancuri și arme lăsate în urmă de britanici. Pe 14 mai 1948 a fost înființat Statul Israel. Nakba a început în ziua următoare. Aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși, într-o serie de atrocități în masă. În total, cel puțin 750.000 de palestinieni au fost expulzați din casele lor și de pe pământurile lor. Sioniștii au pus stăpânire pe 78% din Palestina istorică. Cele 22 de procente rămase au fost spintecate în ceea ce este acum Malul de Vest (Cisiordania) sub ocupație israeliană și Fâșia Gaza asediată de Israel. Palestinienii au fugit spre tabere de refugiați prin toată Palestina și în țările învecinate (Liban, Iordania, Siria). Mulți au păstrat cheile de la casele lor. Acele chei continuă să fie un simbol al dreptului lor de a se întoarce la casele lor. Ceea ce a început în 1948 rămâne cea mai lungă criză a refugiaților nerezolvată din lume. (traducere din videoclipul “Nakba, the ethnic cleansing of Palestinians in 1948 | By the Numbers”, publicat pe Facebook de Al Jazeera, la 15 mai 2025): https://www.facebook.com/watch/?v=1815279045705579 ... NAKBA COMEMORATĂ ȘI ÎNCĂ REPETATĂ!!! ... 77 DE ANI DE NAKBA!!!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis și zice: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"  (Sfânta Evanghelie dup...