duminică, 8 septembrie 2024

DUMINICA DE AZI este înainte de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI (care va fi pe 14 septembrie, ca în fiecare an; putem observa în calendar că se va deregla numerotarea ordinii aritmetice a Duminicilor de după Rusalii, ca aproximativ în fiecare an; aritmetic vorbind, azi este Duminica a 11 - a de după Rusalii, dar, această Duminică nu o vom mai găsi scrisă în calendar, chiar dacă o vom căuta pe tot ciclul Anului Bisericesc, până la Rusaliile anului 2025; numerotarea capricioasă, din punct de vedere aritmetic, o vom avea până când va începe Postul Paștilor; așa că ne-am obișnuit, de ani de zile, să nu mai dăm importanță totdeauna ordinii aritmetice în numerotarea Duminicilor de după Rusalii, căci are prioritate o altă ordine, în funcție de sărbătoarea ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, apoi în funcție de alte evenimente din Istoria Mântuirii Oamenilor. … Această numerotare capricioasă este la fel, atât în calendarul Creștin Ortodox, cât și în calendarul Creștin Greco-Catolic.). ÎN FIECARE AN ÎN ACEASTĂ DUMINICĂ, textul evanghelic de la Sfânta Liturghie este despre CONVORBIREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS CU fariseul NICODIM, mai precis despre COMPARAȚIA pe care o face Mântuitorul ÎNTRE ÎNĂLȚAREA ȘARPELUI DE ARAMĂ, pe un stâlp, de către profetul Moise, și ÎNĂLȚAREA PE CRUCE A FIULUI LUI DUMNEZEU CARE A DEVENIT FIUL OMULUI. Privind spre șarpele de aramă, evreii mușcați de șerpii veninoși erau salvați temporar de la moarte. În schimb, privind cu credință spre Iisus Înălțat pe Cruce, orice om mușcat de Satan prin păcate se vindecă și primește viața veșnică fericită de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri. De fapt, textul evanghelic de azi este despre DRAGOSTEA FOARTE MARE PE CARE DUMNEZEU O ARE FAȚĂ DE OAMENI. Textul de azi se încheie astfel: “CĂCI DUMNEZEU AȘA DE MULT A IUBIT LUMEA, ÎNCÂT PE FIUL SĂU UNUL-NĂSCUT L-A DAT CA ORICINE CREDE ÎN EL SĂ NU PIARĂ, CI SĂ AIBĂ VIAȚĂ VEȘNICĂ. CĂCI N-A TRIMIS DUMNEZEU PE FIUL SĂU ÎN LUME CA SĂ JUDECE LUMEA, CI CA SĂ SE MÂNTUIASCĂ, PRIN EL, LUMEA.”

Pr. prof. Ion Ciungu   

 

Și grăia poporul împotriva lui Dumnezeu și împotriva lui Moise, zicând: "Ne-ai scos din Egipt ca să ne omori în pustie? Că aici nu este nici pâine, nici apă, și sufletul ni s'a scârbit de această hrană sărăcăcioasă 3". Atunci a trimis Domnul asupra poporului șerpii ucigași 4 care mușcau poporul; și mult popor a murit dintre fiii lui Israel. Și ducându-se poporul la Moise, a zis: "Păcătuit-am vorbind împotriva Domnului și'mpotriva ta; roagă-te tu Domnului, ca să'ndepărteze șerpii de la noi". Și Moise I s'a rugat Domnului pentru popor. Iar Domnul a zis către Moise: "Fă-ți un șarpe și pune-l pe un stâlp 5; și va fi că tot omul atins de mușcătura șerpească, de se va uita la el, va trăi". Și a facut Moise un șarpe de aramă și l-a pus pe un stâlp; și când un șarpe mușca vreun om, acela privea la șarpele cel de aramă și trăia. (Numeri, capitolul 21, versetele 5 – 9)  https://www.crestinortodox.ro/biblia/Numerele/Sarpele-de-arama/#8

Și era un om dintre farisei, cu numele Nicodim, care era fruntaș al Iudeilor. Acesta a venit noaptea la Iisus și I-a zis: "Rabbi, știm că de la Dumnezeu ai venit învătător; fiindcă aceste minuni pe care le faci Tu, nimeni nu le poate face dacă Dumnezeu nu este cu el".  Răspunsu-i-a Iisus și i-a zis: "Adevăr, adevăr iți spun: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu". … Și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, tot așa trebuie să Se înalțe Fiul Omului, pentru ca tot cel ce crede într'Însul să nu piară, ci să aibă viață veșnică. (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 3).

 https://www.facebook.com/photo/?fbid=3038970612910095&set=a.711891222284724

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica înainte de sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci este din Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 3, versetele 13 – 17:

13.

Şi nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer.

14.

Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului,

15.

Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.

16.

Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.

17.

Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=3

….

DUMINICA A 11- a după Rusalii:

ÎMPĂRATUL MILOSTIV, ADICĂ DUMNEZEU, NE DĂ EXEMPLU DE IERTARE, IAR DACĂ REFUZĂM SĂ-I URMĂM EXEMPLUL, NE CHEAMĂ LA DREPTATE. (să ne amintim textul evanghelic din Duminica a 11 – a după Rusalii, despre datornicul căruia stăpânul milostiv i-a iertat uriașa sumă de 10.000 de talanți, dar care imediat s-a dovedit că la rândul lui nu vrea să aibă milă și să-l ierte pe un coleg care îi datora doar 100 de dinari!)

 

„Şi ne iartă nouă greşealele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri!” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 6, versetul 12) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=6

Răspunzându-i lui Petru despre iertare, Iisus a zis: "De aceea, semănatu-s'a împărăţia cerurilor cu un împărat care a vrut să se socotească cu slugile sale. Şi începând el să facă socoteala, i s'a adus un datornic cu zece mii de talanţi." ...

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 11-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 18, versetele 23 – 35 :

 


23 

De aceea, asemănatu-s'a împărăţia cerurilor cu un împărat care a vrut să se socotească cu slugile sale. 

24 

Şi începând el să facă socoteala, i s'a adus un datornic cu zece mii de talanţi. 

25 

Dar neavând acela cu ce plăti, stăpânul său a poruncit să-l vândă pe el, şi pe femeia lui şi pe copiii lui şi toate câte are, ca să plătească. 

26 

Deci, căzând sluga aceea în genunchi, i se închina, zicând: Doamne, mai îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti tot. 

27 

Iar stăpânul slugii aceleia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul şi i-a iertat datoria. 

28 

Dar, ieşind, sluga aceea a găsit pe unul din cei ce slujeau împreună cu el şi care-i datora o sută de dinari. Şi punând mâna pe el, îl sugruma, zicând: Plăteşte-mi ce eşti dator! 

29 

Şi căzându-i la picioare cel ce era slugă ca şi el, îl ruga, zicând: Mai îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti... 

30 

Dar el n'a vrut, ci mergând, l-a aruncat în închisoare, până ce va plăti datoria. 

31 

Iar celelalte slugi, văzând cele petrecute, s'au întristat foarte şi, venind, i-au spus stăpânului toate cele întâmplate. 

32 

Atunci, chemându-l stăpânul său, i-a zis: Slugă vicleană, toată datoria aceea ţi-am iertat-o, fiindcă m'ai rugat. 

33 

Nu trebuia oare ca şi tu să ai milă de cel ce este slugă împreună cu tine, aşa cum am avut eu milă de tine? 

34 

Şi mâniindu-se stăpânul său, l-a dat pe mâna chinuitorilor, până ce-i va plăti toată datoria. 

35 

Aşa vă va face vouă şi Tatăl Meu Cel ceresc dacă nu veţi ierta fiecare fratelui său, din toată inima“.

 

Un talant ca monedă putea fi de 34 kg de aur, sau 43 kg de argint.

 

Un dinar era plata pentru o zi de muncă.

 

Diferența între cele datorii este enormă și exprimă datoria noastră uriașă față de Dumnezeu în raport cu datoriile mici ale semenilor noștri față de noi.

 

https://www.crestinortodox.ro/biblia/Unitati-masura-monede-mentionate-Sfanta-Scriptura/

…..

Observăm că 10.000 de talanți reprezintă 200.000 de ani de lucru.      Philip Massey, The parable of the two debtors in modern terms, https://chimesnewspaper.com/13189/opinions/parable-two-debtors/


....

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2020/08/imparatul-milostiv-adica-dumnezeu-ne-da.html

...

https://www.oca.org/readings/daily/2024/09/08

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna9

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/septembrie.html

.......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/09/astazi-este-zecea-duminica-dupa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/08/cu-o-mare-agitata-de-furtuna-este.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/08/mila-domnului-nostru-iisus-hristos-fata.html

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...